Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

«Αυτοί ή εμείς» το δίλημμα στον δρόμο προς τις κάλπες

Τη στρατηγική του Ιανουαρίου, όταν και θα κριθεί αν καταστεί δυνατή η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ή αν η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, σχεδιάζουν από κοινού οι Αντ. Σαμαράς και Ευάγγ. Βενιζέλος, επιδιώκοντας συνολική λύση με τους εταίρους, ώστε με διλημματικό τρόπο να την θέσουν, κατ' αρχήν, υπ' όψιν των βουλευτών για τη διαμόρφωση της προεδρικής πλειοψηφίας, αλλά και στην κρίση του εκλογικού σώματος, αν τελικά δεν μπορέσουν να αποφύγουν τις κάλπες του Μαρτίου.




Ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης και τα βήματα με τα οποία θα φτάσει η κυβερνητική πλειοψηφία έως την προεδρική εκλογή του Φεβρουαρίου, συζητήθηκαν στη συνάντηση της Δευτέρας του Αντ. Σαμαρά με τον Ευάγγ. Βενιζέλο, ενώ την Πέμπτη ο πρωθυπουργός ενέταξε στις «διλημματικές» κινήσεις του και τη Συνταγματική Αναθεώρηση, καθώς συνέδεσε ευθέως την υλοποίησή της με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την εξάντληση της τετραετίας.

Περιμένουν συμφωνία
Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης- παρά την παρελκυστική τακτική της τρόικας- εκτιμούν ότι το αργότερο έως το τέλος του χρόνου θα υπάρξει συνολική συμφωνία με τους εταίρους, που θα καθορίζει τόσο το πλαίσιο της επόμενης μετά το μνημόνιο μέρας, όσο και τη ρύθμιση για τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ πριν από τα Χριστούγεννα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και πρόταση της ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
«Αυτοί ή εμείς» το δίλημμα στον δρόμο προς τις κάλπες

Η αισιοδοξία των δύο ότι τελικά θα υπάρξει μια συμφωνημένη λύση απεμπλοκής από το μνημόνιο, είναι προφανές ότι εδράζεται σε κάποιες διαβεβαιώσεις που έχει λάβει ο πρωθυπουργός από ισχυρά ευρωπαϊκά κέντρα, τα οποία ανησυχούν για το ενδεχόμενο πρόκλησης κλίματος πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα και θέλουν να βοηθήσουν τη σημερινή κυβέρνηση να υπερβεί τον «σκόπελο» των πρόωρων εκλογών.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος σχεδιάζουν την τακτική και τα διλήμματα που θα θέσουν δημοσίως, ώστε να θέσουν προ των ευθυνών τους βουλευτές που εν δυνάμει υπολογίζονται για τη δημιουργία της πλειοψηφίας των «180», αλλά και να δημιουργήσουν τον καμβά πάνω στο οποίο θα υφάνουν την προεκλογική τους στρατηγική, αν δεν καταστεί δυνατή η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και οδηγηθούν εκ των πραγμάτων σε πρόωρες εκλογές.

Το στίγμα των σχεδιαζόμενων διλημμάτων περιέγραψε με σαφήνεια ο Ευάγγ. Βενιζέλος επισημαίνοντας ότι σε κάθε περίπτωση «ο ελληνικός λαός θα έχει, το ταχύτερο δυνατό και σίγουρα πριν αρχίσει η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, την ολοκληρωμένη συμφωνία μας με τους εταίρους, ώστε η χώρα να αλλάξει κατάσταση και σελίδα με ασφαλή τρόπο».

Ο ελληνικός λαός, τόνισε «θα πρέπει να αξιολογήσει από τη μία πλευρά μια ολοκληρωμένη διαπραγμάτευση και από την άλλη διάφορες ασάφειες, αβεβαιότητες και ανασφάλειες», θέτοντας μάλιστα και το περίγραμμα του δημοψηφισματικού χαρακτήρα διλήμματος υπογράμμισε πως «ή θα διαλέξουμε μια λύση, η οποία είναι όχι μόνο οργανωμένη και συγκεκριμένη, αλλά και σίγουρη ή θα διαλέξουμε άλλες λύσεις, οι οποίες δεν μπορούν να περιγραφούν, είναι ασαφείς, είναι επισφαλείς, είναι υψηλού ρίσκου και θέτουν σε κίνδυνο τις θυσίες του ελληνικού λαού».

