Εντός των επόμενων ημερών και οπωσδήποτε πριν από το τέλος του μήνα θα ανακοινωθεί η απόσυρση όλων των απαγορεύσεων που αφορούν στην κίνηση κεφαλαίων στο εσωτερικό της Ελλάδας.
Οι "φραγμοί" θα διατηρηθούν όμως όσον αφορά την διασυνοριακή "εξαγωγή" κεφαλαίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην σχετική συζήτηση που προηγήθηκε της απόφασης που πρόκειται να ανακοινωθεί, διατυπώθηκαν εκτιμήσεις που υποστηρίζουν την ολοκληρωτική απόσυρση των capital controls.
Η συγκεκριμένη εκτίμηση αφορά, αν όχι άμεσα, τουλάχιστον μέσα στο επόμενο διάστημα και πριν από το τέλος του έτους, καθώς υποστηρίζεται ότι μία τέτοια απόφαση δεν ενέχει πλέον κινδύνους για την σταθερότητα του συστήματος και επιπλέον θα λειτουργήσει ενισχυτικά του κλίματος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα.
Η εκτίμηση αυτή δεν "πέρασε" και θα επαναξιολογηθεί πριν από το τέλος του έτους σε συνάρτηση με την κατάσταση, καθώς διατυπώθηκαν επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο πολιτικών αναταράξεων που θα μπορούσαν να υποχρεώσουν τις αρμόδιες αρχές και πάλι σε αναδίπλωση.
Και "κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένταση των προβλημάτων στο τραπεζικό σύστημα", επιδεινώνοντας το κλίμα για την οικονομία σε συνθήκες "μη προστασίας" από κάποιο πρόγραμμα στήριξης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο θέμα αυτό, δηλαδή την άμεση απόσυρση ολοκληρωτικά των capital controls, οι Θεσμοί εμφανίσθηκαν με διαφορετικές εκτιμήσεις.
Το ΔΝΤ και η ΕΚΤ κράτησαν επιφυλακτική στάση, ενώ αντίθετα η Κομισιόν φέρεται να υποστηρίζει την άμεση απόσυρση των μέτρων απαγόρευσης στην κίνηση κεφαλαίων.
Και η ΤτΕ φέρεται να υιοθετεί τις επιφυλάξεις της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, αλλά εμφανίζεται έτοιμη να επανεξετάσει το θέμα το ταχύτερο δυνατό και αφού έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες (SSM) που αφορούν στους ελέγχους της κεφαλαιακής επάρκειας του τραπεζικού συστήματος μεσομακροπρόθεσμα.
Το ενδιαφέρον είναι ότι, ακόμα και στο εσωτερικό του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, διατηρούνται κάποιες επιφυλάξεις για το "πότε" της ολοκληρωμένης απόσυρσης των απαγορεύσεων στην κίνηση κεφαλαίων.
Η συζήτηση όμως έχει σε κάθε περίπτωση αρχίσει. Και, όπως όλα δείχνουν, συναρτάται με το πώς θα διαμορφωθούν τελικά οι εκτιμήσεις για την διασφάλιση της μακροχρόνιας κεφαλαιακής επάρκειας στο τραπεζικό σύστημα, σε μία περίοδο όπου η εγχώρια οικονομία θα πρέπει να "διασχίσει" ένα πεδίο πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων.