Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

FT: Πιθανή η αύξηση της συμβολής του ΔΝΤ στο πακέτο στήριξης κατά 10 δισ. ευρώ

Το ενδεχόμενο να αυξήσει κατά 10 δισ. ευρώ τη συμβολή του στο κοινό πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα εξετάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.


Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, η συμβολή του ΔΝΤ θα φτάσει τα 15 δισ. ευρώ.

Το πρακτορείο Ρόιτερ ανέφερε ότι θα χρειαστούν περισσότερα από τα 45 δισ. ευρώ που έχουν ήδη περιληφθεί στο κοινό πακέτο οικονομικής βοήθειας του ΔΝΤ και της ΕΕ για την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος της KBC Securities, Κόεν Ντε Λέους τόνισε ότι "εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν αναλάβουν ταχεία δράση, προβλέπω ταχεία υποχώρηση της αγοράς". Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι πιθανότητες χρεοκοπίας της ελληνικής κυβέρνησης αυξάνονται, "όχι ημέρα με την ημέρα, αλλά ώρα με τη ώρα".

"Οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα προβλήματα στην αγορά δεν θα εξελιχθούν σε πλήρη κρίση ομολόγων" υπογράμμισε ο Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν βαν Ρομπέι δήλωσε ότι θα συγκαλέσει σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης περί τις 10 Μαΐου. Επίσης, επέμεινε ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Χθές, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας, Ζαν - Κλοντ Τρισέ και ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος - Καν θα ενημερώσουν την πολιτική ηγεσία της Γερμανίας για τα τελευταία σχέδια υποστήριξης της Ελλάδας.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com