«Εδώ και δέκα μέρες ένας πόλεμος νεύρων παίζεται ανάμεσα στην Ελλάδα και στα άλλα μέλη της Ευρωζώνης.
Παρότι η έξοδος της χώρας από το ευρώ δείχνει να αποκλείεται, εντούτοις η κρίση δεν έχει τελειώσει» αναφέρει σε άρθρο του το Paris Match και παρουσιάζει όλο το... καστ των πρωταγωνιστών -τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τους υπουργούς Οικονομικών Ισπανίας και Γερμανίας, Λουίς ντε Γκίντος και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.
Ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, άπειρος, εξελέγη από ένα κόμμα της άκρας Αριστεράς, αλλά συνεργάζεται με ένα κόμμα της άκρας Δεξιάς και βρίσκεται από τις 20 Φεβρουαρίου στριμωγμένος ανάμεσα στις υποχωρήσεις που έκανε με κρύα καρδιά στις Βρυξέλλες και στις διαμαρτυρίες των ψηφοφόρων του.
Δέχτηκε ορισμένους όρους που έθεσε η Ευρωζώνη για να συνεχίσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αλλά πολλοί από τους συντρόφους του δεν θέλουν ούτε να ακούσουν. Και παρά το γεγονός ότι πήρε μια ανάσα συμφωνίας για 4 μήνες, εντούτοις θα δυσκολευτεί να το περάσει στην ελληνική Βουλή. Κάνει ο ίδιος τις διαπραγματεύσεις και επιθυμεί να προστατεύσει τον υπουργό Οικονομικών του, ο οποίος δεν έχει πλέον ερείσματα στο εσωτερικό του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Βαρουφάκης, ο ροκ σταρ, οικονομολόγος με πολλά πτυχία, κατόρθωσε το ακατόρθωτο: να ενώσει όλους τους ομολόγους εναντίον του. "Κομμουνιστής με τάση Burberry", όπως τον αποκαλούν ορισμένοι εξαιτίας της εσάρπας του, τα σχόλια που έκανε για τις ικανότητες άλλων υπουργών Οικονομικών επιδείνωσαν το κλίμα, που ήταν ήδη πολύ τεταμένο από την ημέρα της ορκωμοσίας του.
Οσον αφορά τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, το γαλλικό περιοδικό αναφέρει: Ο πρόεδρος του Eurogroup, επιρρεπής στις γκάφες (αν θυμηθεί κανείς ότι έριξε ένα μπουκάλι πάνω στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ), έχει χλευαστεί πολλές φορές για την έλλειψη λεπτότητας που τον χαρακτηρίζει. Ο Ολλανδός έχασε την ψυχραιμία του στην Αθήνα κατά τη συνάντησή του με τον Βαρουφάκη, όταν αρνήθηκε να του σφίξει το χέρι.
Σειρά έχει ο Λουίς ντε Γκίντος: Οικονομολόγος και υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, είναι υποψήφιος για την προεδρία του Eurogroup στο τέλος του χρόνου. Ανήσυχος για την δημοσκοπική άνοδο του Podemos, που συμμερίζεται το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για τέλος της λιτότητας, αυτός ο συντηρητικός πολιτικός αποδείχθηκε ακόμη πιο σφιχτός στις απαιτήσεις της Αθήνας. Στις 20 Φεβρουαρίου, έπαιξε έναν κρίσιμο ρόλο στις διαπραγματεύσεις και κράτησε σκληρή γραμμή, μιας και η χώρα του έχει δανείσει στην Ελλάδα 26 δισ. ευρώ.
Ακολουθεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Ο «άνθρωπος από σίδερο» είναι το παρατσούκλι που του ταιριάζει περισσότερο τον τελευταίο καιρό. Φήμες λένε ότι ο βετεράνος της γερμανικής πολιτικής σκηνής, από το 2011 είναι υπέρ ενός Grexit. Αλήθεια ή ψέματα, δηλώνει σε κάθε περίπτωση αντίθετος σε διακοπή της λιτότητας. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε γελοιογραφία ελληνικής εφημερίδας είχε αποτυπωθεί με στολή των Ναζί.