Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Υστέρηση στα έσοδα 1,2 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο

«Τρύπα» στα έσοδα που αγγίζει το 1,2 δισ. ευρώ αποκαλύπτουν τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου.




Η υστέρηση αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι πολλοί φορολογούμενοι, περιμένοντας τη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων, σταματήσαν να πληρώνουν τις οφειλές τους προς την εφορία, αλλά και στην είσπραξη δύο λιγότερων δόσεων του ΕΝΦΙΑ, καθώς σύμφωνα με τον προγραμματισμό στο τέλος Οκτωβρίου θα έπρεπε να είχαν εισπραχθεί τέσσερις δόσεις του νέου φόρου ακινήτων.

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εμφανίζεται αισιόδοξος και δηλώνει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα υπερκαλυφθεί έως το τέλος του έτους. Στο δεκάμηνο ο κρατικός προϋπολογισμός εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 2,4 δισ. ευρώ, όσο είναι και ο στόχος, ενώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι το πρωτογενές πλεόνασμα είχε διαμορφωθεί στα 2,59 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, παρά το γεγονός ότι στους δύο μήνες -Σεπτέμβριο και Οκτώβριο- ο ΕΝΦΙΑ απέδωσε στα ταμεία 1,2 δισ. ευρώ, οι δύο λιγότερες δόσεις του φόρου στέρησαν από τον προϋπολογισμό 885 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, τα τακτικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 37,553 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο, όταν θα έπρεπε σύμφωνα με τον στόχο να ανέλθουν σε 38,72 δισ. ευρώ, ενώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είναι μειωμένα κατά 1,38 δισ. ευρώ.

Την παρτίδα του προϋπολογισμού σώζουν για μία ακόμα φορά οι πρωτογενείς δαπάνες, οι οποίες διαμορφώνονται σε επίπεδα κατά 2 δισ. ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι και κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους του μεσοπρόθεσμου, υπερκαλύπτοντας την τρύπα στα έσοδα.

Στο δεκάμηνο οι πρωτογενείς δαπάνες διαμορφώθηκαν σε 33,8 δισ. ευρώ. Έτσι, ο κρατικός προϋπολογισμός εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 2,4 δισ. ευρώ ή 1,3% του ΑΕΠ, όσο είναι και ο στόχος του μεσοπρόθεσμου.

Τα στοιχεία εννεαμήνου της Γενικής Κυβέρνησης, τα οποία επίσης ανακοινώθηκαν, δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα 3,1 δισ. ευρώ ή 1,7% του ΑΕΠ, έναντι 1,9 δισ. ευρώ πέρυσι ή 1% του ΑΕΠ. Την ίδια ώρα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους διαμορφώθηκαν στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 4,082 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα εκκρεμούν επιστροφές φόρων ύψους 713 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2014:

?Παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 2,697 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 2,958 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και επικαιροποιημένου στόχου για έλλειμμα 3,053 δισ. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2,405 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2,590 δισ. για την ίδια περίοδο το 2013 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,449 δισ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 41,069 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,807 δισ. ευρώ έναντι του επικαιροποιημένου στόχου.
Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 2,844 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 270 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (2,574 δισ. ευρώ).
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 κατά 2,935 δισ. ευρώ.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com