Σε σημαντική, θετική, αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την εξέλιξη της ελληνικής ύφεσης προχώρησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, δημιουργώντας πιο ευνοϊκά δεδομένα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, που βρίσκεται σε εξέλιξη, υπό αντίξοες συνθήκες.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ύφεση πέρσι διαμορφώθηκε τελικά περίπου στο 0,3%, και όχι στο 0,7% όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί, εξέλιξη που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ενσωματώνει τις ευνοϊκές επιπτώσεις, από τις καλύτερες επιδόσεις στον τουρισμό, τις χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο, ίσως όμως και την αποκάλυψη «κρυφών» εισοδημάτων στην κατανάλωση, στη σκιά της επιβολής των τραπεζικών περιορισμών. Σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή στο τέταρτο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2015 διάστημα στο οποίο καταγράφηκε οριακή αύξηση 0,1% στο ελληνικό ΑΕΠ, βασικός μοχλός υπήρξαν οι επενδύσεις και η ιδιωτική κατανάλωση.
Πλέον το κρίσιμο ερώτημα, που επίσης αναμένεται να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές είναι η ζημιά που θα υποστεί η οικονομία, φέτος, κυρίως στον τουρισμό και το εμπόριο από τη μείωση της κίνησης εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης. Ωστόσο σε πρώτη ανάγνωση οι καλύτερες περσινές επιδόσεις, θα έχουν μικρότερη «μεταφορά» ύφεσης στη φετινή χρονιά, κρίσιμη παράμετρος και ως προς τον προσδιορισμό του δημοσιονομικού κενού, που αποτελεί βασική εστία διαφωνίας στις διαπραγματεύσεις. Πάντως, το Νοέμβριο στον προϋπολογισμό η κυβέρνηση προέβλεπε στασιμότητα για φέτος.
Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ:
[1] Στο τέταρτο τρίμηνο του 2015 το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε 0,8% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2014 έναντι προηγούμενης εκτίμησης για μείωση 1,9% σε ετήσια βάση. Η προηγούμενη εκτίμηση είχε δημοσιοποιηθεί στις 12 Φεβρουαρίου και η νεότερη σύμφωνα με την Αρχή, ενσωματώνει στοιχεία που δεν ήταν διαθέσιμα, τότε, που είναι είτε μηνιαία, όπως τα στοιχεία του Δεκεμβρίου για το ισοζύγιο πληρωμών, είτε τριμηνιαία όπως ο τζίρος στους κλάδους των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού.
[2] Σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2015, το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε οριακά κατά 0,1% στο τέταρτο τρίμηνο του ίδιου έτους, κατόπιν πτώσης 1,2% που είχε καταγραφεί στο τρίτο τρίμηνο, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2015.
[3] Σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2014, στο τέταρτο τρίμηνο του 2015, η τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε οριακά κατά 0,1%, με τη δαπάνη των νοικοκυριών να υποχωρεί κατά 0,9% και τη δαπάνη της γενικής κυβέρνησης να αυξάνεται κατά 2,8%. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 5,7%, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 8,8% και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών υποχώρησαν κατά 12,5%.
[4] Στο τέταρτο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2015, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 20,4%. Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,4%, μείωση 0,4% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 11% με τις εισαγωγές προϊόντων να παρουσιάζουν άνοδο 9,7% και τις εισαγωγές υπηρεσιών να αυξάνονται κατά 13,9%.