Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Τέλος η προσωποκράτηση για ιδιωτικές διαφορές

Μεγάλες ανατροπές στον τρόπο διεξαγωγής των πλειστηριασμών ώστε να φύγουν τα «κοράκια» που αγοράζουν έναντι πινακίου φακής, φέρνει το υπουργείο Δικαιοσύνης.




Παράλληλα, καταργείται η προσωποκράτηση για ιδιωτικές διαφορές. Οπως ανακοίνωσε χθες ο Χαρ. Αθανασίου, με νομοσχέδιο που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή γίνεται προσπάθεια επιτάχυνσης και αποτελεσματικότερης εκδίκασης των πολιτικών υποθέσεων που αποτελούν τροχοπέδη και στις επενδύσεις.

Ουσιαστικά με το νομοθέτημα καταργούνται οι δίκες στο ακροατήριο και όλη η διαδικασία θα γίνεται εγγράφως (εκτός κι αν κρίνει ο δικαστής πως απαιτείται εξέταση μαρτύρων ενός από κάθε πλευρά) και θα διαρκεί από την κατάθεση της αγωγής μέχρι την έκδοση της απόφασης περίπου 6-8 μήνες , δηλαδή στο 1/3 του χρόνου που απαιτείται σήμερα για την έκδοση πρωτόδικης απόφασης. Το νέο νομοθέτημα προβλέπει δύο μόνο στάδια για την εκδίκαση των αστικών διαφορών: την κατάθεση της αγωγής και την έκδοση της απόφασης. Η διαδικασία στο ακροατήριο, με την εξέταση των μαρτύρων, τις αντεγκλήσεις και τις άπειρες αναβολές, καταργείται καθώς πλέον προβλέπεται πως όλη η διαδικασία, ή το μεγαλύτερο μέρος της, θα διεξάγεται μόνον εγγράφως.

Οι αλλαγές ουσιαστικά καταργούν ή τουλάχιστον αφήνουν στη κρίση των δικαστηρίων την προσωποκράτηση για ιδιωτικές διαφορές. Δηλαδή το δικαστήριο που θα οδηγηθεί ο οφειλέτης θα κρίνει αν είναι σε θέση να πληρώσει και θα προστατεύει τους οικονομικά αδύναμους από τη φυλάκιση. Δηλαδή η διάταξη καταργεί την προσωποκράτηση για αστικά και εμπορικά χρέη για όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Όπως είπε ο κ. Αθανασίου θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές και στους πλειστηριασμούς ακινήτων με τη χαρακτηριστική φράση «να εξουδετερώσουμε τα κοράκια».

Προβλέπεται συγκεκριμένος προσδιορισμός του πλειστηριασμού τα αργότερο εντός οκτώ μηνών από την ημέρα της κατάσχεσης, ενώ απλοποιείται και το σύστημα υποβολής προσφορών στον πλειστηριασμό. Για τις τιμές (όπως έχει ήδη αναφερθεί) των ακινήτων κατά τον πλειστηριασμό, αυτές θα είναι στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας, στο δεύτερο στάδιο θα είναι στο 1/2 και μετά πάμε στο 1/3. Με άλλη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στους κατηγορουμένους σε υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος να επιστρέψουν τα «κλεμμένα» και να έχουν καλύτερη ποινική μεταχείριση.

Ο κ. Αθανασίου επισήμανε ότι με η εφαρμογή του επίμαχου νομοσχεδίου θα «προσφέρει ρευστότητα στο Δημόσιο το ταχύτερο δυνατό», ενώ υπολόγισε αυτό το ποσό που μπορεί άμεσα να συγκεντρωθεί ανέρχεται μεταξύ των 1,5 και 2 δισ. ευρώ.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com