Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Ξεκινούν οι γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Συνολικές επενδύσεις τουλάχιστον 78,5 εκατ. ευρώ θα γίνουν τα επόμενα χρόνια από τις εταιρείες που θα πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε τρεις περιοχές της δυτικής Ελλάδας.




ο υπουργός Ενέργειας Γ. Μανιάτης, κατέθεσε προς έγκριση και ψήφιση στη Βουλή τις συμβάσεις ανάμεσα στο Δημόσιο και τους αναδόχους για τις περιοχές στον Πατραϊκό, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα. Σύμφωνα με την ομόφωνη πρόταση της Επιτροπής Αξιολόγησης των προσφορών προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, είχαν προταθεί ως ανάδοχοι:

Για τη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS / PETRA PETRO-LEUM.
Για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού, το σχήμα ΕΛΠΕ/ EDISON / PETROCELTIC.
Για το Κατάκολο, το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS / TRAJANOIL & GASLtd.

Σύμφωνα με τις συμβάσεις «τα έσοδα του Δημοσίου από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων προέρχονται από τη φορολογία (20% συν 5% περιφερειακός φόρος) και το μίσθωμα.

Σημειωτέον ότι το μίσθωμα οφείλεται οπωσδήποτε στο Δημόσιο, ανεξάρτητα από την επίτευξη ή όχι κέρδους από τον μισθωτή και συμφωνήθηκε σε ποσοστό της αξίας των εξορυσσόμενων υδρογονανθράκων που διαμορφώνεται βάσει του ύψους της παραγωγής, των γεωγραφικών, γεωλογικών και λοιπών χαρακτηριστικών της περιοχής, καθώς και του συντελεστή εσόδων και εξόδων».

Για μεν τα Ιωάννινα προβλέπεται ότι η Σύμβαση Μίσθωσης έχει αρχική διάρκεια αφενός μεν για την περίοδο ερευνών επτά έτη, αφετέρου δε για την περίοδο εκμετάλλευσης 25 έτη από την ημερομηνία ανακάλυψης εμπορικά εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος, ωστόσο η «ζωή» του έργου και τα οφέλη που απορρέουν από αυτό για τη χώρα αναμένεται να διαρκέσουν και πέραν της ανωτέρω ορισθείσας διάρκειας.

Για τον Πατραϊκό Κόλπο η Σύμβαση Μίσθωσης έχει αρχική διάρκεια αφενός μεν για την περίοδο ερευνών 8 έτη, αφετέρου δε για την περίοδο εκμετάλλευσης 25 έτη. Τέλος η Σύμβαση Μίσθωσης για το Κατάκολο θα έχει αρχική διάρκεια πέντε χρόνια για την περίοδο ερευνών και για την περίοδο εκμετάλλευσης.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com