Με νόμο-«εξπρές» θα επαναφέρει, έως τα τέλη Μαρτίου, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην εποχή πριν από τα Μνημόνια, ενώ με ειδική διάταξη θα ορίσει καταληκτική ημερομηνία (εντός του 2016) για την υποχρεωτική αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, αν δεν συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι (δηλαδή κατά τα πρότυπα της καθιέρωσης του 35ώρου στη Γαλλία από την κυβέρνηση του σοσιαλιστή Λιονέλ Ζοσπέν).
Την κατάθεση στη Βουλή «εντός του Μαρτίου» του νομοσχεδίου για την επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών συμβάσεων «ύστερα από διαπραγμάτευση με τους κοινωνικούς εταίρους», ανακοίνωσε χθες, στη... σκιά της πρόσφατης συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές και ως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας, ο υπουργός Π. Σκουρλέτης.
Με την επαναφορά του καθεστώτος των συλλογικών συμβάσεων, όπως είπε ο υπουργός, θα «απελευθερωθούν» οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και θα δοθεί η δυνατότητα στους κοινωνικούς εταίρους (στη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις) να συμφωνήσουν για τη σταδιακή αύξηση -«σε 2 ή 3 δόσεις»- των κατώτατων ορίων μισθών και ημερομισθίων.
Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται, ωστόσο, καταληκτική ημερομηνία μέσα στο 2016 για την επαναφορά στα 751 ευρώ. «Η συμφωνία με τους δανειστές δεν υποκαθιστά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, οι 'ουρές' των δεσμεύσεων από την προηγούμενη κυβέρνηση έχουν... κοπεί οριστικά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Π. Σκουρλέτης, αποκαλύπτοντας ότι στο ίδιο νομοσχέδιο θα προβλεφθούν, επιπλέον, η επαναφορά του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων και των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης που έχουν περιοριστεί, της διαιτησίας, της υποχρεωτικότητας ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (η οποία λήγει στις 31 Μαρτίου), της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων, της εξάμηνης μετενέργειας ισχύος των όρων των συμβάσεων μετά τη λήξη τους, καθώς και τον περιορισμό των ευέλικτων μορφών εργασίας (προσωρινή, «εκ περιτροπής» κ.ά.).
Καμία παρέμβαση, όπως είπε, δεν θα γίνει στον νόμο για την κήρυξη απεργιών και στα προνόμια των συνδικαλιστών. Ο Π. Σκουρλέτης σημείωσε ότι «οι θεσμοί αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα να συζητηθεί το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων», αλλά, απέφυγε να απαντήσει αν η απόφαση επαναφοράς όλων των παραπάνω είναι «συμβατή» με τη δέσμευση που ανέλαβε η κυβέρνηση «να υιοθετήσει τις βέλτιστες πρακτικές της Ε.Ε. σε ολόκληρο το εύρος της νομοθεσίας για την αγορά εργασίας» και να αποφύγει, στο τετράμηνο, μονομερείς ενέργειες. Η Ε.Ε. της ΓΣΕΕ που συναντήθηκε χθες με τον υπουργό ζήτησε «να έχει ως σημείο εκκίνησης των διαπραγματεύσεων με τις εργοδοτικές οργανώσεις τον προηγούμενο κατώτατο μισθό».