«Ναι» στην παράταση του ελληνικού προγράμματος ψήφισε η γερμανική Κάτω Βουλή, παρά τις αμφιβολίες και τις επιφυλάξεις για τη δέσμευση της Αθήνας να φέρει εις πέρας τις δεσμεύσεις της.
542 βουλευτές της Bundestag, ψήφισαν υπέρ της παράτασης, 32 κατά και 13 απείχαν- ήταν η μεγαλύτερη πλειοψηφία για οποιοδήποτε πακέτο διάσωσης μέχρι τώρα στη γερμανική Κάτω Βουλή.
«Ψηφίστε όχι για να δώσουμε περισσότερα λεφτά αλλά περισσότερο χρόνο» δήλωνε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας στη γερμανική Κάτω Βουλή για την παράταση του ελληνικού προγράμματος και διαμήνυσε ότι οι «Γερμανοί πρέπει να κάνουν οτιδήποτε δυνατό για να κρατήσουν την Ευρώπη ενωμένη».
«Η απόφαση δεν είναι εύκολη για κανένα μέλος της Βουλής. Οι συζητήσεις των τελευταίων ημερών, ακόμη και ωρών δεν έκαναν την απόφαση ευκολότερη. Η βάση του αιτήματος προς τη Βουλή είναι η δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα υλοποιήσει το πρόγραμμα χωρίς καμμιά επιφύλαξη» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών κατά την εισήγησή του στη γερμανική Βουλή για την έγκριση της παράτασης του ελληνικού προγράμματος και ανέδειξε ως βασικό στοιχείο ότι οι όροι δεν έχουν αλλάξει.
«Η Ελλάδα δεσμεύθηκε να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες χωρίς συνεννόηση με τους θεσμούς, να ξεπληρώσει όλους τους πιστωτές πλήρως και έγκαιρα, να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα» επισήμανε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι «η αλληλεγγύη συνδέεται με τη σταθερότητα» και «δεν σημαίνει ότι μπορείς να αφήνεις τον άλλον να σε εκβιάζει, αλλά ότι πρέπει να βοηθάει ο ένας τον άλλο». Πάντα σεβόμαστε τις εκλογές, πρόσθεσε, αλλά η Ελλάδα, όντας μέσα στην Ευρώπη δεν μπορεί να αποφασίζει μόνη της ποιος είναι ο κατάλληλος δρόμος». . Αποδείξαμε ποιος είναι ο σωστός δρόμος και αυτόν πρέπει να συνεχίσουμε».
Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ακόμη ότι το βιοτικό επίπεδο και ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερα σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης από ό,τι στην Ελλάδα, διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό δεν ισχύει για τη Γερμανία.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί σήμερα στη γερμανική Βουλή είναι το γεγονός ότι ο κ. Σόιμπλε, όταν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του διεκόπη από παρεμβάσεις βουλευτών τόνισε ότι "δεν έχει διάθεση" για τέτοια και ότι το ζήτημα "είναι πολύ σοβαρό".
Στηρίζει το ελληνικό πρόγραμμα η Αριστερά
Για «πολιτική-καμικάζι» εκ μέρους της ΕΕ, της ΕΚΤ και της ΔΝΤ, έκανε λόγο ο επικεφαλής της ΚΟ της Αριστεράς (Die Linke) Γκρέγκορ Γκίζι κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την παράταση της δανειακής σύμβασης προς την Ελλάδα στη γερμανική Βουλή και ζήτησε, αντί για μια πολιτική που μειώνει το επίπεδο των κοινωνικών παροχών, να ασκηθεί πολιτική ανοικοδόμησης - διαφορετικά, όπως είπε, «δεν θα μπορέσουν ποτέ να επιστραφούν τα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα».
Ο κ. Γκίζι τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής ενός «Σχεδίου Μάρσαλ» για τη νότια Ευρώπη και ειδικά για την Ελλάδα. Όπως είπε, αυτό σημαίνει ενίσχυση της παιδείας, της ναυτιλίας και του τουρισμού. Τόνισε πάντως ότι, ακόμη και αν αυτά δεν εντάσσονται στον σχεδιασμό της Γερμανίας και της Ευρώπης αυτή τη στιγμή «υπερψηφίζουμε την παράταση του πακέτου βοήθειας για τέσσερις μήνες ώστε η Αθήνα να πάρει μια ανάσα και να μπορέσει να επεξεργαστεί νέα σχέδια ώστε να ανακάμψει οικονομικά».
SPD: Ένα Grexit θα ήταν η πιο δαπανηρή λύση
Ο κοινοβουλευτικός ηγέτης του SPD Κάρστεν Σνάιντερ είπε πως συμφωνεί με τον Βόλφγανγκ Σόιμπλε ότι δεν είναι εύκολο να ψηφίσει κανείς την παράταση. Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός μάλιστα δήλωσε πως «ακόμα πληρώνουμε το λάθος του Παπανδρέου όταν πρόσφερε την επιλογή του δημοψηφίσματος».
Ο κ. Σνάιντερ τόνισε πως «υποστηρίζουμε την ανάπτυξη, υποστηρίζουμε την παροχή βοήθειας ώστε να αυτοβοηθηθούν και για περισσότερη Κοινωνική Δικαιοσύνη. Όμως πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως αυτοί που κέρδισαν πολλά και έχουν πλούτο στην Ελλάδα πρέπει να πληρώσουν επίσης».
Υπογράμμισε πως μία επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή δεν είναι η απάντηση, γιατί τα χρέη της χώρας είναι σε ευρώ. «Η δραχμή πιθανόν να υποτιμηθεί 50% και αυτό θα σήμαινε διπλασιασμό των χρεών», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία πως ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία θα λάμβανε τη θετική ψήφο για την επέκταση του προγράμματος. Άλλωστε η Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει καταγράψει ούτε την παραμικρή ήττα τα τελευταία πέντε χρόνια της Κρίσης.
Κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής ψηφοφορίας που έλαβε χώρα την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου, η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών της Χριστιανοδημοκρατικής και της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CDU/CSU) ψήφισε υπέρ της παράτασης της δανειακής σύμβασης με την Ελλάδα. Ωστόσο, 22 βουλευτές από τους 331, τάχθηκαν κατά της παράτασης και τρεις απείχαν, ενώ υπέρ της παράτασης ψήφισαν ομόφωνα και οι βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού. Υπέρ της επέκτασης αναμένεται να ψηφίσουν και οι Βουλευτές των Πρασίνων ,ενώ η Αριστερά (Die Linke) θα αποφασίσει λίγο πριν την επίμαχη ψηφοφορία.