Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Παράταση προθεσμίας για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών

Στην παράταση των προθεσμιών για δυο βασικές φορολογικές υποχρεώσεις οι οποίες έληγαν μέχρι το τέλος Ιουνίου προχώρησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μπροστά στον κίνδυνο να «μπλοκάρει» το Taxis αλλά και για να διευκολύνει φορολογούμενους και λογιστές στην εκπλήρωση των πολλών φορολογικών υποχρεώσεων.





Πιο συγκεκριμένα με δυο αποφάσεις που υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης:

1. Παρατείνεται μέχρι το τέλος Ιουλίου η προθεσμία υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών για το πρώτο τρίμηνο του 2014 που έληγε στις 2 Ιουνίου. Σημειώνεται ότι μέχρι τέλος Ιουλίου θα πρέπει να υποβληθούν και οι καταστάσεις που αφορούν στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 (Απρίλιος – Ιούνιος)

2. Παρατείνεται μέχρι τις 10 Οκτωβρίου για όλους τους υπόχρεους η προθεσμία υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών για τις συναλλαγές του 2013. Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των καταστάσεων έληγε στις 25 Ιουνίου.

Ειδικά για τις συναλλαγές του 2014 μέχρι το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να υποβληθούν:

1. Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών (έσοδα) από όσους φορολογούμενους έχουν υποχρέωση υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (με απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία), αγρότες κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ (φυσικά πρόσωπα), από αγρότες ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ (φυσικά πρόσωπα αλλά μόνο για τα τιμολόγια πώλησης που τυχόν εκδίδουν οι ίδιοι για το σύνολο της παραγωγής τους) καθώς και από μη υπόχρεους υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων, Δημόσιο και ΝΠΔΔ).

2. Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών (έξοδα) από όσους φορολογούμενους έχουν υποχρέωση υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (με διπλογραφικά ή απλογραφικά βιβλία). Για αγρότες και φορολογούμενους χωρίς υποχρέωση υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων), Δημόσιο και ΝΠΔΔ η συγκεντρωτική κατάσταση εξόδων θα υποβληθεί σε ετήσια βάση έως τις 2 Φεβρουαρίου 2015.

Το πρόστιμο για εκπρόθεσμη υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων είναι 100 ευρώ, δεδομένου ότι πρόκειται για δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου.

Η υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο στη διεύθυνση https://www1.gsis.gr/myf/web/pages/ με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο taxisnet.

Συναλλαγές από το πρώτο ευρώ

Στις καταστάσεις πελατών και προμηθευτών περιλαμβάνονται τα εκδοθέντα και ληφθέντα φορολογικά στοιχεία ανεξάρτητα από τον τρόπο έκδοσης αυτών (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα) όπως:

- Τα τιμολόγια, «χρεωστικά» ή πιστωτικά, για την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών, μεμονωμένων ή επαναλαμβανόμενων, την είσπραξη επιδοτήσεων, οικονομικών ενισχύσεων, αποζημιώσεων, επιστροφών τόκων, εισφορών και άλλων ανόργανων εσόδων, την αγορά αγροτικών προϊόντων, από αγρότες του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α.

- Τα φορολογικά στοιχεία που εξομοιώνονται με τιμολόγια, όπως, συμβόλαια μεταβίβασης για την πώληση ακινήτων, έγγραφα πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ύδατος κ.λπ.

- Οι τίτλοι κτήσης που εκδίδονται για την αγορά αγαθών ή τη λήψη υπηρεσιών από μη υπόχρεο έκδοσης τιμολογίου ή από αρνούμενο έκδοσης.

- Οι αποδείξεις λιανικών συναλλαγών και οι αποδείξεις επιστροφής λιανικώς πωληθέντων αγαθών. Για τις λιανικές συναλλαγές υποβάλλονται συγκεντρωτικά δεδομένα.

- Τα φορολογικά στοιχεία που εκδίδονται για τις αυτοπαραδόσεις αγαθών και τις ιδιοχρησιμοποιήσεις υπηρεσιών, κ.λπ..



 
website counter
friend finderplentyoffish.com