Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ «ΓΥΡΟΣ» ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ «Ανοικτοί» λογαριασμοί για εργασιακά, οφειλές και επιδόματα

Τους «ανοικτούς» λογαριασμούς που δημιούργησαν οι εξαγγελίες για το «πάγωμα» των οφειλών στα Ταμεία των αυτοαπασχολουμένων και οι «κόκκινες» γραμμές για τις αλλαγές στα εργασιακά και τα προνοιακά επιδόματα, καλείται να «κλείσει» με τους δανειστές η κυβέρνηση μέσα στον Οκτώβριο μετά τον πρώτο «γύρο» των διαπραγματεύσεων οι οποίες έγιναν και έδειξαν, για άλλη μια φορά, ότι κανένα μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί αν δεν έχει την... έγκριση των Θεσμών.



«Μπορεί να υπάρξει μια καθυστέρηση, όμως, θα δώσουμε μάχη για να γίνουν πράξη όσα έχουμε υποσχεθεί», δηλώνουν κορυφαία στελέχη του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που εισέπραξαν από «πρώτο χέρι» την «επιφυλακτικότητα» των τεχνοκρατών - εκπροσώπων των Θεσμών σε όλα όσα ζητήθηκαν, «εκτός» του πλαισίου του 3ου Μνημονίου. Οι εκπρόσωποι των Θεσμών:

Επιφυλάχτηκαν να απαντήσουν «μέχρι να δουν συγκεκριμένα νούμερα και συνολική πρόταση για τα κόκκινα επιχειρηματικά χρέη» στο «πάγωμα» των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ. Ικανοποιώντας, είναι αλήθεια, σχετικό αίτημα των μικρομεσαίων (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) το οποίο είχε υιοθετήσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης χωρίς, όμως, καμία εξειδίκευση και παρά τον φόβο και τον κίνδυνο να σταματήσουν -κι άλλοι- να πληρώνουν εισφορές και δόσεις έναντι των χρεών τους στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ.

Ο υπουργός Γ. Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Τ. Πετρόπουλος είχαν, βέβαια, επισημάνει πως το μέτρο θα έχει «ανταλλάγματα» (την ισόποση περικοπή της σύνταξης, αν ο οφειλέτης δεν κατορθώσει να εξοφλήσει την παλαιά του οφειλή έως ότου συνταξιοδοτηθεί) και ότι θα ισχύει από την 1/1/2017 για όσους θα είναι συνεπείς στις πληρωμές των τρεχουσών εισφορών. Με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο ζήτημα βρίσκεται στην κορυφή των υποσχέσεων του Μεγάρου Μαξίμου, η εντολή που δόθηκε στην ηγεσία του υπουργείου είναι να γίνει «ό,τι χρειάζεται προκειμένου να κερδηθεί» έστω κι αν αυτό γίνει με καθυστέρηση, τον Οκτώβριο.

