Σάββατο 25 Απριλίου 2015

ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΑΝ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΜΕΤΕΤΡΕΠΑΝ ΣΕ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Σε τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής προχώρησε το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αποσύροντας από το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή τις διατάξεις για τη μετατροπή των 40.000 υπαλλήλων αορίστου χρόνου σε μόνιμο προσωπικό και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο.




Μετά τις ενστάσεις που εξέφρασε η ΑΔΕΔΥ, το υπουργείο Εσωτερικών θα επεξεργαστεί εκ νέου τις διατάξεις αυτές και θα τις επαναφέρει σε επόμενο νομοσχέδιο. Την ίδια ώρα, ετοιμάζει με εντατικούς ρυθμούς το σχέδιο νόμου για την αλλαγή του τρόπου επιλογής προϊσταμένων και αξιολόγησης του προσωπικού της δημόσιας διοίκησης. Ειδικότερα, οι διατάξεις που αποσύρονται από το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών προέβλεπαν τα εξής:

• Τη μετατροπή των 40.000 συμβάσεων αορίστου χρόνου σε σχέση εργασίας μόνιμου προσωπικού. Ο στόχος είναι διττός: αφενός να καθιερωθεί μια ενιαία σχέση εργασίας σε όλο το Δημόσιο, που σε συνδυασμό με δημιουργία οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού θα θωρακίζει τους εργαζομένους από απολύσεις. Κι αυτό διότι οι υπάλληλοι με σχέση αορίστου χρόνου αποτελούσαν τη «δεξαμενή» των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων. Αφετέρου, να απελευθερωθεί το καθεστώς της κινητικότητας και να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο.

• Την επαναφορά του καθεστώτος των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτό, από τη μία ο αρμόδιος υπουργός ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης και από την άλλη η ΑΔΕΔΥ από την πλευρά των εργαζομένων θα μπορούσαν να αποφασίσουν για τον κατώτατο μισθό πάνω στον οποίο θα αναπτυχθεί η κλίμακα του μισθολογίου στο Δημόσιο.

Ενστάσεις
Επί των ανωτέρω διατάξεων, η ΑΔΕΔΥ κατέθεσε ενστάσεις.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη διάταξη, η συνδικαλιστική ένωση των δημοσίων υπαλλήλων ζήτησε να γίνει καλύτερη επεξεργασία της πρότασης που αφορά στη διατήρηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων σε ειδικότητες που εντάσσονται στα βαρέα και ανθυγιεινά. Παράλληλα, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, η αυτόματη μετατροπή των συμβάσεων αορίστου χρόνου σε μόνιμου προσωπικού με τη δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικού φορέα θα δημιουργούσε προβλήματα στα ασφαλιστικά ταμεία των μονίμων υπαλλήλων.

Διαφωνία εξέφρασε η ΑΔΕΔΥ με τη δεύτερη διάταξη, κάνοντας λόγο για επαναφορά της πρόβλεψης σε νόμο που είχε εισηγηθεί η πρώην υπουργός Β. Παπανδρέου, από την οποία όμως απουσιάζει η θεσμοθέτηση οργάνου που θα μπορεί να αποτελέσει τον ρόλο του διαμεσολαβητή σε περίπτωση που υπάρξει αδιέξοδο από τις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com