Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Στις ελεγκτικές αρχές η «λίστα Νικολούδη»

Τα ονόματα περίπου 85.000 Ελλήνων που έστειλαν με εμβάσματα στο εξωτερικό ποσά άνω των 200.000 ευρώ από το 2010 μέχρι τώρα περιλαμβάνει η λεγόμενη «λίστα Νικολούδη», που έχουν στα χέρια τους οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.


Όπως ξεκαθαρίζει ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, η επιλεγόμενη «λίστα Νικολούδη» δεν αφορά πλέον τον υπουργό Επικρατείας καθώς δεν έχει καμία σχετική αρμοδιότητα, ούτε έχει δικαίωμα να ζητήσει τη γνωστοποίηση του συγκεκριμένου καταλόγου από την αρμόδια Αρχή.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή, έπειτα από ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αντώνιος Γρέγος, ζητώντας να χορηγηθούν τα στοιχεία για τη «λίστα Νικολούδη». Όπως αναφέρεται στο έγγραφο είναι ένας κατάλογος 85.000 περίπου προσώπων, τα οποία είχαν στείλει στο εξωτερικό εμβάσματα άνω των 200.000 ευρώ, κατά περίπτωση, από το 2010 και εντεύθεν.

Ο κατάλογος αυτός είχε καταρτιστεί από την Αρχή του άρθρου 7 του Ν. 3691/2008, της οποίας ο νυν υπουργός Επικρατείας ήταν πρόεδρος μέχρι τις 26 Ιανουαρίου 2015. Ο κ. Νικολούδης επισημαίνει ότι η αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό δεν είναι εξ ορισμού παράνομη και τονίζει ότι η γνωστοποίηση του ως άνω καταλόγου (ακριβέστερα ονομάτων που περιλαμβάνονται σε αυτόν) δεν είναι κατά νόμο δυνατή, δεδομένου ότι αποτελούν απόρρητες πληροφορίες της ως άνω Ανεξάρτητης Αρχής.

Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Επικρατείας δεν έχει καμία σχετική αρμοδιότητα, ούτε έχει δικαίωμα να ζητήσει κάτι σχετικό από την ως άνω Αρχή.

Συνάντηση με Ελβετούς
Εν τω μεταξύ σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης μαζί με τον κ. Νικολούδη θα έχουν συνάντηση το μεσημέρι, στο υπουργείο Οικονομικών, με αντιπροσωπεία της ελβετικής κυβέρνησης, επικεφαλής της οποίας είναι ο Dr. Jacques de Watteville, υφυπουργός για τα Διεθνή Οικονομικά Θέματα.

Η συνάντηση είναι η συνέχεια της πρώτης συνάντησης που είχε η ελβετική αντιπροσωπεία στις 26 Μαρτίου 2015 με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον υπουργό Επικρατείας κ. Παναγιώτη Νικολούδη, κατά την οποία προέκυψε η ανάγκη επανεκκίνησης κι εντονότερης συνεργασίας των φορολογικών αρχών των δύο χωρών στο μέλλον. Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσει σύσκεψη των τεχνικών κλιμακίων των δύο χωρών.

Πάντως, όπως αναφέρουν στελέχη του ΣΔΟΕ με μακροχρόνια εμπειρία, η Ελβετία δεν υποχρεούται να παράσχει πληροφορίες για καταθέτες, παρά μόνο αν έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, κάτι που πολύ απλά καθιστά απαγορευτικό για τις ελληνικές Αρχές να στοιχειοθετήσουν από μηδενική βάση υποθέσεις με υποψία μεγάλης φοροδιαφυγής.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com