Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Χάνουν επιπλέον 250 εκατ. ευρώ οι συνταξιούχοι

Στα 3,050 δισ. ευρώ ανέρχεται πλέον ο συνολικός "λογαριασμός" των παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό την περίοδο 2019-2022, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την εξοικονόμηση που φέρνει το "πάγωμα" των συντάξεων μέχρι και το 2022 αντί για μέχρι το 2021.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας, η εξοικονόμηση που θα προκύψει από τη μη απόδοση των ονομαστικών αυξήσεων στις κύριες συντάξεις το 2022, θα φτάσει το έτος αυτό στα 250 εκατ. ευρώ. 
Υπενθυμίζεται ότι στο πολυνομοσχέδιο το οποίο πέρασε η κυβέρνηση στις 19 Μαΐου, τα μέτρα στο ασφαλιστικό την περίοδο 2019-2021 (μείωση προσωπικής διαφοράς από το 2019, πάγωμα συντάξεων την περίοδο 2019-2021 κλπ) οδηγούσαν σε μία εξοικονόμηση 2,8 δισ. ευρώ.
Με άλλη τροπολογία, το υπουργείο Εργασίας προβλέπει ότι η επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης θα έρθει μετά το τέλος του προγράμματος προσαρμογής. Με άλλα λόγια το υπουργείο Εργασίας προτείνει την εξάλειψη της ημερομηνίας επαναφοράς των παραπάνω αρχών, η οποία αναφερόταν στο πολυνομοσχέδιο που ψήφισε στις 19 Μαΐου (σ.σ. 21 Αυγούστου 2018).



Ενστάσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο
Ενστάσεις για την τροπολογία της κυβέρνησης για το συνταξιοδοτικό διατυπώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο σε έκθεση που τη συνοδεύει.
Η πρώτη επισήμανση αφορά την επέκταση του "παγώματος" των συντάξεων και το 2022, με το Ελεγκτικό Συνέδριο να αναφέρει: "Η προτεινόμενη δεύτερη μετάθεση της έναρξης εφαρμογής των έννομων αποτελεσμάτων της διάταξης σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μηνός από την έναρξη ισχύος της προηγούμενης τροποποιητικής διάταξης, καταδεικνύει τόσο την αστοχία της προηγούμενης ρύθμισης όσο και την έλλειψη ενός σταθερού και μακρόπνοου σχεδιασμού αναφορικά με τις καταβαλλόμενες από το Δημόσιο συντάξεις".
Το Ελεγκτικό Συνέδριο συνεχίζει, μάλιστα, λέγοντας πως στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την υπό τροποποίηση διάταξη, δεν αιτιολογείται επαρκώς η συγκεκριμένη χρονική μετάθεση, καθώς και οι επιπτώσεις επί της βαρυνόμενης κατηγορίας πολιτών.
Παράλληλα, σημειώνει ότι η επικαλούμενη εξοικονόμηση πόρων της διάταξης "δεν δικαιολογεί την αντίστοιχη αθροιστική παρέμβαση στη συνταξιοδοτική δαπάνη της συγκεκριμένης κατηγορίας πολιτών έναντι άλλων εναλλακτικών επιλογών".
Το Ελεγκτικό Συνέδριο διατυπώνει γνώμη και για το διάστημα του παγώματος λέγοντας: "Η νέα αυτή παρέκταση της έναρξης εφαρμογής της διάταξης σε απώτερο χρονικό σημείο (ήτοι πλέον της πενταετίας), καθιστά αδύνατη τη διατύπωση ασφαλούς εκτίμησης από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου αναφορικώς με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και την οικονομική δυνατότητα της επιβαρυνόμενης κατηγορίας συνταξιούχων".
Σημειώνεται πως η παρέμβαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και όχι δεσμευτικό.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com