Ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να αναδιάταξε την ομάδα που διαχειρίζεται τις διαπραγματεύσεις διάσωσης της χώρας, αλλά αναλυτές προειδοποιούν ότι η κίνηση είναι απίθανο να ανοίξει το δρόμο για την πολυπόθητη συμφωνία, αναφέρει το CNBC.
Οι αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα, ερμηνεύτηκαν ευρέως ως ένας τρόπος για να τεθεί στο περιθώριο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος θα έχει πλέον λιγότερο ενεργό ρόλο στις συνομιλίες, κατά τη διάρκεια των έως τώρα άκαρπων διαπραγματεύσεων εκνεύρισε τους ομολόγους του στην ευρωζώνη, οι οποίοι περιγράφουν το διαπραγματευτικό του στυλ ως «προσβλητικό» λέγοντας ότι προκαλεί εμπόδια.
Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι
Οι επενδυτές υποδέχθηκαν την είδηση με χαμόγελα, αναφέρει το CNBC, με τις ελληνικές μετοχές να σημειώνουν άνοδο και τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων να αποκλιμακώνονται. Ωστοσο, ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν πως όποιος πιστεύει ότι οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να γίνουν πιο εύκολες, σφάλει.
«Αυτός ο ανασχηματισμός της διαπραγματευτικής ομάδας (…) φαίνεται σαν μία έλλειψη εμπιστοσύνης στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, αλλά ο κ. Βαρουφάκης θα εξακολουθήσει να συμμετέχει στο παρασκήνιο, καθώς το παιχνίδι τακτικής της γάτας με το ποντίκι συνεχίζεται» αναφέρει στο CNBC ο Michael Hewson, ανώτατος αναλυτής αγορών στην CMC Markets.
“Παρά αυτή την αναδιάταξη στις καρέκλες, δεν είναι πιθανό να έχουν αλλάξει πολλά αναφορικά με τη συνολική πολιτική, και θα ήταν αφελές να θεωρούμε ότι έχουν αλλάξει. Στην πραγματικότητα ο Α. Τσίπρας, βγήκε από το δρόμο του για να στηρίξει τον υπουργό Οικονομικών του χθες βράδυ».
Ο Robert Kuenzel, Ευρωπαίος οικονομολόγος στην Daiwa Securities, αναφέρει σε σημείωμά του ότι υπάρχουν «πολλοί λόγοι να παραμένει ανήσυχος για την προοπτική ενός βραχυπρόθεσμου διακανονισμού» και ότι μία συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της έως τις 9 Μαΐου είναι απίθανη.
«Αυτό το χρονοδιάγραμμα φαίνεται πολύ αισιόδοξο: απαιτεί σημαντικές παραχωρήσεις που πρέπει να γίνουν από την Αθήνα πολύ σύντομα, κυρίως στα σχέδιά της να ανατρέψει προηγούμενα μεταρρυθμιστικά επιτεύγματα στην αγορά εργασίας και τον τομέα των συντάξεων που αποτελούν μία κόκκινη γραμμή για το Eurogroup και τους θεσμούς των πιστωτών» σημειώνει.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, το οποίο άφησε ανοικτό χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Robert Kuenzel υποστηρίζει ότι με ή χωρίς δημοψήφισμα το Eurogroup είναι απίθανο να ενδώσει.
«Παρότι ένα αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα που θα είναι υπέρ του συμβιβασμού θα μπορούσε ενδεχομένως να σπάσει το σημερινό αδιέξοδο, ο Τσίπρας θα μπορούσε αντιθέτως να ελπίζει σε ένα αποτέλεσμα κατά του συμβιβασμού, για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση» συμπληρώνει ο Kuenzel.
«Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι το Eurogroup δεν θα σταματήσει να επιμένει ότι η μπάλα παραμένει αποκλειστικά στο γήπεδο της Ελλάδας έως το τέλος του Ιουνίου. Και με αναφορές που ήρθαν στην επιφάνεια σήμερα το πρωί, για πιθανά ελλείμματα στα διαθέσιμα κεφάλαια για τις πληρωμές συντάξεων και μισθών τον Απρίλιο, θεωρούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει τη σκληρή γραμμή της έως τότε – με ή χωρίς τον Βαρουφάκη στο τιμόνι» καταλήγει.