Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΘΕΙ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΤΟΝ ΕΠΩΔΥΝΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ

Με πολιτικό «μασάζ» στους κυβερνητικούς βουλευτές και? παυσίπονα αριστερής ιδεολογίας, επιχειρεί το Μαξίμου να διαχειριστεί το μεγάλο κόστος που αναμένεται να έχει η κυοφορούμενη συμφωνία με τους δανειστές.



Η οπισθοχώρηση στις συντάξεις, οι ασαφείς δεσμεύσεις για τα εργασιακά και κυρίως ο επώδυνος συμβιβασμός για τη ΔΕΗ, είναι θέματα που εκτιμάται ότι θα «τσαλακώσουν» ακόμη περισσότερο το προφίλ της κυβέρνησης και θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα το προσεχές διάστημα, τόσο σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας, όσο -κυρίως- σε επίπεδο κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, εντείνονται οι «ενημερώσεις» των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ από τους αρμόδιους υπουργούς, γύρω από τα καυτά ζητήματα της ατζέντας των διαπραγματεύσεων, με στόχο να? εκτονωθεί στα κομματικά όργανα η γκρίνια και δυσαρέσκεια που υπάρχει και να αντιμετωπισθούν προκαταβολικά ενδεχόμενες ανταρσίες, ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών που θα ακολουθήσουν.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Γιώργος Σταθάκης, οι οποίοι και χειρίζονται τα επίμαχα χαρτοφυλάκια, πραγματοποίησαν τις τελευταίες ημέρες σειρά συναντήσεων με κυβερνητικούς βουλευτές.

Ειδικά για το θέμα της ΔΕΗ, η ανησυχία στο Μαξίμου είναι ιδιαίτερα αυξημένη, καθώς εμφανίζονται σίγουροι ότι σε αυτό θα σημειωθούν και οι περισσότερες αντιδράσεις, κάτι που έγινε ήδη αντιληπτό μέσω της ηχηρής διαφοροποίησης του Π. Σκουρλέτη -έστω και αν διαβεβαίωσε ότι θα συνταχθεί με τις κυβερνητικές επιλογές- αλλά και του σημαντικού αριθμού βουλευτών που έσπευσαν να συνταχθούν με τον υπουργό Εσωτερικών. Ο βασικός λόγος που το συγκεκριμένο θέμα προκαλεί εντονότερες αναταράξεις έναντι των υπολοίπων, είναι ότι η πώληση της ΔΕΗ, αποτελεί μία μόνιμη και μη αντιστρέψιμη κατάσταση, και κατά συνέπεια δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το επιχείρημα που επιστρατεύεται για τα δημοσιονομικά μέτρα με εφαρμογή μετά το 2019, τα οποία δυνητικά και αναλόγως της πορείας της οικονομίας, θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή να αντισταθμιστούν με τα γνωστά «αντίμετρα».

Σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου βρίσκεται σε κατάσταση εγρήγορσης, καθώς η γνωστή ομάδα των «53», αλλά και μεμονωμένοι βουλευτές τόσο από το στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και τους ΑΝΕΛ έχουν κατ’ επανάληψη δώσει αφορμές για να? μπουν στο μικροσκόπιο. Ωστόσο και παρά την κριτική που ασκείται από όλους τους παραπάνω, στην κυβέρνηση εκτιμούν πως και αυτή τη φορά οι διαφωνίες θα περιοριστούν στο πεδίο των λόγων και όχι των... έργων και γίνονται «για την τιμή των όπλων», αφού στο τέλος για ακόμη μια φορά άπαντες θα πειθαρχήσουν στην κομματική γραμμή.

Μάχη στην κοινωνία
Η πιο δύσκολη «μάχη», πάντως, που πρέπει να κερδίσει η κυβέρνηση, ακόμη και αν περάσει αλώβητη από τη δοκιμασία της ψηφοφορίας στη Βουλή, παραμένει εκείνη που θα δοθεί στο πεδίο της κοινωνίας, με δεδομένη τη διαρκώς ογκούμενη δυσαρέσκεια των πολιτών, όπως τουλάχιστον καταγράφεται σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Οι «απώλειες» που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική του βάση και ιδίως σε «δεξαμενές» ψηφοφόρων, παραδοσιακά φιλικών στην Αριστερά, έχουν σημάνει συναγερμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Για τον σκοπό αυτό το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη «επιχείρηση» του Μαξίμου με στόχο να κατευνάσει την κοινωνία που βράζει και ειδικά το λεγόμενο «αριστερό ακροατήριο».

Το σχέδιο αυτό, όπως όλα δείχνουν, περιλαμβάνει τρεις άξονες με? ποικίλες δράσεις, που σε γενικές γραμμές θα μπορούσαν να σταχυολογηθούν ως εξής: ανάσυρση και διερεύνηση σκανδάλων του παρελθόντος, διαρκής όξυνση της κόντρας με την αντιπολίτευση με στόχο την πόλωση και κατά συνέπεια τη συσπείρωση και τέλος, ενίσχυση του «αριστερού προφίλ» της κυβέρνησης και ειδικά του Αλ. Τσίπρα, μέσω κινήσεων υψηλού συμβολισμού.

