Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Με «οδηγό» την τεχνολογία άλλαξε η αγορά ταξί

Πριν από μία δεκαετία απαιτούνταν το ύψωμα του χεριού στον δρόμο για να σταματήσει το ταξί.




Οι οδηγοί ταξί επέλεγαν τις κούρσες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα οχήματα ήταν σε άθλια κατάσταση και οι οδηγοί εριστικοί. Σπανίως απέφευγες ένα, δύο ή και παραπάνω κύκλους για να φτάσεις στον τελικό προορισμό και πάντα βέβαια με... παρέα, αφού η κούρσα ήταν το λιγότερο διπλή. Αν μάλιστα δεν είχες κέρματα για μια σύντομη διαδρομή ο οδηγός φρόντιζε και σε έκανε... σκουπίδι! Και βέβαια πάντα πλήρωνες με «καπέλο». Έπειτα ήρθαν τα ραδιοταξί με βελτιωμένες υπηρεσίες. Ωστόσο η κλήση χρεωνόταν, όπως και η υπηρεσία ραντεβού.

Την τελευταία πενταετία άλλαξαν τα δεδομένα στη χρήση ταξί. Αρκεί ένα smartphone και μία σύνδεση ίντερνετ για να έρθει το μισθωμένο όχημα, ενώ εσύ παρακολουθείς την πορεία του και ξέρεις πότε ακριβώς φτάνει δίπλα σου. Με τον ίδιο τρόπο αποφασίζεις την πιο γρήγορη διαδρομή, η οποία είναι αναρτημένη στην οθόνη του ταξί.

Μπορείς να πληρώνεις ακόμα και με πιστωτική κάρτα ή Pay Pal, ενώ μπορείς να «βαθμολογήσεις» οδηγό και όχημα για τις υπηρεσίες που σου πρόσφεραν! Μάλιστα οι καθημερινοί πελάτες ανταμείβονται ακόμα και με μία δωρεάν διαδρομή. Και όλα αυτά, χωρίς χρέωση κλήσης ή ραντεβού. Τις σχετικές υπηρεσίες προσφέρουν οι ελληνικές εταιρείες taxiplon και taxibeat, δύο προηγμένες εφαρμογές που κατέκτησαν τη χώρα και επεκτείνονται σε όλο τον κόσμο αντικαθιστώντας τις απλές εταιρείες ραδιοταξί.

Σήμερα τα πράγματα ανατρέπονται πλήρως καθώς μια αμερικανική εταιρεία που μισθώνει Ι.Χ. για μεταφορά επί πληρωμή, η Uber, επέλεξε την Αθήνα και γενικότερα την Ελλάδα για να δραστηριοποιηθεί απειλώντας να αντικαταστήσει τα ίδια τα... ταξί!

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες ταξί σιγά σιγά εξαφανίζονται, καθώς οι περισσότεροι «χτυπημένοι» από την οικονομική κρίση σπεύδουν να εισχωρήσουν στις νέες εταιρείες προηγμένων υπηρεσιών ή έστω και στις εταιρείες ραδιοταξί. Εκτός μένουν μόνο όσοι δεν έχουν αλλάξει τα οχήματά τους και έχουν τη νοοτροπία των παλιών υπερτιμολογώντας, μη βάζοντας το ταξίμετρο ή ακόμα και μη κόβοντας απόδειξη.

Η UBER
Τη χώρα μας επέλεξε για να επεκτείνει τις δραστηριότητες της η αμερικανική εταιρεία Uber Inc., η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της μίσθωσης ιδιωτικών οχημάτων. Το διαφορετικό μοντέλο του Uber επιτρέπει σε ιδιώτες κατόχους οχημάτων μέσα από την υπηρεσία UberX να μετατραπούν σε οδηγούς προς ενοικίαση, μοιράζοντας το αυτοκίνητό τους με τους χρήστες της εφαρμογής και κερδίζοντας χρήματα από τις διαδρομές αυτές.

Η εταιρεία έχει προχωρήσει στην πρόσληψη 100 οδηγών με αγγελία στην ιστοσελίδα της, όπου υπάρχει μια φωτογραφία της παλιάς Αθήνας με τη σημείωση: «Επιτέλους, ήρθαμε! 200+πόλεις σε όλο τον κόσμο και θα λείπαμε από την Αθήνα;».

Η εταιρεία βλέποντας την έκρηξη του τουρισμού στη χώρα μας αποφάσισε να αναπτύξει υπηρεσίες και σε άλλες ελληνικές πόλεις, ενώ ήδη στελεχώνει την εταιρεία επιλέγοντας διοίκηση και εργαζομένους.

