Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Bloomberg: Η Αθήνα παραδέχεται ότι δεν έχει υλοποιήσει τα 2/3 των δεσμεύσεών της

Τα δύο τρίτα σχεδόν των προαπαιτούμενων που έχουν ζητήσει οι δανειστές προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση από την Ελλάδα δεν ακόμη ολοκληρωθεί, φέρεται να παραδέχεται η ελληνική κυβέρνηση όπως υποστηρίζει το Bloomberg.



Στο σχετικό του δημοσίευμα επικαλείται σημείωμα (memo) του Ευκλείδη Τσακαλώτου που συζητήθηκε με τους δανειστές πριν το Eurogroup της περασμένης εβδομάδας στις Βρυξέλλες.

Στο σημείωμα του Ελληνα ΥΠΟΙΚ φέρται να αναφέρεται ότι μέρος μεγαλύτερο του ενός τρίτου των προαπαιτούμενων που συνδέονται με την β' αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος έχει υλοποιηθεί και ακόμη ένα τρίτο εξ αυτών αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Οι υπόλοιπες ενέργειες μπορούν να υλοποιηθούν πλήρως εντός δέκα ημερών από τη στιγμή που θα επιτευχθεί μίας συνολική συμφωνία.

Μεταξύ των ενεργειών που εκκρεμούν από την ελληνική πλευρά περιλαμβάνεται το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού το 2018, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και ζητήματα που σχετίζονται με την αγορά ενέργειας.

Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 εκτιμάται στο 2,3% του ΑΕΠ, ενώ η ελληνική πλευρά δεν "βλέπει" δημοσιονομικό κενό φέτος.

Από την πλευρά των δανειστών, προβλέπεται δημοσιονομικό κενό της τάξης των 700 εκατ ευρώ το 2018, ενώ τα μέτρα στα οποία δεσμεύεται η κυβέρνηση αναμένεται να αποφέρουν 550 εκατ. ευρω.

Η Αθήνα φέρεται να δεσμεύεται επίσης να ενισχύσει το διαβόητο «κόφτη» κατά ένα επιπλέον χρόνο, μετά το τέλος του προγράμματος το 2018.

Το Bloomberg υπογραμμίζει ότι παρά τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνονταν στο σημείωμα Τσακαλώτου, οι δανειστές τις χαρακτήρισαν ανεπαρκείς.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com