Η πρόσφατη απόφαση της Βουλής για σύσταση της προανακριτικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά της περιόδου Γιάννου Παπαντωνίου, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα -και ίσως μόνο την αρχή- της προσπάθειας του Μαξίμου να αναδείξει «ευθύνες» προηγούμενων κυβερνήσεων, μέσω κοινοβουλευτικών διαδικασιών και ειδικών δικαστηρίων, βάζοντας στο στόχαστρο τη διακυβέρνηση Σημίτη όσο και εκείνη της ΝΔ. Η εκτίμηση, εξάλλου, του Αλ. Τσίπρα από το βήμα της Βουλής ότι «σε αυτή την προανακριτική θα ακουστούν πολλά, η αλήθεια θα λάμψει και ο κόσμος θα μάθει πολλά.

Μπορεί ψάχνοντας να μην προκύψουν στοιχεία μόνο για την υπόθεση των εξοπλιστικών αλλά και για μίζες την εποχή του χρηματιστηρίου, μιας υπόθεσης που κουκουλώθηκε και ποτέ δεν μάθαμε την αλήθεια γύρω απ’ αυτήν», είναι σίγουρα ενδεικτική των κυβερνητικών προθέσεων να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο ώστε να συσπειρώσει τους βουλευτές και τους οπαδούς. Ενισχυτικά σε αυτή τη διαπίστωση λειτουργεί και η υπόμνηση του πρωθυπουργού για την υπόθεση της Novartis, αλλά και η πρόσφατη εξαγγελία του για σύσταση εξεταστικής και για τον χώρο της Υγείας.

Εχθροί και Αριστεροί

Την ίδια ώρα, από το Μαξίμου συνεχίζονται με καταιγιστικούς ρυθμούς οι επιθέσεις στους? μόνιμους «εχθρούς» από τη ΝΔ, όπως τον Κυρ. Μητσοτάκη, τον Αδ. Γεωργιάδη και τον Αντ. Σαμαρά, αλλά και οποιονδήποτε ασκήσει κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Ιδιαιτέρως σκληρή ήταν η τοποθέτηση του Δ. Τζανακόπουλου για τον Γ. Στουρνάρα, έστω και αν δεν τον κατονόμασε περιοριζόμενος να αναφερθεί σε «θεσμικούς παράγοντες», αλλά και για τον Κ. Σημίτη, με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού και τις δυσοίωνες προβλέψεις του.

Ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα της επικοινωνιακής αντεπίθεσης της κυβέρνησης, αποτελεί και η ενίσχυση του «αριστερού» προφίλ του πρωθυπουργού. Η απόφαση του Αλ. Τσίπρα να δώσει το «παρών» και να μιλήσει στα εγκαίνια της έκθεσης για τον αγωνιστή της Αριστεράς Ν. Μπελογιάννη, και ?κυρίως- ο πανηγυρικός τόνος που απέδωσε το Μαξίμου στην εκδήλωση, αλλά και εν συνεχεία οι «κόντρες» για το θέμα με βουλευτές της ΝΔ, αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα των συγκεκριμένων κυβερνητικών επιλογών. Καθόλου τυχαία δεν ήταν άλλωστε και η υπόμνηση-απάντηση στην «αριστερή ευαισθησία» του Π. Σκουρλέτη για το θέμα της ΔΕΗ, μέσω διαρροών από το Μαξίμου, ότι «κανείς δεν είναι πιο αριστερός από τον ίδιο τον πρωθυπουργό»!

«Ανάσα» για τουλάχιστον ενάμιση χρόνο

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, έστω και με πολλές γκρίνιες λόγω των επώδυνων συμβιβασμών, δίνει στην κυβέρνηση ανάσα τουλάχιστον ενάμιση έτους. Πιστεύουν, δηλαδή, ότι η συμφωνία που έρχεται αποτελεί τον τελευταίο μεγάλο κάβο και θα ηρεμήσει η κατάσταση. «Από εδώ και στο εξής έχουμε τον χρόνο να επαναφέρουμε την οικονομία και την κοινωνία σε μια κανονικότητα. Με επιστροφή της καλής ψυχολογίας, αύξηση των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας, έξοδο στις αγορές και εφαρμογή κάποιων από τα αντίμετρα, όπως μείωση του ΕΝΦΙΑ, μπορούμε να αλλάξουμε το κλίμα και στην κοινωνία και στις δημοσκοπήσεις», τονίζουν.

Μόνιμη κατάσταση

Η πώληση της ΔΕΗ αποτελεί μία μόνιμη και μη αντιστρέψιμη κατάσταση και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το επιχείρημα με τα αντίμετρα

Συναγερμός για τις απώλειες

Οι «απώλειες» που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική του βάση και ιδίως σε «δεξαμενές» ψηφοφόρων, παραδοσιακά φιλικών στην Αριστερά, έχουν σημάνει συναγερμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com