Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

«μαύρα» πρόβατα στην Ευρώπη

Η ανακοίνωση - καταγγελία του Συνδέσμου των τεχνικών εταιρειών της Ελλάδας είναι ίσως το πιο σημαντικό γεγονός των τελευταίων ημερών. Σημαντικότερο κι από την αέανη διαπραγμάτευση, η οποία ουσιαστικά έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην οικονομία.



Με την επιστολή γίνεται εμφανές ότι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες αποκλείονται από έργα στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στα Βαλκάνια, με βασικές αιτίες της έλλειψη εμπιστοσύνης ξένων τραπεζικών ιδρυμάτων αλλά και την... έλλειψη εμπειρίας.

Είναι αδιανόητο. Εταιρείες που έχουν προχωρήσει σε πολύ σημαντικά έργα, όχι μόνο στην Ελλάδα, να αποκλείονται λόγω έλλειψης εμπειρίας; Είναι προφανής η δικαιολογία, καθώς η πραγματική αιτία αφορά γενικότερα στην οικονομία. Ολη αυτή η αβεβαιότητα για τη χώρα κλονίζει την εμπιστοσύνη των ξένων. Καταστρέφεται η εικόνα για την οποία γίνεται τεράστιος κόπος να αλλάξει εν μέσω μνημονίων και απίστευτων θυσιών του ελληνικού λαού.

Είναι σαν τον βοσκό που χύνει την καρδάρα με το γάλα κάθε φορά που με κόπο το μαζεύει.

Τα αστεία πρέπει να τελειώσουν. Αν η χώρα δεν ανακτήσει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών και των αγορών, τότε καθημερινά θα υπάρχουν ειδήσεις για αποκλεισμούς επιχειρήσεων από έργα στο εξωτερικό. Ηδη οι ελληνικές εταιρείες αντιμετωπίζονται ως προβληματικές, επίφοβες και αδύναμες. Εξ ου και η μεγάλη επιφυλακτικότητα που δείχνουν οι ξένες τράπεζες στη χορήγηση δανείων.

Αναρωτήθηκε κανείς γιατί ο leader στην κοινοπραξία που έδωσε το δάνειο στη Fraport ήταν ελληνική τράπεζα κι όχι κάποια ξένη; Και μάλιστα για ένα έργο σίγουρο, «δεμένο» και κερδοφόρο, καθώς ο τουρισμός θα απογειωθεί το επόμενο διάστημα;

Οσο, λοιπόν, η χώρα θα αντιμετωπίζεται ως το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, που δεν κάνει μεταρρυθμίσεις, καθυστερεί τις αξιολογήσεις, αδυνατεί να φέρει την κανονικότητα, τόσο και οι ελληνικές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίζονται ως «παρίες». Ακόμη και για έργα στο... Κόσοβο.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com