Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Τιμή για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία

Η απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών είναι μια εξέλιξη που τιμά την ελληνική δημοκρατία και βεβαίως τη Δικαιοσύνη.



Ηταν μια απόφαση αναμενόμενη, όσο και «υποχρεωτική», καθώς οι συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί για τους χαρακτηρισμένους από την Αγκυρα ως «πραξικοπηματίες» ήταν οι χειρότερες δυνατές.

Στην αρχή, λίγες ημέρες αφότου το τουρκικό ελικόπτερο προσγειώθηκε σε ελληνικό έδαφος η αλήθεια είναι ότι πολλοί, και εντός της κυβέρνησης, ήταν υπέρ της έκδοσης. Προκρινόταν η λογική της καταλαγής των ελληνοτουρκικών παθών και της αποφυγής ενός «ατυχήματος», το οποίο ενδεχομένως και η Τουρκία να επεδίωκε.

Υπό κανονικές συνθήκες, σε μια χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους δημοκρατικούς θεσμούς, η έκδοση των «8» θα μπορούσε να αποτελέσει μονόδρομο.

Ομως, η τουρκική κυβέρνηση απέδειξε τους τελευταίους μήνες ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει με δίκαιο τρόπο τους οκτώ υπηκόους της, που αυτομόλησαν για να σώσουν τη ζωή τους.

Οι απηνείς διωγμοί των αντιφρονούντων στην Τουρκία, ο πλήρης έλεγχος της Δικαιοσύνης από το καθεστώς Ερντογάν και το όλο σκηνικό βίας στη γειτονική χώρα, άλλαξαν τη γνώμη ακόμη κι εκείνων που έλεγαν «μπλέξαμε, καλύτερα να τους επιστρέψουμε για να μην υπάρξουν χειρότερα». Η Ελλάδα έκανε το αυτονόητο ως μια χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία και σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ελλήνων και ξένων, χωρίς καμιά εξαίρεση.

Αν εκδίδονταν στην Τουρκία οι «8», ούτε δίκαιη δίκη θα είχαν και θα κινδύνευε η ζωή τους, αφού το μένος εναντίον τους είναι μεγάλο από τους συμπατριώτες τους.

Ομως, η απόφαση του Αρείου Πάγου ενδεχομένως να προκαλέσει νέο γύρο αναταράξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Τουρκία είναι εκδικητική και πιθανότατα να θελήσει να στείλει απειλητικά μηνύματα στην Ελλάδα. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παρασυρθούμε από τις προκλήσεις. Η χώρα έκανε το αυτονόητο, προστάτεψε τη ζωή οκτώ ανθρώπων. Ολα τα υπόλοιπα ας αποφασιστούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com