Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Θολό τοπίο για τους συμβασιούχους της ΕΡΤ

Για περαιτέρω περικοπές 25 εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΡΤ για το 2010 έκανε λόγο ο επικεφαλής της ΕΡΤ, Γιώργος Γαμπρίτσος, ο οποίος όμως δεν απάντησε και πάλι με σαφήνεια για το τι μέλλει γενέσθαι με τους 1.047 (σύμφωνα με την καταγραφή) συμβασιούχους έργου των οποίων οι συμβάσεις λήγουν τον Ιούνιο.


Το περίεργο είναι ότι το κόστος των συγκεκριμένων συμβασιούχων έχει προϋπολογιστεί όχι μέχρι τον Ιούνιο αλλά μέχρι το τέλος του έτους. Οπότε είτε βαδίζουν προς την ανανέωσή των περισσότερων συμβάσεων μέχρι τον Δεκέμβριο είτε, όπως πολλοί θεωρούν πιο πιθανό, μεγάλο μέρος των πρόσθετων περικοπών (25 εκ. ευρώ) θα προέλθει από εκεί.

Ο Γ. Γαμπρίτσος δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του εμμένοντας στα βασικά ότι η διοίκηση της ΕΡΤ θα καταλήξει πρώτα στο ποιο και πόσο προσωπικό χρειάζεται και μετά θα προχωρήσει σε αποφάσεις. «Οι πραγματικές συμβάσεις έργου -κατέληξε- έχουν θέση στην ΕΡΤ».

Υποστήριξε ότι πλέον στην ΕΡΤ για τους μόνιμους υπαλλήλους (3.500) τηρείται το μισθολογικό πλαφόν που έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση (5.981 ευρώ το ανώτατο) ενώ και από τις συμβάσεις έργου ελάχιστες όπως είπε υπερβαίνουν αυτό το ποσό έχοντας μειωθεί κατά μέσον όρο περίπου 25%.

Τις δικές του απολαβές πάντως επέμεινε ότι δεν τις γνωρίζει (θα καθοριστούν με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού). Και όταν ρωτήθηκε πως γίνεται κάποιος να εργάζεται δύο μήνες και να μην ξέρει το μισθό του χαμογέλασε και απάντησε: «Δυστυχώς, έτσι όπως έχουν τα πράγματα δεν ξέρω αν κανείς εργαζόμενος γνωρίζει πλέον τι μισθό θα παίρνει αύριο...»

Κατά τα λοιπά έγινε αναθεώρηση του προϋπολογισμού του 2009 που τελικά αντί για μικρό πρωτογενές πλεόνασμα που υπολόγιζε η προηγούμενη διοίκηση θα κλείσει με έλλειμμα 20.000.000 ευρώ. Κι αυτό γιατί όπως είπε ο κ. Γαμπρίτσος προϋπολογίστηκαν δαπάνες (δικαστικές διαμαχές κ.α.) που μπορεί να προκύψουν προσεχώς αλλά δημιουργήθηκαν το 2009 ή νωρίτερα και πρέπει οι επόμενες διοικήσεις να είναι έτοιμες.

Στόχος είναι για την επόμενη πενταετία να προκύπτει πρωτογενές λειτουργικό πλεόνασμα τουλάχιστον 25 εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο (από αμοιβές προσωπικού, τροποποίηση επενδύσεων, μείωση κόστους εσωτερικών και εξωτερικών παραγωγών) ώστε να εξυγιανθεί η ΕΡΤ της οποίας το σωρευμένο έλλειμμα (μαζί με το 2009) φθάνει τα 130 εκατομμύρια ευρώ.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com