Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Ανοικτό το ενδεχόμενο για δημοψήφισμα - «Ο λαός θα μιλήσει, αλλά όχι με εκλογές»

«Είμαι στο στούντιο γιατί έχω την ανάγκη να βρεθώ απέναντι στους πολίτες» είπε ο Αλέξης Τσίπρας αρχίζοντας τη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου και την εκπομπή «Ενικός».




Εχω έρθει για να πω αλήθειες, ούτε για να δραματοποιήσω, ούτε για να ωραιοποιήσω την κατάσταση, Οι δανειστές ρίχνουν ακόμη και τώρα υφεσιακά μέτρα στο τραπέζι. Θέλουν να επιστρέψουν στην Αθήνα», είπε.

Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο λαό, όχι με εκλογές αλλά με δημοψήφισμα, τονίζοντας ότι αν έχει μπροστά του μια συμφωνία που είναι έξω από την λαϊκή εντολή, δεν θα έχει το δικαίωμα να παραβιάσει την εντολή και θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός, αν θα πρέπει να δεχθεί την συμφωνία.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι τα πράγματα δεν θα φθάσουν στο σημείο αυτό και πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι θα επικρατήσει η λογική και θα πάμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό.

Για την δήλωση προεκλογικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει το πρόγραμμα της ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά όπως υποσχέθηκε. Η κυβέρνηση έχει εντολή λύσης, πρόσθεσε, αλλά δεν θα επαναλάβει τον φαύλο κύκλο της λιτότητας. Είναι μικρόψυχοι όσοι νομίζουν ότι θα έχουν όφελος από μία ρήξη, είπε χαρακτηριστικά.

«Η εντολή που πήραμε ήταν να ματώσουμε για να μη ματώνει άλλο ο λαός. Είναι εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Αν όμως βρεθώ σε δύσκολη θέση, που δεν πιστεύω ότι υπάρχουν στην Ευρώπη μικρόμυαλοι που να θέλουν ρήξη, σας λέω με ευθύτητα ότι η εντολή έχει κάποια όρια«, είπε και συνέχισε. «Ο λαός θα μιλήσει, προφανώς όχι με εκλογές. Ποιος ο λόγος να πάμε σε εκλογές τρεις μήνες μετά», αναρωτήθηκε αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για δημοψήφισμα σε περίπτωση που η συμφωνία δεν είναι αυτή που θέλει και πρέπει να την εγκρίνει ο λαός.

Είπε ότι είναι κρίσιμο εθνικό θέμα η συμφωνία και όχι δημοσιονομικό θέμα που το Σύνταγμα δεν προβλέπει δημοψήφισμα. «Αλλά δεν θα χρειαστεί», τόνισε. «Δεν έχω πάρει την απόφαση για δημοψήφισμα, αλλά αν η συμφωνία είναι εκτός πλαισίου, θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Είμαι όμως πεπεισμένος ότι δεν θα φτάσουμε μέχρι εκεί. Το θέμα της Ελλάδας είναι ένα κρίσιμο γεωπολιτικό θέμα», τόνισε.

Για Βαρουφάκη

Αναφερόμενος στον Γ. Βαρουφάκη τον χαρακτήρισε σημαντικό asset για την κυβέρνηση και ότι ενοχλεί τους άλλους επειδή μιλά τη γλώσσα της οικονομίας καλύτερα από αυτούς.

Δικαιολογώντας τον για το ότι δεν πήγε στο δείπνο και για τη δήλωση ότι περνά καλύτερα γιατί με τους ομολόγους του βαριέται, είπε ότι κάθε πολιτικός έχει και προσωπικά συναισθήματα. Τόνισε ακόμη ότι δεν υπάρχει 18 εναντίον 1 αν και δέχθηκε ότι έχει δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα. «Είναι μέρος του διαπραγματευτικού παιχνιδιού».Αφησε αιχμές για τον πρώην υπουργό Γ. Στουρνάρα λέγοντας ότι οι ξένοι υπουργοί θα ήθελαν έναν υπουργό που θα του έλεγαν forget it ή θα του έλεγαν να πάει να πάρει λεφτά στην Ελβετία αλλά αυτός δεν πήγαινε. «Είναι βέβαιο ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί δεν θέλουν να έχουν απέναντί τους έναν υπουργό όπως ο Βαρουφάκης που τους ενοχλεί», ανέφερε.

Παραδέχθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άλλαξε τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα ενώ μίλησε για έντιμο συμβιβασμό.