Η Uber συνδέει επιβάτες με εγγεγραμμένους οδηγούς ιδιωτικών οχημάτων που ενδιαφέρονται να τους μετακινήσουν επ' αμοιβή, μέσω εφαρμογής για κινητά. Η πληρωμή των πελατών της UBER γίνεται απευθείας στην εταιρεία μέσω πιστωτικής κάρτας, και ακολούθως εκείνη πληρώνει με μέρος της αμοιβής τα συνεργαζόμενα αυτοκίνητα.

Τα οχήματα περιλαμβάνουν από απλά Ι.Χ. μέχρι πολυτελή σεντάν και οχήματα ελεύθερου χρόνου (SUV), συνδυάζοντας με αυτόν τον τρόπο υπηρεσίες τύπου ταξί ή ενοικίασης λιμουζινών.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Uber, η αμερικάνικη εταιρεία φιλοδοξεί να λανσάρει στην αγορά της ελληνικής πρωτεύουσας τρεις διαφορετικές υπηρεσίες. Τις αντιδράσεις των επαγγελματιών οδηγών προκαλεί η uberX που συνεργάζεται με μη επαγγελματίες.

Προηγμένες υπηρεσίες
Κορυφώνεται ο ανταγωνισμός με νέες εταιρείες

Τα τελευταία χρόνια δεκάδες εταιρείες έχουν δημιουργηθεί και ουσιαστικά «υποκλέπτουν» έργο από τους οδηγούς ταξί. Τα συνεχή κρούσματα υπερτιμολόγησης των τουριστών από τα αεροδρόμια ή τα λιμάνια, η αδυναμία εξεύρεσης οχήματος για διαδρομές σε τουριστικά αξιοθέατα, αλλά και η νοοτροπία της διπλής ή τριπλής κούρσας οδήγησαν στη δημιουργία πολλών εταιρειών που αντικαθιστούν το έργο των ελεύθερων ταξί.

Taxibeat - Taxiplon
Είναι οι δύο εταιρείες που με τις έξυπνες εφαρμογές τους άλλαξαν την ελληνική αγορά ταξί στην Ελλάδα κάνοντας αμεσότερη την εξυπηρέτηση και αναβαθμίζοντας τις προσφερόμενες υπηρεσίες με τη χρήση συστήματος βαθμολόγησης και σχολιασμού. Κατεβάζοντας τις σχετικές εφαρμογές, οι χρήστες μπορούν να εντοπίσουν τα πλησιέστερα διαθέσιμα ταξί και να επιλέξουν αυτό που θέλουν με βάση τα χαρακτηριστικά τους. Οι μεγάλες εταιρείες ραδιοταξί Αστέρας, Κόσμος, Παρθενών και Ενότητα κατέφυγαν στη δημιουργία των δικών τους mobile εφαρμογών κλήσης ταξί.

Athens Welcome Pickups
Πρόκειται για μια υπηρεσία μετακίνησης για τουρίστες, το οποίο αναλαμβάνει να διασυνδέσει τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών με ντόπιους. Οι ιδιώτες-οδηγοί, έναντι μιας σταθερής αμοιβής των 35 ευρώ, παραλαμβάνουν τον ενδιαφερόμενο με προορισμό το ξενοδοχείο του ή μία γρήγορη περιήγηση.

Athens Taxi Driver
Η επιχείρηση παρέχει υπηρεσίες ταξί στην Αθήνα με προμισθωμένα ραντεβού. Προσφέρει υπηρεσίες στην Αθήνα, τον Πειραιά και στα προάστια, από το αεροδρόμια Αθηνών και τα λιμάνια. Παράλληλα εκτελεί ξεναγήσεις στις εκδρομές και τουριστικές εξορμήσεις στους πιο δημοφιλείς προορισμούς.

Exclusive Taxi Services
Δημιουργήθηκε με σκοπό να παρέχει υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες. Διαθέτει πολυτελή αυτοκίνητα Mercedes Ε Class. Η εντολή δίνεται με τηλεφώνημα, φαξ, ηλεκτρονικό μήνυμα.

Auto Rapid Deluxe
Η ARD ιδρύθηκε το 2008 με στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών. Πολυτελή αυτοκίνητα, τύπου E-class Mercedes, Van και πούλμαν στελεχώνουν τον στόλο της εταιρείας. Προσφέρεται στη διάρκεια της διαδρομής συνδυασμός τεχνολογικών υπηρεσιών (Internet, Wi-Fi System, Skype System, σε προεπιλεγμένα οχήματα).

VIP Τaxi
Το VIP Τaxi ιδρύθηκε το 1985 στην Αθήνα, με στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών μεταβίβασης και μεταφοράς. Απευθύνεται κυρίως σε Γραφεία Γενικού Τουρισμού, σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις για τα υψηλόβαθμα στελέχη τους και σε επιλεγμένα ξενοδοχεία.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com