Τον από κοινού σχεδιασμό των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, αλλά και τους «αποδέκτες» του διλήμματος, επιβεβαίωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σ. Βούλτεψη, σημειώνοντας πως «αναγκαστικά θα πάμε σε διλήμματα, ώστε να ξέρουν οι βουλευτές και ο λαός ποια είναι η μία και ποια είναι η άλλη πρόταση». Ο κόσμος, πρόσθεσε «θα ξέρει μετά τη διαπραγμάτευση για το πού πάμε, θα πάμε με διλήμματα στον λαό».

Η κ. Βούλτεψη μάλιστα, προχώρησε και ένα βήμα παραπάνω σκιαγραφώντας και τα αντιπαραθετικά ερωτήματα που θα τεθούν προεκλογικά, λέγοντας: «Τι θα πει στους Ευρωπαίους ο ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα; Ότι εγώ είμαι ο 'μάγκας' και δεν κάνω λιτότητα; Αν έρθουν σε σύγκρουση, θα συνεχίσουν να μας στέλνουν το ΕΣΠΑ; Τώρα εκταμιεύεται ένα δισ. για την εξισωτική αποζημίωση των αγροτών. Θα βρει αυτά τα χρήματα ο ΣΥΡΙΖΑ αν τα έχει σπάσει με όλους;».

Ιδιαιτέρως αποκαλυπτικός, σε ό,τι αφορά τη στρατηγική του Φεβρουαρίου, ήταν την Τετάρτη ο Ευάγγ. Βενιζέλος, ο οποίος μιλώντας σε σύσκεψη αυτοδιοικητικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε πως «οι βουλευτές ενεργώντας με πολιτική και εθνική υπευθυνότητα θα κληθούν να ψηφίσουν υπό το φως της τηλεόρασης, σε ανοιχτή ονομαστική ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εάν δεν επιτευχθεί η εκλογή, η χώρα θα οδηγηθεί σε βουλευτικές εκλογές με σκληρά διλήμματα και ακόμη πιο σκληρές καταστάσεις».

Ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος περιγράφοντας το πλαίσιο της συμφωνίας, στο οποίο επιδιώκει να καταλήξει το Μέγαρο Μαξίμου με τους εταίρους και να το θέσει στην κρίση των βουλευτών και του εκλογικού σώματος αν χρειαστεί, υπογραμμίζει ότι θα αφορά «μια περίοδο ενός έτους μετά την απεμπλοκή από το μνημόνιο, χωρίς νέο πρόγραμμα, χωρίς νέο δάνειο, αλλά με τη στήριξη των εταίρων μας». Θέλουμε, υπογραμμίζει, «να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα συνοδεύεται από εγγυήσεις δημοσιονομικής σταθερότητας, αλλά αυτές θα είναι μέρος του εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων που θα σχεδιάσει και θα υλοποιήσει από μόνη της κυβέρνηση και όχι γιατί θα μας τις επιβάλλουν».

Φυσικά, τονίζει ο ίδιος «θα υπάρχει μια εποπτεία, αλλά αυτή θα είναι στο πλαίσιο του ελέγχου της Ευρωζώνης σε όλα τα κράτη, με τους υφιστάμενους θεσμούς και μηχανισμούς και όχι από κάποια τρόικα», σημειώνοντας, ωστόσο, ότι ελεγκτικός μηχανισμός θα κινείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο οποίος προβλέπει τη συνεργασία και με το ΔΝΤ, αλλά με τη θεσμική σχέση που υπάρχει μεταξύ της Ε.Ε και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

ΖΗΤΗΜΑ ΕΥΘΥΝΗΣ
Η Συνταγματική Αναθεώρηση

«Χαρτί» στα χέρια του Αντ. Σαμαρά, για την αποφυγή των εκλογών, θα είναι και το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, καθώς συνέδεσε ευθέως την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης με την εξάντληση της τετραετίας, υπογραμμίζοντας πως αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω, για να εκλεγεί ομαλά Πρόεδρος της Δημοκρατίας και για να μη διακοπεί η διαδικασία από πρόωρες εκλογές.

Ο Πρ. Παυλόπουλος, μάλιστα, που θα είναι επικεφαλής της Επιτροπής της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, σημείωσε ότι για να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία της πρώτης φάσης θα απαιτηθούν έξι με επτά μήνες. Ερωτηθείς δε τι θα γίνει σε περίπτωση πρόωρων εκλογών τον Μάρτιο, επισήμανε πως «όποιος οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, θα αναλάβει και την ευθύνη για την αποτυχία αλλαγής του Συντάγματος», αναφερόμενος όχι μόνο στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο ένα επιπλέον δίλημμα που θα τεθεί ευθέως στους βουλευτές ανεξάρτητους ή όχι.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com