Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Πιστοποιητικά σπουδών για έξτρα μαθήματα σε ΑΕΙ/ΤΕΙ

Εξτρα πιστοποιητιικά σπουδών σε φοιτητές που παρακολουθούν μαθήματα και σε δεύτερο τμήμα, «light» Συμβούλια στα ΑΕΙ χωρίς διοικητικές αρμοδιότητες, επαναφορά των πρυτανικών συμβουλίων και της φοιτητικής συμμετοχής στη Σύγκλητο, αλλά και δωρεάν φοίτηση για το 40% των φοιτητών κάθε μεταπτυχιακού προγράμματος βάσει οικονομικών κριτηρίων, είναι μεταξύ των αλλαγών που προωθεί το υπουργείο Παιδείας στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης.




«Μέλημά μας να αποκατασταθεί ο ακαδημαϊσμός στα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης και να δώσουμε μια νέα πνοή δημοκρατικής λειτουργίας... Να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία και να δώσουμε τη δυνατότητα διεύρυνσης και διεθνοποίησης των σπουδών», τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου παρουσιάζοντας χθες τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα όταν και θα τεθεί σε δημόσιο διάλογο. Όπως είπε ο υπουργός, θα ακολουθήσουν, στο τέλος Ιουνίου, οι ανακοινώσεις για τις αλλαγές στο Λύκειο και το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα εφαρμοστούν σε ορίζοντα τριετίας.

Ειδικότερα, οι σημαντικότερες παρεμβάσεις προβλέπουν τα εξής:

• Έξτρα μαθήματα για εξειδίκευση: Οι φοιτητές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να παρακολουθήσουν και να εξεταστούν, επιπλέον των μαθημάτων του τμήματος εισαγωγής τους, στο 25% των μαθημάτων ενός άλλου συνεργαζόμενου τμήματος συναφούς γνωστικού αντικειμένου. Για παράδειγμα, αυτό θα μπορούσε να συμβεί ανάμεσα στα τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών. Όσοι ολοκληρώσουν με επιτυχία τα επιπλέον μαθήματα θα παίρνουν πιστοποιητικό σπουδών, αλλά όχι επαγγελματικά δικαιώματα.

• Δωρεάν μεταπτυχιακά για το 40% των φοιτητών: Αντί διδάκτρων, στις μεταπτυχιακές σπουδές θα υπάρχουν «τέλη φοίτησης» τα οποία θα πρέπει να καθορίζονται από το ίδρυμα αιτιολογημένα. Το 40% των φοιτητών κάθε μεταπτυχιακού προγράμματος θα είναι δωρεάν μέσω υποτροφιών, οι όροι για τις οποίες ωστόσο θα καθορίζονται με οικονομικά κριτήρια. Επίσης, στους φοιτητές παρέχεται η δυνατότητα να έχουν δωρεάν φοίτηση κάνοντας ολιγόωρη εργασία στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Προϋπόθεση για να πληρώνονται οι καθηγητές από τα μεταπτυχιακά είναι να διδάσκουν σε ένα δωρεάν μεταπτυχιακό.

• Αλλαγές στη διοίκηση των ΑΕΙ: Προβλέπεται η επανασύσταση του πρυτανικού συμβουλίου που είχε καταργηθεί με το νόμο 4009/2011 και η επαναφορά της φοιτητικής συμμετοχής στη Σύγκλητο η οποία διευρύνεται με όλους τους προέδρους των τμημάτων. Επίσης, αλλάζει ο τρόπος ανάδειξης πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων οι οποίοι θα εκλέγονται σε ξεχωριστά ψηφοδελτία με μονοσταυρία. Δικαίωμα ψήφου στα μονοπρόσωπα όργανα (πρόεδρος, κοσμήτορας, πρύτανης, αντιπρύτανης) θα έχουν όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά όχι οι φοιτητές. Παράλληλα, τα επίμαχα Συμβούλια που θεσμοθετήθηκαν σε κάθε ΑΕΙ με τον νόμο 4009 αντικαθίστανται από τα περιφερειακά Ακαδημαϊκά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας (ΑΣΑΕΕ) σε καθεμιά από τις 13 περιφέρειες της χώρας.

Εγγραφές σε νηπιαγωγεία

• Από τις 2 έως τις 19 Μαΐου θα γίνουν φέτος οι εγγραφές στα νηπιαγωγεία (για τα παιδιά που έχουν γεννηθεί το έτος 2012 και 2013) και στα δημοτικά σχολεία (για τα παιδιά που έχουν γεννηθεί το 2011). Όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, τα νηπιαγωγεία δέχονται όλες τις αιτήσεις νηπίων και προνηπίων, ενώ οι γονείς δεν χρειάζεται να προσκομίσουν πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών τα οποία πλέον αναζητούνται από τη διεύθυνση των σχολείων μέσα από το πληροφοριακό σύστημα «myschool».

 
website counter
friend finderplentyoffish.com