Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

Κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, καταθέσεων και εισοδημάτων - Πρώτα στο «στόχαστρο» χρέη άνω των 150.000 ευρώ

Καλοκαιρινό «σαφάρι» κατά των οφειλετών του Δημοσίου με ληξιπρόθεσμα χρέη, εναντίον των οποίων μπορούν να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, καταθέσεων και εισοδημάτων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Ήδη έχει δοθεί εντολή από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των ειδοποιητηρίων που αποστέλλεται στους οφειλέτες, με στόχο από 25.000-30.000 που κυμαινόταν μέχρι πρότινος να φθάσει σύντομα τις 100.000. Παράλληλα συνεχίζονται, χωρίς καμία προειδοποίηση, και οι κατασχέσεις λογαριασμών που στρέφονται στο σύνολο των οφειλετών, χωρίς να γίνεται διάκριση σε «μικρούς» και «μεγάλους», από τη στιγμή που οι υποθέσεις αφορούν μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Σε καθημερινή άλλωστε βάση τα δικαστικά τμήματα των εφοριών στέλνουν στις τράπεζες χιλιάδες ηλεκτρονικά κατασχετήρια τραπεζικών λογαριασμών, ακόμη και σε όσους χρωστούν στην εφορία μικροποσά.


Από την πλευρά τους οι τράπεζες με το που θα λάβουν ηλεκτρονικά τα ειδοποιητήρια προχωρούν άμεσα στη δέσμευση των ποσών που βρίσκουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων που χρωστούν στο Δημόσιο και στη συνέχεια «σηκώνουν» καταθέσεις που μπορεί να προέρχονται από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, αποταμιεύσεις.
Το εντυπωσιακό, μάλιστα, είναι ότι ο ίδιος ο οφειλέτης βρίσκεται προ εκπλήξεως, καθώς δεν γνωρίζει τίποτα για τη διαδικασία, αφού η εφορία δεν του κοινοποιεί την απόφαση της κατάσχεσης και απλώς το μαθαίνει όταν πάει στην τράπεζα.
Πρώτοι στο «στόχαστρο» παραμένουν όσοι χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ και δεν έχουν ενταχθεί σε κάποια από τις ρυθμίσεις οφειλών.
Ακόμη όμως και σε αυτούς τους οφειλέτες σχεδιάζεται να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία, αφού τα στελέχη του υπουργείου έχουν αποφασίσει να τους σταλεί πρώτα ενημερωτικό mail προκειμένου να ενημερωθούν ηλεκτρονικά για το ύψος της οφειλής τους, αλλά κυρίως ότι επίκειται η δημοσιοποίηση των ονομάτων τους και φυσικά ότι σύντομα θα κινηθεί εναντίον τους η προβλεπόμενη διαδικασία από τον νόμο που προβλέπει κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, ακόμη και προσωποκράτηση.
Με την κίνηση αυτή οι παράγοντες του υπουργείου ευελπιστούν ότι αρκετοί από τους παραβάτες θα θελήσουν να αποφύγουν τα αναγκαστικά μέτρα και τη διαπόμπευση και θα σπεύσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, εντασσόμενοι στη μόνη ρύθμιση που ισχύει σήμερα των 12, ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις 24, δόσεων.
Στο πλαίσιο πάντως αυτό οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζονται πυρετωδώς για την αποστολή και νέων ηλεκτρονικών μηνυμάτων, αφού κάθε τρίμηνο δημοσιοποιείται ειδική λίστα με τα ονόματα φυσικών και νομικών προσώπων τα οποία χρωστούν από 150.000 ευρώ και άνω, συμπεριλαμβανομένων μάλιστα των τόκων και προσαυξήσεων.
Τα ανεπίδεκτα είσπραξης
Στις νέες πάντως λίστες δεν θα περιλαμβάνονται οφειλές οι οποίες κρίνονται ανεπίδεκτες είσπραξης αλλά και ληξιπρόθεσμα χρέη αποβιωσάντων οφειλετών, καθώς και οφειλές για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή δικαστικής απόφασης, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου.
Είναι φανερό ότι με τον τρόπο αυτό και οι ελεγκτικές αρχές εστιάζουν τους ελέγχους στους φορολογούμενους με οφειλές που μπορούν να εισπραχθούν, ειδικά δε σε αυτούς που παρουσιάζουν βάσει της οικονομικής τους εικόνας μεγαλύτερο εισπρακτικό ενδιαφέρον.
Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και σε περίπτωση που ο οφειλέτης τελεί σε κατάσταση πτώχευσης, πρέπει για τον χαρακτηρισμό ληξιπρόθεσμης οφειλής του ως ανεπίδεκτης είσπραξης να έχει κηρυχθεί η παύση των εργασιών της πτώχευσης, ώστε να έχει ολοκληρωθεί και η προσπάθεια του συνδίκου της πτώχευσης για τη ρευστοποίηση της πτωχευτικής περιουσίας και την ικανοποίηση των απαιτήσεων του Δημοσίου, ως πτωχευτικού πιστωτή.
Με βάση εξάλλου τα τελευταία επίσημα στοιχεία, το παλαιό ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο των πτωχευμένων ξεπερνά τα 12 δισ. ευρώ, ενώ περισσότερα από 158 εκατ. ευρώ οφείλονται από «μαϊμού» εταιρείες και πλασματικούς ΑΦΜ, γεγονός που σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα ποσά δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχθούν από τις εφορίες.
Από την άλλη πλευρά, πάνω από 8 δισ. ευρώ χρωστούν στο Δημόσιο και οι ΔΕΚΟ, χωρίς φυσικά να είναι γνωστό το πότε και εάν φυσικά τα ποσά αυτά θα εισπραχθούν ή όχι.
Σε κάθε περίπτωση πάντως το νέο «πακέτο» ερευνών περιλαμβάνει άμεσα δέσμευση του συνόλου των καταθέσεων, λογαριασμών και παρακαταθηκών, αλλά και των θυρίδων σε τράπεζες, με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων και διασταυρώσεων, για τον εντοπισμό των περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου, προκειμένου να ληφθούν εγκαίρως όλα τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης εις βάρος τους και να αποφευχθεί ο χαρακτηρισμός των χρεών τους ως ανεπίδεκτων είσπραξης.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com