Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

«Κλειδώνει» ο νόμος για τις οφειλές επιχειρήσεων

Την επίσπευση του θεσμικού πλαισίου για τον εξωδικαστικό διακανονισμό των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και οφειλών προς το Δημόσιο επιδιώκει η κυβέρνηση.



Για τον λόγο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με δική της πρωτοβουλία ανοίγει σήμερα και αύριο το θέμα στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας», το μεσημέρι αναμένεται να γίνουν οι πρώτες συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων και αύριο Τετάρτη του υπουργού Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των Θεσμών.

Πηγές θέλουν την κυβέρνηση να επιθυμεί να φέρει νομοσχέδιο στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα ή το αργότερο στις αρχές του Οκτωβρίου ώστε να ξεκινήσουν οι ρυθμίσεις των οφειλών επιχειρήσεων.

Οι διατάξεις του νέου πλαισίου προβλέπουν «κούρεμα» μέρους ληξιπρόθεσμων δανείων αλλά και οφειλών (προσαυξήσεις και πρόστιμα) προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία με διαδικασίες που μπορούν να κρατούν από δύο έως και τέσσερις μήνες. Τις «πακέτο» - διαγραφές θα πετυχαίνουν μόνο βιώσιμες επιχειρήσεις με σχέδιο αναδιάρθρωσης που θα επικυρώνεται από τα δικαστήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαίσιο που προωθεί το υπουργείο στηρίζεται σε τρεις άξονες:

1. Συγκροτείται ειδική επιτροπή που θα απαρτίζεται από τους εκπροσώπους των πιστωτών (τράπεζες), του Δημοσίου, των ασφαλιστικών ταμείων και ενδεχομένως και του υπουργείου Οικονομίας.

2. Συστήνεται Μητρώο Ειδικών Εμπειρογνωμόνων που θα ερευνούν και θα υποβάλουν μελέτη βιωσιμότητας μίας επιχείρησης με ληξιπρόθεσμες οφειλές σε τράπεζες και Δημόσιο.

3. Ειδικά δικαστήρια (ειρηνοδικεία) που θα επικυρώνουν το σχέδιο διαγραφής χρεών.

Με άλλες διατάξεις θα ρυθμίζονται θέματα όπως μη συνεργάσιμων μετόχων, θα τίθενται οι προδιαγραφές για την εκπόνηση μελετών βιωσιμότητας αλλά και ρευστοποίησης ακίνητης περιουσίας, με σκοπό την αποτελεσματικότερη διευθέτηση των «κόκκινων» οφειλών.

Όριο για την υπαγωγή στο νέο σύστημα, δηλαδή μέγεθος επιχείρησης και ύψος χρέους δεν θα υπάρχει. Θα μπορούν να διεκδικούν αναδιάρθρωση μικρές, μεσσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με χρέη προς τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικούς φορείς.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com