Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Bloomberg: Κολλημένη με το ευρώ η Ελλάδα και... το αντίστροφο

«Η Ελλάδα είναι κολλημένη με το ευρώ, και το αντίστροφο»: Αυτός είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Bloomberg, στο οποίο επισημαίνεται ότι κάποιες φορές μια χώρα συσσωρεύσει τόσο πολύ χρέος, που έχει λογική για αυτή να χρεοκοπήσει, να εγκαταλείψει το νόμισμά της και να ξεκινήσει από την αρχή. «Η Ελλάδα δεν είναι μία από αυτές τις χώρες».



Το επιχείρημα η Ελλάδα να προχωρήσει μόνη της, ήταν πάντα ελκυστικό, αναφέρει το Bloomberg. «Δεν θα έπρεπε καν να είχε ενταχθεί στο ευρώ από την αρχή, διότι δεν μπορούσε να εκπληρώσει τα κριτήρια της ΕΕ για το χρέος.

Η πιθανή έκβαση όμως μιας επιστροφής στη δραχμή, θα προκαλούσε περισσότερη δυστυχία για την Ελλάδα. Ενώ κάποιες χρεοκοπίες οδηγούν στην ανάκαμψη, συχνά μετά από μια μικρή περίοδο πόνου, άλλες δεν είναι τόσο ταχείες. Στην Ελλάδα, ο συνδυασμός «μιας κακής διακυβέρνησης και της υποχώρησης ενός νομίσματος, έχουν προκαλέσει τη δημιουργία πληθωρισμού αντί βιώσιμης ανάπτυξης. Και δεν νομίζουμε ότι αυτό έχει αλλάξει».

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, τα πιθανά οφέλη από ένα υποτιμημένο νόμισμα είναι περιορισμένα. «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο».
Ένα ακόμη εμπόδιο για μια επιτυχημένη υποτίμηση, είναι ότι η χώρα έχει ήδη υποστεί μια μεγάλη οικονομική ύφεση. Μία πρόβλεψη αφορά ότι μια χρεοκοπία και επιστροφή στη δραχμή, θα οδηγούσε σε μόλις 10% απώλεια του ΑΕΠ. «Αυτό ακούγεται διαχειρίσιμο, μέχρι να συνειδητοποιήσει κανείς ότι η Ελλάδα έχει ήδη απολέσει περισσότερο από το ένα τέταρτο της οικονομίας της από την αρχή της τρέχουσες κρίσης. Άλλο ένα 10% θα μπορούσε να φέρει μία πολιτική και οικονομική κρίση».

Επισημαίνει ακόμη ότι η αλλαγή νομίσματος δεν είναι μικρό πράγμα, απαιτεί οργάνωση. «Καμία ομάδα, για να το θέσουμε έτσι, δεν έχει δείξει υψηλό βαθμό επάρκειας. Μια ανάκαμψη με διάρκεια θα απαιτούσε ακριβώς την ίδια δημοσιονομική πειθαρχία και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ο Αλ. Τσίπρας αντιστέκεται».

Επίσης, υπογραμμίζει ότι η έξοδος από το ευρώ θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η Ελλάδα, το νοτιότερο φυλάκιο της Ευρώπης, χρειάζεται την ασφάλεια της ΕΕ περισσότερο από ό,τι η ΕΕ χρειάζεται την Ελλάδα».

Και καταλήγει ότι με μια άλλη κυβέρνηση, σε μια πιο ήρεμη στιγμή, θα μπορούσε να έχει νόημα για την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ. «Αυτή τη στιγμή όμως είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη δυστυχία».



 
website counter
friend finderplentyoffish.com