Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

GRANT THORNTON Ερευνα: Η παγκόσμια οικονομία το 2016 - Τι θα γίνει στην Ελλάδα

Η νέα έρευνα International Business Report (IBR) της Grant Thornton αποκαλύπτει ότι με την έναρξη του 2016, οι προοπτικές των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων επιδεικνύουν ανθεκτικότητα, παρά τους κινδύνους που προκύπτουν από τη μεταναστευτική κρίση, την τρομοκρατία και το δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.



Ωστόσο, το 2016 επιφέρει και νέα ερωτήματα καθώς οι επιχειρήσεις στις ΗΠΑ καταγράφουν πτώση της αισιοδοξίας, εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τις εξαγωγικές αγορές και τη δύναμη του Δολαρίου.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, το ποσοστό αισιοδοξίας ανέρχεται σε -50%, σημειώνοντας μια ελαφρά αύξηση από το -60% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2015. Ως μεγαλύτερους παράγοντες της απαισιοδοξίας που σημειώνει η χώρα μας, οι επιχειρηματίες αναφέρουν την οικονομική αβεβαιότητα με ποσοστό 92%, τους κανονισμούς και τη γραφειοκρατία με ποσοστό 66%, την έλλειψη χρηματοδότησης με ποσοστό 64% και τη μειωμένη ζήτηση και αυξανόμενα ενεργειακά κόστη με ποσοστό 36% και για τα δύο.
Παγκοσμίως, η επιχειρηματική αισιοδοξία, στις αρχές του 2016, βρίσκεται στο 36%, ελαφρώς χαμηλότερα από το 3ο τρίμηνο του 2015 και μόλις 1 μονάδα παραπάνω από το 35% που σημειώθηκε το προηγούμενο έτος. Για πρώτη φορά από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, τον θεμέλιο λίθο της σταθερότητας αποτελεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ερευνα: Η παγκόσμια οικονομία το 2016 - Τι θα γίνει στην Ελλάδα
Το 38% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων αναφέρουν αισιοδοξία σχετικά με την οικονομία τους για τους επόμενους 12 μήνες, ακριβώς το ίδιο ποσοστό με το 1ο και 3ο τρίμηνο του 2015. Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ παρατηρείται πτώση της αισιοδοξίας από 74% σε 50% το 4ο τρίμηνο του 2015, η μεγαλύτερη σε σχέση με τις 36 χώρες που έλαβαν μέρος στην έρευνα. Το 2016 δείχνει επίσης πιο αισιόδοξο και για τις επιχειρήσεις σε Ασία – Ειρηνικό καθώς και σε Λατινική Αμερική, αφού και οι δύο περιοχές καταγράφουν μεγάλη τριμηνιαία αύξηση αισιοδοξίας.


Συγκεκριμένα, από την έρευνα International Business Report (IBR) προκύπτει ότι η συρρίκνωση της οικονομίας στην Ελλάδα το 2016 θα επιβραδυνθεί στο -1,3% σε σύγκριση με το ποσοστό -2,3% που είχε προβλέψει η Grant Thornton στις αρχές του 2015.

Όπως προκύπτει από την έρευνα της Grant Thornton, τo 2016, η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,6%, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο οποίος θα είναι χαμηλότερος κατά 0,2% σε σχέση με την εκτίμηση του περασμένου Ιουλίου.

Τα ποσοστά προβλεπόμενης ανάπτυξης για την Ευρωζώνη (1,6%) είναι σχεδόν αμετάβλητα από το 2015, με τη Γερμανία (1,6%), τη Γαλλία (1,5%) και την Ιταλία (1,3%) να καταγράφουν προβλέψεις για πιο γρήγορη ανάπτυξη φέτος, σε σύγκριση µε το τελευταίο έτος. Οι τιμές καταναλωτή σε όλη την Ευρωζώνη αναμένεται να αυξηθούν κατά 1% το 2016, αλλά εξακολουθούν να υπολείπονται του στόχου 2% για τον πληθωρισμό, παρά τα πρωτοφανή χαμηλά βασικά επιτόκια και τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στη Νότια Αμερική, αναμένεται ότι η πτώση των τιμών βασικών εμπορευμάτων και η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή και στον πληθωρισμό, ενώ οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να αυξηθούν φέτος κατά 15%. Η οικονομία της Αργεντινής αναμένεται να συρρικνωθεί (-0,7%), παρά την αύξησης της αισιοδοξίας των επιχειρηματιών μετά την έναρξη της προεδρίας του Mauricio Macri.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η ύφεση θα συνεχιστεί και στη Βραζιλία (-1%), καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής προσπαθεί να αντιμετωπίσει την υποτίµηση του εθνικού νοµίσµατος έναντι του δολαρίου κατά 30% έως τον Δεκέμβριο του 2015, και τα υψηλά επίπεδα της ανεργίας, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν σε 8,6% το 2016 σε σύγκριση με 6,6% το 2015.

Οι επιπτώσεις της αστάθειας στις χώρες MENA (Μέση Ανατολή & Βόρεια Αφρική), στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν αναμένονται να έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στην ανάπτυξη, που προβλέπεται να φτάσει στο 3,9% το 2016 σε σύγκριση με το 2,5% το προηγούμενο έτος.

Ωστόσο, η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί σε χώρες που στηρίζονται στην εξαγωγή πετρελαίου, όπως η Σαουδική Αραβία (2,2% από 3,4% πέρυσι), όπου το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να αυξηθεί στο 4,7 του ΑΕΠ.

Στην Υποσαχάρια Αφρική (SSA), οι σημαντικοί εξαγωγείς πετρελαίου φαίνεται να έχουν λιγότερα προβλήματα και η ανάπτυξη προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4,1% φέτος, σε σύγκριση με 3,5% το 2015. Συνολικά, οι προοπτικές για την περιοχή SSA είναι σχετικά ισχυρές (4,3%), αν και η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί σε ορισμένες φτωχές χώρες όπως η Αιθιοπία (8,1% από 8,7% το 2015) και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (7,3% από 8,4% το 2015).

Η ανάπτυξη αναμένεται να επιστρέψει στην Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (0,5%) το 2016 μετά από την πτώση παραγωγής που καταγράφηκε πέρυσι. Η οικονομία της Ρωσίας θα συρρικνωθεί κατά -0,6%, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει πτώση τιμών εμπορευμάτων και εμπορικά εμπάργκο.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com