Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Προς νέα παγκόσμια οικονομική ύφεση το 2015;

Το 1929 ο οικονομολόγος και επιχειρηματίας Jerome Levy φοβήθηκε τα στοιχεία που είδε στην ανάλυση των εταιρικών κερδών και πούλησε τις μετοχές του πριν το κραχ του Οκτωβρίου.




Σχεδόν οκτώ δεκαετίες αργότερα, η συμβουλευτική εταιρεία με το όνομα του διακήρυξε ότι «η επόμενη ύφεση θα προέλθει από το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων».

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το Jerome Levy Forecasting Center βλέπει τώρα πιθανότητα 65% για μια παγκόσμια ύφεση το 2015, η οποία θα οδηγήσει σε συρρίκνωση την οικονομία των ΗΠΑ ως το τέλος του έτους.

Η πρόβλεψη αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις των Morgan Stanley και Goldman Sachs.

«Η πλειοψηφία των πρόσφατων οικονομικών στοιχείων δείχνουν ότι κατευθυνόμαστε προς μια ύφεση το 2015» ανέφερε ο πρόεδρος David Levy σε μηνιαία έκθεση οικονομικών προβλέψεων που δημοσιεύτηκε στις 23 Οκτωβρίου. Ο κ. Levy υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ και πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες δεν έχουν πολλά δημοσιονομικά περιθώρια για να αντιστρέψουν οποιαδήποτε επιβράδυνση και την ίδια ώρα ο χαμηλός πληθωρισμός κινδυνεύει να μετατραπεί σε αποπληθωρισμό σε πολλά σημεία του πλανήτη.
Η έκθεση των ΗΠΑ στο εξωτερικό

Μολονότι η αμερικάνικη οικονομία σημειώνει ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ο κ. Levy ανησυχεί για την μεγάλη έκθεση στο εξωτερικό.

Οι αμερικανικές εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 13% του ΑΕΠ, το υψηλότερο μερίδιο που έχει καταγραφεί ποτέ. Εν τω μεταξύ, ένα μεγάλο μέρος των κερδών των αμερικάνικων εταιρειών προέρχονται από το εξωτερικό. Την ίδια ώρα τα νοικοκυριά είναι ευάλωτα σε οποιαδήποτε πτώση στην Wall, καθώς ο λόγος των μετοχών προς το διαθέσιμο εισόδημα είναι στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή του αιώνα.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, ο οίκος δεν πέφτει πάντοτε μέσα στις προβλέψεις. Το Σεπτέμβριο του 2010, ο κ. Levy ανέφερε στην τηλεόραση του Βloomberg ότι υπάρχει 60% πιθανότητα για νέα ύφεση στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σημείωσε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον κ. Levy, το βέβαιο είναι πως ακόμα και αν αποφευχθεί μια νέα βουτιά, η Fed θα κρατήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν μέχρι την επόμενη δεκαετία.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com