Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Ανοίγουν οι φάκελοι των τραπεζών για τα «κόκκινα» εταιρικά δάνεια

Με τρία νομοθετήματα-εργαλεία στα χέρια των πιστωτικών ιδρυμάτων θα πραγματοποιηθούν οι ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων ιδιωτών επιχειρηματιών.




Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για τις ρυθμίσεις των επιχειρηματικών δανείων θα είναι έτοιμο στο τέλος του Σεπτεμβρίου, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα των επιχειρήσεων, όπως επίσης και μεταβολές στον νόμο Κατσέλη για να λειτουργήσει αποτελεσματικά και ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΤτΕ.

Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να είναι έτοιμο το πλαίσιο για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, κάτι το οποίο θα επιτρέψει στις τράπεζες «να βάλουν μπρος τις μηχανές» προωθώντας ρυθμίσεις και λύνοντας ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην παρούσα φάση. Αν μάλιστα επαληθευτούν οι υπάρχουσες προβλέψεις που θέλουν την οικονομία να περνά σε φάση ανάκαμψης μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2014, το «lifting» στο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών αναμένεται να απελευθερώσει σημαντικούς οικονομικούς πόρους επιταχύνοντας τις διαδικασίες ανάπτυξης. Χθες το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών πραγματοποίησε συνάντηση με θέμα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης και συζήτησε συμπληρωματικές προτάσεις.

Πλαίσιο
Τραπεζικοί παράγοντες υποστηρίζουν πως αν και μένουν ακόμη αρκετά να γίνουν, το θεσμικό πλαίσιο κινείται προς τη σωστή βάση, αφού ουσιαστικά επιτρέπει τη συνολική ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία. Το στοιχείο αυτό αποτελεί κίνητρο προς τις επιχειρήσεις να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο -που πάντως δεν θα είναι υποχρεωτικό αφού οι τελευταίες μπορούν να επιλέξουν και τη δικαστική οδό. Το νομοσχέδιο αντιθέτως, όπως και ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΤτΕ που αφορά κυρίως στη ρύθμιση των «κόκκινων» στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων προωθεί τον διμερή εξωδικαστικό συμβιβασμό. Πρόταση αποτελεί το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου να πλαισιωθεί από άλλα δύο νομοθετήματα: Το πρώτο θα αφορά σε νέο πτωχευτικό κώδικα των επιχειρήσεων, και το δεύτερο θα αφορά σε διορθώσεις του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για τους ιδιώτες με υπερήμερες οφειλές, του γνωστού ως νόμου Κατσέλη.

Κώδικας
Οι παραπάνω αλλαγές θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα σε όσα μέχρι τώρα ισχύουν για τις οφειλές σε καθυστέρηση ιδιωτών και επιχειρήσεων. Κρίνονται απολύτως απαραίτητες για την λειτουργία τόσο του νόμου για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια όσο και του Κώδικα Δεοντολογίας της ΤτΕ.

Σε ό,τι αφορά το νέο πτωχευτικό κώδικα, αυτός προτείνεται, να δίνει αυξημένες δυνατότητες ελιγμών και στους πιστωτές των επιχειρήσεων. Για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια η πρόταση του υπουργείου προβλέπει τη συμφωνία των δύο μερών, πιστωτών και οφειλετών, για τη ρύθμιση του επιχειρηματικού χρέους, με τον όρο ότι το σχέδιο εξυγίανσης φέρνει την έγκριση του 60% των πιστωτών, στο οποίο περιλαμβάνεται το 40% των τυχόν εμπράγματων εξασφαλίσεων. Η συμφωνία αυτή θα δεσμεύει το σύνολο των πιστωτών της επιχείρησης, ακόμα και εκείνων που δεν είναι συμβαλλόμενοι.

Προβλέπεται και η δυνατότητα υπαγωγής στη διαδικασία ρύθμισης των οφειλών επιχειρήσεων, χωρίς δεσμευτική ισχύ για το σύνολο των πιστωτών, με την προϋπόθεση ότι στη ρύθμιση συναινεί το 50% του συνόλου των απαιτήσεων, στο οποίο περιλαμβάνεται το 30% των τυχόν εμπράγματων απαιτήσεων, καθώς και ένα ή περισσότερα πιστωτικά ιδρύματα. Τέλος προβλέπεται «Εκτακτη Διαδικασία Ειδικής Διαχείρισης» για την ταχεία εκκαθάριση των μη βιώσιμων κατά τα τραπεζικά κριτήρια επιχειρήσεων. Το 40% των πιστωτών (το ποσοστό μπορεί και να αλλάξει) θα μπορούν να προχωρήσουν με την καθοδήγηση ειδικού διαχειριστή, ο οποίος θα είναι ελεγκτής ή ελεγκτικό γραφείο, στην πώληση ή την εκκαθάριση εν λειτουργία της επιχείρησης.

Εθελουσία έξοδος

Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους εργαζομένους του ομίλου Alpha Bank, φαίνεται πως θα προωθήσει η τράπεζα στον Σεπτέμβριο, καθώς είναι η μόνη συστημική τράπεζα που δεν έχει προχωρήσει σε αναλογη ενέργεια. Το πρόγραμμα σχεδιάζεται και αναμένεται να υλοποιηθεί στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που επιβάλλει το προσφάτως εγκριθέν από την DG Comp πλάνο αναδιάρθρωσης.

Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι πως το ισχύον θεσμικό πλαίσιο καλύπτει την τράπεζα σε σχέση με το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων και έτσι η τράπεζα θα προχωρήσει άμεσα στην παραπάνω ενέργεια. Ας σημειωθεί πως από το τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του έχει αποχωρήσει το 16% του δυναμικού του την τελευταία διετία μέσω των συγκεκριμένων προγραμμάτων.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com