Αρθρο για τις εξελίξεις στη Ελλάδα και για τα σενάρια χρεοκοπίας, έγραψε στους New York Times ο γνωστός αρθρογράφος Χιούγκο Ντίξον.
Οπως αναφέρει ο Ντίξον αν δημιουργηθεί πιστωτικό γεγονός τότε θα μπορούσε να υπάρξει περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων στο τετραήμερο του Πάσχα.
Αναλυτικά το άρθρο αναφέρει:
Εχει ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας τα κότσια να τα σπάσει με την αριστερή φράξια του κόμματός του; Η μοίρα της Ελλάδας κρέμεται από αυτή την απάντηση. Οι προοπτικές της Ελλάδας είναι είναι επικίνδυνες.
Θα χρεοκοπήσει στα στα μέσα Απριλίου, εκτός εάν οι πιστωτές της ευρωζώνης δανείζουν περισσότερα χρήματα ή βρει ρευστό από άλλες πηγές. Το κεντρικό ζήτημα βραχυπρόθεσμα είναι κατά πόσον οι προτάσεις μεταρρύθμισης, που η Αθήνα σχεδιάζει να υποβάλει προς τους πιστωτές, τη Δευτέρα θα είναι αρκετές για να ξεκλειδώσουν κάποια πίστωση.
Η κυβέρνηση έστειλε διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες το Σαββατοκύριακο για να συζητήσουν το πακέτο μεταρρυθμίσεων έχοντας προηγηθεί μια εβδομάδα με ελάχιστη πρόοδο με τα τεχνικά κλιμάκια.
Εν τω μεταξύ, ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο υπουργός Οικονομικών, μίλησε δημόσια για την πιθανότητα μιας «ρήξης». Το συμπέρασμα ήταν ότι η Αθήνα θα χρεοκοπήσει εάν δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσει μια αποδεκτή συμφωνία με τους πιστωτές της. Μια τέτοια ρήξη θα μπορούσε να συμβεί, στις 9 Απριλίου, όταν η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα που χρωστάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Εάν η Αθήνα χρεοκοπήσει τότε την ίδια στιγμή θα μπορούσαν να επιβληθούν έλεγχοι κεφαλαίου γεγονός που θα συμπίπτει με την τετραήμερη αργία του Πάσχα που αρχίζει στις 10 Απριλίου. Ο Τσίπρας μπορεί να παίζει.. με την ιδέα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για να κερδίσει την ανανεωμένη στήριξη του ελληνικού λαού σε αυτή την σκληρή γραμμή.
Δεδομένου ότι η αντιπολίτευση βρίσκεται υπό αταξία ενώ η δημοτικότητά του Τσίπρα καλπάζει, θα μπορούσε να ελπίζει να κερδίσει μια τέτοια ψηφοφορία.
Αλλά η έγκριση των χειρισμών της κυβέρνησης έχει ήδη μειωθεί από 83% τον Φεβρουάριο σε 60 % την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Η δημοτικότητά του θα μπορούσε πιθανότατα να βυθιστεί περαιτέρω εάν τα ATM ξεμείνουν από χρήματα μέσα σε λίγες ημέρες και εάν βασικά αγαθά, όπως η βενζίνη θα πρέπει να παρέχονται με δελτίο μετά την επιβολή των ελέγχων κεφαλαίου.
Αν ο κ Τσίπρας ήταν λογικός, θα ήθελε να αποφύγει αυτό το σενάριο. Το πρόβλημα είναι ότι στη συνέχεια θα πρέπει να κάνει μια συμφωνία με τους πιστωτές του, η οποία θα είναι επίσης επώδυνη. Αυτό πιθανότατα θα απαιτούσε όχι μόνο να δίνει υποσχέσεις, αλλά να αρχίσει την εφαρμογή τους πριν ακόμη ξεκλειδώσει η επόμενη δόση.
Αυτό είναι που θα οδηγήσει σε μια σύγκρουση του πρωθυπουργού με την άκρα αριστερά φατρία του, η οποία αντιπροσωπεύει το 30-40% του ΣΥΡΙΖΑ και των 149 μελών του Κοινοβουλίου. Θα τον κατηγορήσουν για ξεπούλημα και μπορεί κάλλιστα να ψηφίσουν κατά των νόμων που απαιτούνται για την εφαρμογή μιας συμφωνίας με τους πιστωτές της χώρας. Ο κ Τσίπρας θα μπορούσε πιθανότατα να είναι ακόμη σε θέση να περάσει τη νομοθεσία, με τη βοήθεια κάποιων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Αλλά μια τέτοια ρύθμιση δεν θα μπορούσε να διαρκέσει για πολύ. Σε αυτό το σενάριο, η πιο λογική κίνηση θα ήταν να πάει σε δεύτερες εκλογές.
Ο πρωθυπουργός θα μπορούσε στη συνέχεια να εκδιώξει τους ακραία αριστερούς και να αντικαταστήσει μέλη του Κοινοβουλίου με μετριοπαθείς. Ο κ Τσίπρας θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές με ενισχυμένη πλειοψηφία.
Το πρόβλημα είναι ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να βρει το θάρρος να τα σπάσει με τους συντρόφους του. Δεν είναι σαφές αν ο ίδιος είναι αρκετά σκληρός για να κάνει κάτι τέτοιο.
Εν τω μεταξύ, υπάρχει ο κίνδυνος ότι η κυβέρνηση να οδηγηθεί σε λάθος κατεύθυνση, ακόμη και αν αυτό εξασφαλίζει μια γρήγορη λύση με τους πιστωτές της την επόμενη εβδομάδα. Έχει υποσχεθεί να παραδώσει ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,5% πριν από τις πληρωμές τόκων το τρέχον έτος, σύμφωνα με το Reuters. Αλλά αυτό φαίνεται αδύνατο χωρίς περαιτέρω μέτρα λιτότητας, τα οποία θα συνέτριβαν την οικονομία.
Ο κ Τσίπρας μπορεί να πιστεύει ότι εάν εξασφαλίσει μια συμφωνία για πλεόνασμα 1,5% θα γίνει ήρωας. Αλλά οι προοπτικές της οικονομίας έχουν επιδεινωθεί, η πολιτική αβεβαιότητα έχει καταρρεύσει η εμπιστοσύνη και η έλλειψη ρευστότητας είναι να καταπνίγουν τις επιχειρήσεις. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει διατηρήσει τον κλοιό στις ελληνικές τράπεζες ενώ η ίδια η κυβέρνηση έχει αρπάξει κάθε μικρό κομμάτι των μετρητών μπορεί να πάρει στα χέρια της για να την κρατήσει στη ζωή.
Τα πράγματα θα ησυχάσουν μόνο εάν η κυβέρνηση πετύχει μια νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία με τους πιστωτές της..
Με άλλα λόγια, ο κ Τσίπρας οδηγείται σε αποτυχία με την υπόσχεση ενός πλεονάσματος 1,5% . Πρέπει να βρει έναν τρόπο για ξεγαντζωθεί από αυτό.
Το πρόβλημα είναι ότι ο κ Τσίπρας δεν έχει πείσει τους πιστωτές του ότι εννοεί στα σοβαρά τις μεταρρυθμίσεις ή ότι η ομάδα του εξετάζει τις λεπτομέρειες. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μια αλλαγή στρατηγικής. Και αυτό, πράγματι θα πρέπει να είναι μια ρήξη με την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του και όχι με τους πιστωτές του.