Για διαπραγμάτευση

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης και πρέπει να ενημερώσουμε τους πολίτες για το τι ακριβώς συμβαίνει. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, δεν μπλοφάρουμε» τόνισε.
Ο κύριος Τσίπρας αναφερόμενος στο γεγονός πως δεν έχει επέλθει συμφωνία ακόμη, καθώς η κυρία Μέρκελ κατά κύριο λόγο αντιστέκεται, δήλωσε ότι «έχει διαφανεί ότι η Καγκελάριος έχει πρόθεση για λύση». «Μια χρεοκοπία θα ήταν αποτυχία για εμάς και την κυρία Μέρκελ, η οποία όμως βρίσκεται εγκλωβισμένη στην πολιτική της αδυναμία να παραδεχθεί ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε επί πέντε χρόνια στην Ελλάδα ήταν αποτυχημένο».
«Βρισκόμαστε σε μια σκληρή αντιπαράθεση, μια σκληρή διαπραγμάτευση. Ολοι είχαν προεξοφλήσει ότι δεν θα υπήρχε συμφωνία στις 20 Φλεβάρη, όμως μετά τις 20 του Φλεβάρη διεξάγεται μεγάλη μάχη να παρθούν πίσω σημεία της συμφωνίας που ήταν επιτυχία για την Ελλάδα.

«Δεν τα σκίσαμε»

Δεν σκίσαμε το μνημόνιο σε μία νύχτα, δεν ξεφύγαμε από την επιτήρηση μεμιάς, όμως πήραμε συμφωνία που δίνει δυνατότητες στην Ελλάδα να ξεφύγει από το μέιλ Χαρδούβελη και τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Όσον αφορά στις κατηγορίες για το ότι ακόμα δεν έχει επέλθει η συμφωνία με τος εταίρους, ο κύριος Τσίπρας τόνισε: «Θα ήταν για 'μενα πολύ εύκολο να βάλλω την υπογραφή μου και να έχω συμφωνία, αλλά όχι μόνο δεν θα πέρναγε από τη Βουλή, αλλά δεν έχω αυτή την εντολή από τον ελληνικό λαό».

Η 20η Φεβρουαρίου

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ενώ καταλόγισε στους πολιτικούς αντιπάλους και σε ισχυρά κέντρα της Ευρώπης ότι κατασκεύασαν «ναρκοθετημένο πεδίο», ευελπιστώντας η κυβέρνηση θα αποτελέσει απλά μία παρένθεση. Μίλησε ανοικτά για ξένα και ελληνικά κέντρα που έστησαν σχέδιο για «αριστερή παρένθεση» και υπονόμευσαν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε ότι ουσιαστικά βρήκε «καμένη γη» και στόχους που ήταν καθαρά υφεσιακοί. Μέτρα όπως υψηλά πλεονάσματα, αυξήσεις στον ΦΠΑ στα νησιά, κατάργηση του ΕΚΑΣ και άλλα.

«Επιχαίρουν στην προοπτική αποτυχίας και καιροφυλακτούν να σκοντάψει η κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Απελπισία

Ο κ. Τσίπρας παρατήρησε ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε τη χώρα σε κατάσταση απελπισίας, ενώ έκανε λόγο για έλλειμμα στα Δημόσια Ταμεία το οποίο στις 24 Φεβρουαρίου θα έφτανε στα 450 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, καταλόγισε στην ΕΚΤ ότι πήρε μία ανορθόδοξη απόφαση στις 18 Φεβρουαρίου, αποτρέποντας τις τράπεζες από την αναχρηματοδότηση του χρέους. Εξηγώντας τι συνέβη στις 20 Φεβρουαρίου, σημείωσε ότι σε επικοινωνία του με τον κ. Ντάισεμπλουμ, πήρε τη δέσμευση ότι θα αποκατασταθούν οι δυνατότητες των τραπεζών, σε ό,τι αφορά το όριο της έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Ανάλογη δέσμευση έδωσε ο κ. Ντέισελμπλουμ και στον κ. Βαρουφάκη, με τον Πρωθυπουργό να υπονοεί ότι τελικά η δέσμευση αυτή δεν τηρήθηκε.

Απειρία

Ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση ήταν άπειρη, ωστόσο επεσήμανε ότι τηρεί τους όρους της εχεμύθειας, χωρίς να δίνει ψευδείς πληροφορίες. «Δουλεύει διαρκώς η μονταζιέρα με διαρροή ψευδών ειδήσεων», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στις κατηγορίες για το ότι ακόμα δεν έχει επέλθει η συμφωνία με τος εταίρους, ο κύριος Τσίπρας τόνισε: «Θα ήταν για 'μενα πολύ εύκολο να βάλλω την υπογραφή μου και να έχω συμφωνία, αλλά όχι μόνο δεν θα πέρναγε από τη Βουλή, αλλά δεν έχω αυτή την εντολή από τον ελληνικό λαό».