Επιφυλάχτηκαν, επίσης, να δώσουν το πράσινο φως για την ίδρυση επαγγελματικών ταμείων από τους επιστήμονες - ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ (μηχανικούς, δικηγόρους, γιατρούς) που θα «καλύπτουν» τις παροχές για επικουρική σύνταξη και του εφάπαξ με χαμηλότερες του 7% και 4% εισφορές που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Αντιθέτως, είπαν να προωθηθούν (και θα προωθηθούν) άμεσα για ψήφιση στη Βουλή η αύξηση των εισφορών ασθενείας για τους αγρότες και τους νέους αυτοαπασχολούμενους (στη λογική ότι «όλοι πρέπει να πληρώνουν τις ίδιες εισφορές για τις ίδιες παροχές»), η κατάργηση των μειωμένων ασφαλίστρων για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων που δεν είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες καθώς και το «κούρεμα» της έκπτωσης (σε 2% κατ’ έτος αντί του 15%) σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του ποσού εξαγοράς πλασματικών ετών ασφάλισης (ωφελούνται μόνο όσοι αναγνωρίζουν πάνω από επτά χρόνια). Πρόκειται για αλλαγές που είχαν προσυμφωνηθεί και εντάσσονται στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Αρνήθηκαν να συζητήσουν για τα αντισταθμιστικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση σε όσους «κόπηκε» ή μειώθηκε το ΕΚΑΣ όπως και για τη νέα (προβλεπόμενη στο τρίτο Μνημόνιο) μείωση της δαπάνης αφού το ζήτημα είναι «ανοικτό» και θα συζητηθεί στο πλαίσιο της συνολικής αναδιάταξης (και χρηματοδότησης) του συστήματος των προνοιακών επιδομάτων. Η αναπληρώτρια υπουργός Θ. Φωτίου που συναντήθηκε την Τετάρτη με τους εκπροσώπους των Θεσμών, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, δήλωσε πως δεν θα περικοπούν προνοιακά επιδόματα για να εφαρμοστεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης από την 1/1/2017. Ομως, χρειάζονται 900 εκατ. ευρώ για τη συγκεκριμένη δράση και το Μνημόνιο επιβάλλει να εφαρμοστεί το μέτρο με «δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο», δηλαδή χωρίς να αυξηθεί η συνολική δαπάνη για τα προνοιακά.

Κατέστησαν σαφές ότι βάση της διαπραγμάτευσης για τις αλλαγές στα εργασιακά, στη β’ αξιολόγηση που θα συνεχιστεί από τις 17 Οκτωβρίου και μετά, θα είναι το πόρισμα της Επιτροπής των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που θα καταγράφει τις βέλτιστες ακολουθούμενες πρακτικές στην Ε.Ε. για τις ομαδικές απολύσεις, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τη συνδικαλιστική δράση (απεργίες και «προνόμια» συνδικαλιστών). Η είδηση, ωστόσο, είναι ότι, από το 2008 έχουν γίνει 643 αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς εργασίας, σύμφωνα με Εκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) που αποκάλυψε ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ Γ. Αργείτης. Και όλες ήταν σε βάρος των συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου, των εργασιακών δικαιωμάτων με πρωταθλήτρια την Ε.Ε. Ειδικά για τις ομαδικές απολύσεις και το υπουργικό «βέτο» που διατηρεί η Ελλάδα, όλα θα κριθούν από την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου που αναμένεται να εκδοθεί.

Ποιες εισφορές αυξάνονται και για ποιούς

Οι αγρότες και οι νέοι επιστήμονες θα καταβάλουν, από την 1/1/2017, χωρίς τη μεταβατική περίοδο που προέβλεψε ο ν. Κατρούγκαλου, τις ίδιες εισφορές για παροχές ασθενείας τις οποίες θα πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες. Δηλαδή το 6,95% του εισοδήματος, αντί 4,73% από 1/1/2017, 5,84% από 1/1/2018 και 6,95% από 1/1/2019 οι αγρότες και 4,87% τα 2 πρώτα χρόνια και 5,91% τα επόμενα 3 χρόνια, οι νέοι.

Οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων που δεν είναι «κατ΄ επάγγελμα» αγρότες, θα καταβάλλουν το 20% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος για σύνταξη και το 6,95% για ασθένεια (αν δεν έχουν επικουρικό και κλάδο εφάπαξ) αντί του 14% το 2017, 16% το 2018, 18% το 2019, 19% το 2020, 19,5% το 2021 και 20% από την 1/1/2022 και μετά.

Οσοι εξαγοράζουν χρόνια ασφάλισης και καταβάλλουν εφάπαξ το ποσό της εξαγοράς των εισφορών, θα έχουν έκπτωση 2% για κάθε έτος, αντί του 15% συνολικά.



Κανένα μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αν δεν έχει την... έγκριση των Θεσμών

«Θα δώσουμε μάχη...»
«Μπορεί να υπάρξει μια καθυστέρηση, όμως, θα δώσουμε μάχη για να γίνουν πράξη όσα έχουμε υποσχεθεί», δηλώνουν κορυφαία στελέχη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

 
website counter
friend finderplentyoffish.com