Το πρόγραμμα WWF – Καλύτερη Ζωή, αποκλειστικός δωρητής του οποίου είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, δίνει σήμερα στη δημοσιότητα έρευνα της Public Issue, στο πλαίσιο της νέας καμπάνιας ενημέρωσης των πολιτών για την αστική γεωργία και τα πολλαπλά της οφέλη.
Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι ένας στους δύο πολίτες γνωρίζει για τους αστικούς λαχανόκηπους με τους νέους ηλικίας 18-34 να είναι οι πλέον ενημερωμένοι επί του θέματος. 62% των πολιτών μάλιστα αντιμετωπίζει πολύ θετικά το ενδεχόμενο δημιουργίας, οργάνωσης και λειτουργίας ενός αστικού λαχανόκηπου.
Στον αντίποδα, όπως έδειξε η έρευνα της Public Issue, ένας στους δύο Έλληνες δεν έχει δοκιμάσει ποτέ να καλλιεργήσει λαχανικά ή φρούτα στον κήπο ή τη βεράντα του, με κύρια αιτιολογία την έλλειψη χώρου και χρόνου. Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι 9 στους 10 πολίτες (91%) δεν έχουν κάδο κομποστοποίησης οργανικών υπολειμμάτων στο νοικοκυριό τους.
Το WWF Ελλάς καλεί τους πολίτες να γίνουν «Κηπουροί στην πόλη», να καλλιεργήσουν τα δικά τους λαχανικά, φρούτα και αρωματικά φυτά και να πρασινίσουν τα μπαλκόνια, τις ταράτσες και τις αυλές τους. Οι λόγοι άλλωστε είναι πολλοί και το περιθώριο για δράση μεγάλο.
«Τα οφέλη της ενασχόλησης με την αστική γεωργία είναι πολλά, και μας αφορούν όλους: Από το να βιώσουμε τον τρόπο παραγωγής των τροφίμων και την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού διατροφικού μοντέλου, μέσα από την επαφή με τη φύση και τις εποχές, μέχρι τη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας μας, χάρη σε ένα ευχάριστο χόμπι. Το πρασίνισμα των πόλεων ωφελεί εμάς και τον πλανήτη», δήλωσε ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος WWF – Καλύτερη Ζωή.
Από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2015 η WWF - Καλύτερη Ζωή προσκαλεί τους πολίτες σε μία σειρά βιωματικών δράσεων που θα δείξουν ότι όλοι μπορούμε να γίνουμε επίμονοι κηπουροί στην πόλη: επιτόπια εργαστήρια για μεγάλους και παιδιά, επισκέψεις σχολείων σε επιλεγμένους λαχανόκηπους, ένας καταπράσινος φωτογραφικός διαγωνισμός και μία πρωτότυπη εκδήλωση για τους αστικούς λαχανόκηπους σε συνεργασία με την Οργάνωση Γη, περιμένουν τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων εκπαιδευόμενων καλλιεργητών.