Κάναμε λάθη

Αναφερόμενος στις επικρίσεις ότι δεν πήραν λεφτά στις 20 Φεβρουαρίου, τόνισε: «Κάναμε λάθη γιατί μας παραπλάνησαν, όπως συνέβη στις 18 του Φλεβάρη, όταν η ΕΚΤ πήρε μια απόφαση που δεν στέκει ηθικά και πολιτικά, τόνισε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι με την απόφαση εκείνη, αποκλείστηκε η δυνατότητα των συστημικών τραπεζών να αναχρηματοδοτούν την Γενική Κυβέρνηση. «Όταν θέσαμε εγώ στον κύριο Ντάισελμπλουμ και ο κύριος Βαρουφάκης στο Eurogroup το θέμα αυτό, πήραμε την δέσμευση ότι θα αποκατασταθεί το λάθος αυτό. Το λάθος μας ήταν ότι πήραμε προφορική δέσμευση και όχι γραπτή» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχει μνημόνιο, όμως αυτοί που αποτελούν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών δεν έχουν αλλάξει άποψη, καθώς θεωρούν το μνημόνιο παιδί τους και δεν θέλουν να το σκοτώσουν, ανάφερε ο πρωθυπουργός σχηματικά.

«Νίκη στα σημεία, αλλά σημαντική», χαρακτήρισε ο κύριος Τσίπρας την κατάργηση της τρόικας και της διαδικασίας αξιολόγησης που συνήθιζαν να ακολουθούν τα στελέχη της.

Υφεσιακά μέτρα

«Δεν θέλω να ωραιοποιήσω την πραγματικότητα, αλλά ούτε και να την δραματοποιήσω, πρέπει να πούμε την αλήθεια», τόνισε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται γιατί ακόμα υπάρχουν στο τραπέζι υφεσιακά μέτρα, οι ομαδικές απολύσεις, οι περικοπές συντάξεων.

Αναφερόμενος στη φοροδιαφυγή στα νησιά είπε ότι σκέφτεται όλες οι συναλλαγές κάτω από 50-70 ευρώ να γίνεται υποχρεωτικά με πιστωτική κάρτα ώστε να εισπράττει το κράτος ΦΠΑ ενώ τόνισε ότι είναι μια πρόταση ο φόρος ανά διανυκτέρευση.

Για την στάση της προηγούμενης κυβέρνησης ο πρωθυπουργός, δήλωσε ότι υπήρχαν υπουργοί που περίμεναν επί 8 ώρες για να τους εξετάσουν οι υπάλληλοι της Τρόικας, ότι η Τρόικα θέλει να επιστρέψει , κάτι που η σημερινή κυβέρνηση αρνείται.

Ασφαλιστικό

Για το ασφαλιστικό ο κ. Τσίπρας είπε πως θα το βρούμε μπροστά μας γιατί είναι δύσκολο θέμα, αλλά αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί στο πλαίσιο μιάς ενδιάμεσης συμφωνίας, και πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να τεθεί τον Ιούνιο. Τώρα είπε απαιτείται ένα πρόγραμμα ανάπτυξης, γιατί το ασφαλιστικό επιδεινώθηκε λόγω μεγάλης αύξησης της ανεργίας και είναι ανάγκη να βρεθούν νέοι πόροι που θα έρθουν με την ανάπτυξη.

Στο ερώτημα γιατί να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία και όχι συνολική ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ενδιάμεση βολεύει και την Ελλάδα και τους πιστωτές. Πρέπει να μπουν κάποιες βάσεις σε αυτά που μπορούμε να συμφωνήσουμε και αφού αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη να πάμε σε μεγάλη συμφωνία. Στόχος μας, είπε ο κ. Τσίπρας, ήταν μια ενδιάμεση γιατί τα δύσκολα δεν είναι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους άλλους. Γιατί δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για το μέλλον χωρίς να συζητηθεί το χρέος. Σε πρώτη φάση, είπε ο πρωθυπουργός θέλαμε να θέσουμε ζητήματα που μπορούσαμε να συμφωνήσουμε, γιατί αν θέταμε εξαρχής το θέμα του χρέους, δεν θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία.

