Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Goldman Sachs: Αυξάνεται ο κίνδυνος του «Grexit»

Ο κίνδυνος για επικείμενο «Grexit» αυξάνεται κατακόρυφα προειδοποιεί η Goldman Sachs, με τους αναλυτές της να υπογραμμίζουν ότι ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και στους δανειστές της «η ζημιά σε επίπεδο ανάπτυξης θα έχει γίνει».



Στην ανάλυσή τους τονίζουν ότι η εκκροή καταθέσεων από τις τράπεζες συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται, τα νοικοκυριά απέσυραν από τις τράπεζες 8,8 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο και 5,4 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο. Τα αντίστοιχα ποσά για τις επιχειρήσεις ανέρχονται σε 3,3 δισ. ευρώ και 1,9 δισ. ευρώ κατά το ίδιο δίμηνο.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Goldman Sachs, Ρόμπιν Μπρουκς, η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα «βαθύ σοκ» για την οικονομία. Υπογραμμίζει δε ότι οι αγορές υποβαθμίζουν αυτή την αρνητική εξέλιξη, στηριζόμενες στο ότι δεν υπάρχει διάδοση της κρίσης στην υπόλοιπη περιφέρεια.

«Πρόκειται για την οπτική του μισογεμάτου ποτηριού» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπρουκς. «Νομίζουμε ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι πιο σημαντική από αυτό που θεωρούν οι αγορές».

Σημειώνεται ότι η Goldman Sachs προχώρησε σε δυσοίωνες προβλέψεις για το ευρώ την περασμένη εβδομάδα, επιρρίπτοντας ευθύνες στον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης από την ευρωζώνη, εκτιμώντας ότι έως τα τέλη του έτους το ευρωπαϊκό νόμισμα θα υποχωρήσει κατά 0,95% έναντι του δολαρίου.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com