Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Αρνητικά μηνύματα για την οικονομία

Την ώρα που στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιευόταν η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την υποχρεωτική κατάθεση στην ΤτΕ των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δύο κορυφαία στελέχη της ΕΚΤ έστελναν νέες προειδοποιήσεις στην Αθήνα.



Με το διά νόμου «σάρωμα» των ταμειακών διαθεσίμων όλων των δημοσίων φορέων, πλην Ταμείων, μπορεί να αντιμετωπίζεται το άμεσο πρόβλημα, η καταβολή μισθών και συντάξεων από το Δημόσιο και η πληρωμή δόσεων των δανείων προς τους πιστωτές, αλλά έχει πεπερασμένα όρια τα οποία τα προσεγγίζουμε επικίνδυνα. Ακόμη και οι εισπράξεις από τη ρύθμιση των 100 δόσεων μόνο μικρή «ανάσα» μπορούν να δώσουν. Διέξοδος υπάρχει μόνο σε έναν «έντιμο συμβιβασμό» με τους «θεσμούς».

Το «όσο το δυνατόν ταχύτερα» επιτευχθεί η συμφωνία «τόσο το καλύτερο», δεν είναι μια γενικόλογη ρήση. Πώς, για παράδειγμα, τα νοσοκομεία να προχωρήσουν σε παραγγελίες ακριβών φαρμάκων; Πώς οι δήμοι θα λύσουν τις άμεσες ανάγκες πληρωμής, για να αντιμετωπιστούν ακόμη και προβλήματα δημόσιας υγείας; Ο δε διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας Κρ. Νουαγέ, σε δηλώσεις του χθες, υποστήριξε ότι οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται σύντομα να μη διαθέτουν επαρκή ενέχυρα ώστε να εξασφαλίζουν την αναχρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ, εάν δεν υπάρξει συμφωνία.

Την ίδια ώρα και τα «μηνύματα» από την πραγματική οικονομία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Φεβρουάριο διευρύνθηκε εκ νέου. Οι δε πωλήσεις ελληνικών βιομηχανικών προϊόντων συρρικνώνονται, τόσο στο εξωτερικό, δηλαδή χάνουν σε ανταγωνιστικότητα, όσο και στην εγχώρια αγορά. Προφανώς εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης, στοιχείο που παραπέμπει στον εφιάλτη της ύφεσης...



 
website counter
friend finderplentyoffish.com