Εργασιακά

Διαφωνίες με τους εταίρους υπάρχουν στα εργασιακά θέματα, όπως στο θέμα των μαζικών απολύσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της αύξησης του κατώτατου μισθού, του ΦΠΑ στα νησιά, ενώ υπάρχει η ιδέα να υπάρξει φόρος ανά διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία. Επίσης υπάρχει η ιδέα σε δημοφιλή νησιά ή κλαμπ οι συναλλαγές από ένα ποσό και πάνω να γίνονται με πιστωτικές κάρτες.

Για τα ταμειακά διαθέσιμα των δημόσιων φορέων, ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής, λέγοντας πως η προηγούμενη κυβέρνηση κούρεψε τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως αυτή η κίνηση έγινε γιατί η χώρα διαπραγματεύεται με όρους εκβιασμούς από την απέναντι πλευρά.

Μιλώντας για την αντιπολίτευση, δήλωσε πως ζητά συστράτευση των πολιτικών δυνάμεων για την έξοδο της χώρας από την κρίση, ενώ όπως δήλωσε, η προηγούμενη κυβέρνηση ζητούσε από τον ΣΥΡΙΖΑ συστράτευση στην καταστροφή.

Για το φλερτ του Αλέξη Τσίπρα με το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για αμοιβαία εκτίμηση, αλλά δήλωσε κατηγορηματικά πως δεν του πρότεινε να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η μόνη πρόταση που έκανε, όπως τόνισε, ήταν στον Προκόπη Παυλόπουλο.


Για τον ανασχηματισμό της διαπραγματευτικής ομάδας και την θέση του κ. Βαρουφάκη, ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη στο Star δήλωσε ότι ο κ . Βαρουφάκης είναι σημαντικός για την κυβέρνηση και τη χώρα, έχει ενοχλήσει γιατί μιλά τη γλώσσα τους καλύτερα από όσο την μιλάνε αυτοί, έχει ριζοσπαστικές απόψεις και δεν κάνει πίσω.

Η διαπραγμάτευση όμως δεν ανήκει σε έναν άνθρωπο, έχει πάντα την ευθύνη του πρωθυπουργού. Ο κ. Τσίπρας κάλυψε τον κ. Βαρουφάκη για την απουσία του από το δείπνο στο Γιούρογκρουπ της Ρίγας. Ο πρωθυπουργός απέρριψε δηλώσεις ότι ο κ. Βαρουφάκης ήταν απομονωμένος στο Γιούρογκρουπ, επισημαίνοντας ότι το ίδιο λένε σε πολλές συνεδριάσεις, πράγμα που δεν ισχύει. Σίγουρα, είπε ο πρωθυπουργός δεν θέλουν να έχουν απέναντί τους τον Βαρουφάκη και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον υπουργό Οικονομικών.

Για την αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έγινε προκειμένου να υπάρχει πλήρης έλεγχος και αποτελεσματικότητα και διαβεβαίωσε ότι τα τεχνικά κλιμάκια έχουν όσα στοιχεία ζητούν.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Τσίπρας επέκρινε την αντιπολίτευση για την στάση της και δήλωσε ότι δεν υπάρχει σοβαρή αντιπολίτευση, ενώ παράλληλα απηύθυνε πρόσκληση για συστράτευση. Ζητώ συστράτευση για έξοδο από την κρίση, είπε ο πρωθυπουργός και όχι για να κόψουμε μισθούς και συντάξεις.

Αναφορικά με τις σχέσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση και όχι πολιτικό φλερτ, λέγοντας ότι έχει 1,5 χρόνο να τον συναντήσει και έκανε λόγο για «παραφιλολογία καφενείου».

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι δεν έκανε πρόταση στον κ. Καραμανλή να γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας και ότι η μοναδική πρόταση ήταν στον κ. Παυλόπουλο .

Για την υπόθεση Ξηρού ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε το νόμο για τις φυλακές και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει αρνητικό αποτέλεσμα , δεν έχουν χαλάσει οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, σημειώνοντας επίσης ότι η προστριβή δεν επηρεάζει τις σχέσεις στην διαπραγμάτευση , ενώ δήλωσε ότι ο ίδιος ο Ξηρός δεν θέλει να κάνει χρήση και δεν θέλει να φύγει από την φυλακή. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες κράτησης του κ. Ξηρού, ενώ αναφέρθηκε και σε ομιλία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη υπέρ της αποφυλάκισης των πρωταίτιων του πραξικοπήματος του 1967.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com