«Κουμπαρά», με διαθέσιμο ποσό 2,6 δισ. ευρώ έως το 2020, «ανοίγουν» μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015 για να αντιμετωπίσουν από κοινού την ανεργία των νέων και άλλων ομάδων του πληθυσμού, τα υπουργεία Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Παιδείας.
Το κονδύλι προβλέπει -μαζί με τις επιμέρους ανά τομέα δράσεις- το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα «ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, εκπαίδευση και διά βίου μάθηση» που από κοινού υπέβαλαν στην Ε.Ε. οι συναρμόδιοι υπουργοί Γ. Βρούτσης και Α. Λοβέρδος.
Το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα «πέρασε» την προηγούμενη εβδομάδα τις πρώτες... εξετάσεις στις Βρυξέλλες σε συνάντηση της ειδικής γραμματέως διαχείρισης κοινοτικών και άλλων πόρων Αννας Δαλλαπόρτα και του γραμματέα ευρωπαϊκών πόρων του υπουργείου Παιδείας Βαγγ. Ζαχαράκη με στελέχη της Ε.Ε. Και, σε συμφωνία με τις Βρυξέλλες, υποβλήθηκε για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία αναμένεται να δώσει έως τα τέλη Δεκεμβρίου το «πράσινο φως», έτσι ώστε να αποδεσμευτεί η πρώτη προκαταβολή και τα νέα προγράμματα να αρχίσουν να «τρέχουν» το αργότερο έως τον ερχόμενο Μάρτιο. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί με 1,9 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, 171,5 εκατ. ευρώ από τον ειδικό λογαριασμό για τη νεολαία (Youth Employment Initiative) και 562 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους, με πρόβλεψη να στηρίξει σχεδόν 500.000 άτομα.
Να σημειωθεί ότι στο συνολικό ποσό περιλαμβάνονται και περίπου 756 εκατ. ευρώ, τα οποία η Ε.Ε. έχει συμφωνήσει να δοθούν εμπροσθοβαρώς για να εφαρμοστούν προγράμματα για ανέργους (κοινωφελής εργασία για 50.000 ανέργους, voucher κατάρτισης και απασχόλησης μέσω του ΟΑΕΔ κ.ά.) καθώς και για τη στήριξη των εργαζόμενων γυναικών (λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών).
Οι δράσεις
Τα ευρωπαϊκά κονδύλια (με «έξτρα» ποσό περίπου 200 εκατ. ευρώ για τη Στερεά Ελλάδα και το Ν. Αιγαίο) θα υποστηρίξουν τις παρακάτω δράσεις:
Προγράμματα κατάρτισης με υποχρεωτική πιστοποίηση και στόχο τη βελτίωση των προοπτικών απασχόλησης των ανέργων αλλά και όσων ενταχθούν στο πρόγραμμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Προτεραιότητα ένταξης θα έχουν ομάδες του πληθυσμού που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας (μακροχρόνια άνεργοι, γυναίκες, άνεργοι με χαμηλά τυπικά προσόντα, άνεργοι 30-44 ετών) και συνολικά προβλέπεται να διατεθούν 889.081.860 ευρώ.
Επιταγές εισόδου στην αγορά εργασίας (vouchers) και απόκτηση εργασιακής εμπειρίας για άνεργους νέους ηλικίας 18-29 ετών. Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα που εντάσσεται στην πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων (Youth Employment Initiative) θα δοθούν 451.797.248 ευρώ.
Τη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού συστήματος (αντιμετώπιση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, ενίσχυση προσχολικής εκπαίδευσης, διεύρυνση του «νέου σχολείου»). Για τα μέτρα τα οποία θα εφαρμόσει το υπουργείο Παιδείας προβλέπεται χρηματοδότηση ύψους 607.580.793 ευρώ.
Την εφαρμογή του θεσμού της μαθητείας και τη σύνδεση της εκπαίδευσης (ακόμη και των ενηλίκων) με την αγορά εργασίας. Για την υποβοήθηση της αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης, της τεχνολογικής εκπαίδευσης, της δια βίου μάθησης και της μαθητείας θα διατεθούν συνολικά 453.595.728 ευρώ.
Την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ και την εφαρμογή συστήματος διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας (προβλέπεται κονδύλι 30.302.101 ευρώ).