Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Αυτά είναι τα μέτρα της λίστας για έσοδα 3 δισ. ευρώ - Πλεόνασμα 1,5% και ανάπτυξη 1,4%, προβλέπει η κυβέρνηση

«Κλείδωσε», σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα καταθέσει η κυβέρνηση.




Η λίστα δεν περιλαμβάνει νέα υφεσιακά μέτρα, ούτε περικοπές συντάξεων και μισθών, ενώ τα έσοδα που θα αποφέρει υπολογίζονται στα 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η λίστα περιλαμβάνει 18 δεσμεύσεις που θα συζητηθούν αρχικά στο Brussels Group αύριο και θα ακολουθήσουν EuroWorkingGroup τη Δευτέρα και Eurogroup, πιθανότατα την Τετάρτη. Εκτιμάται ότι αν τα μέτρα περάσουν από τους θεσμούς θα μπορέσει να εξομαλυνθεί η ρευστότητα από την επόμενη κιόλας ημέρα.

Ωστόσο, είναι άγνωστο αυτή τη στιγμή πώς θα αντιδράσουν οι δανειστές, έπειτα και από το νέο μήνυμα που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση για στάση πληρωμής του χρέους προκειμένου να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις.

Σε νέο non paper από το Μαξίμου τονίζονται τα εξής:
Αυτά είναι τα μέτρα της λίστας για έσοδα 3 δισ. ευρώ - Πλεόνασμα 1,5% και ανάπτυξη 1,4%, προβλέπει η κυβέρνηση

Αύριο ξεκινά τις εργασίες του, δια ζώσης, στις Βρυξέλλες το Brussels Group, το οποίο θα συζητήσει πάνω στη λίστα που θα καταθέσει η ελληνική Κυβέρνηση. Οι δράσεις που προτείνονται μέσω της λίστας μεταρρυθμίσεων προβλέπουν για το 2015 έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ, έσοδα που δεν προέρχονται σε καμιά περίπτωση από περικοπή μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ.

Η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.

Οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους "συνήθεις υπόπτους", αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στη λίστα ξεχωρίζουν:
- Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της εισφοροδιαφυγής
- Εντατικοί έλεγχοι στις λίστες Λαγκάρντ, εμβάσματα στο εξωτερικό κ.α.
- Ελεγχοι στο ηλεκτρονικό σύστημα για την απόδοση του ΦΠΑ,
- Λοταρία των αποδείξεων, και
- Αδειες για τα μέσα ενημέρωσης.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί να εισπράξει ένα ποσό γύρω στα 3 δισ. φέτος από τις παραπάνω δράσεις.

Με διαδικασίες – εξπρές προωθείται και η νομοθετική ρύθμιση για το αδήλωτο χρήμα που βρίσκεται στο εξωτερικό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει απ' όσους έχουν λογαριασμούς σε ξένες τράπεζες να το δηλώσουν, να πληρώσουν εφάπαξ φόρο 15% και να γλιτώσουν ελέγχους.
Τα άλλα δύο νομοσχέδια θα ακολουθήσουν καθότι και από αυτά η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα βάλει στα δημόσια ταμεία εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και στα τσιγάρα. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων στερεί από τα δημόσια ταμεία έσοδα από 2 ως 2,5 δις. ευρώ

Με βάση τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου το 2015 το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μεγαλύτερο από το 0,3% που άφησε το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ η ανάπτυξη θα είναι πάνω από 1,5% του ΑΕΠ.

Από την πλευρά της κυβέρνησης τονίζουν ότι δεν μπορούν να εφαρμόσουν μέτρα που θα οδηγούν σε ύφεση τη χώρα και στρέφονται σε κινήσεις που θα αποφέρουν έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, ρυθμίσεις για την αποπληρωμή παλαιών οφειλών κ.λπ.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com