Δεσμευτικό πλαίσιο για την πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων έθεσε στον ΟΑΣΘ, ο υπουργός Υποδομών - Μεταφορών - Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, με το δημόσιο να προκαταβάλλει την αντισταθμιστική καταβολή του επόμενου μήνα, μόνο εφόσον κατατεθούν απευθείας τα χρήματα στους λογαριασμούς των εργαζομένων.
Ειδικότερα, ο Χρήστος Σπίρτζης σε διυπουργική σύσκεψη που συγκάλεσε με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών, Παιδείας και Εργασίας, της διοίκησης του ΟΑΣΘ και του σωματείου εργαζομένων ΟΑΣΘ, έθεσε προς τον ΟΑΣΘ συγκεκριμένο δεσμευτικό πλαίσιο για την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους του ιδιωτικού συγκοινωνιακού φορέα και κάλεσε την διοίκηση να δώσει τελική απάντηση το ταχύτερο δυνατό επί του δεσμευτικού πλαισίου που έθεσε.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα με αποκλειστική ευθύνη του ΟΑΣΘ, η πλευρά του Δημοσίου αναλαμβάνει να προκαταβάλλει την αντισταθμιστική καταβολή (επιχορήγηση), του επόμενου μήνα και των κοινωνικών αντισταθμισμάτων του υπουργείου Παιδείας, υπό την αυστηρή προϋπόθεση, ότι αυτά θα αποδοθούν απευθείας στους λογαριασμούς των εργαζόμενων. Σημειώνεται επίσης, πως "δεν υπάρχει καμία ληξιπρόθεσμη οφειλή από το ΥΠΟΜΕΔΙ προς τον ΟΑΣΘ, ενώ ήδη έχει καταβληθεί και η αντισταθμιστική καταβολή του Σεπτέμβρη".
Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρθηκε και στα γενικότερα ζητήματα λειτουργίας του ΟΑΣΘ, τονίζοντας ότι οι συμβάσεις λειτουργίας του εν λόγω ιδιωτικού συγκοινωνιακού φορέα, δεν διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον, την νομιμότητα και την ποιότητα του παρεχομένου συγκοινωνιακού στο μητροπολιτικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.
"Υπάρχουν με τον ΟΑΣΘ πάρα πολλά ανοιχτά θέματα. Εμείς πιστεύουμε, ότι με τη σύμβαση που υπάρχει, δεν διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον με τον τρόπο που επιβλέπεται, επιτηρείται και υλοποιείται" τόνισε ο υπουργός σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, σημειώνοντας πως την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει μια συνάντηση προκειμένου οι υπηρεσίες του υπουργείου και του ΟΑΣΘ να δουν και να επιλύσουν τις όποιες διενέξεις και τις όποιες διαφωνίες υπάρχουν, για αυτά που διεκδικεί ο ΟΑΣΘ.
"Με το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Εργασίας έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να δοθούν 2 και 2,5 εκατομμύρια αντίστοιχα, από αυτά που οφείλουν το υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Εργασίας για το 2016.
Η διοίκηση του ΟΑΣΘ, που είναι μια ιδιωτική εταιρεία, οφείλει να πληρώνει τους εργαζόμενους. Εδώ έχουμε πραγματικά διάφορα παράδοξα. Δε μπορεί να πληρώνονται μερίσματα και κέρδη στους ιδιοκτήτες ή άλλες δαπάνες και να μην πληρώνονται οι εργαζόμενοι. Και εκεί έχουμε συνεννοηθεί με τα αρμόδια υπουργεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες που ελέγχουν, προκειμένου να μην επαναληφθεί αυτό που έγινε τον Αύγουστο και τον Ιούλιο, δηλαδή να μην καταβληθούν οι μισθοί των εργαζομένων και να καταβάλλονται άλλες δαπάνες. Έχει και η διοίκηση του ΟΑΣΘ όπως και κάθε ιδιωτική εταιρεία τη δική της ευθύνη και απέναντι στο νόμο και απέναντι στους εργαζόμενους και στην εταιρεία που έχει όλα αυτά τα χρόνια και μάλιστα με πολύ ευνοϊκές επιδοτήσεις.
Ζήτησα από τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ αν μπορούμε να έχουμε αύριο κιόλας την απάντηση για να προχωρήσουμε στην καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ» επισημαίνει ο υπουργός ΠΟΜΕΔΙ.
Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν, η υφυπουργός Υποδομών - Μεταφορών - Δικτύων Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η γενική γραμματέας του ΥΠΟΜΕΔΙ Θεοπίστη Πέρκα, ο γενικός γραμματέας Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Καρέλλας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Έρευνας - Θρησκευμάτων Γιάννης Παντής, η διευθύντρια του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιάννη Χουλιαράκη Θεώνη Κουφονικολάκου, υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωποι της διοίκησης και των εργαζομένων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), όπως επίσης και της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος (ΟΣΜΕ), αλλά και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.