Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017

Πανελλαδικές: Κόπηκε ο «κακός πρωθυπουργός» από το κείμενο του Θεοτοκά

Αλλοιωμένο ήταν το κείμενο του Γιώργου Θεοτοκά που δόθηκε τη Δευτέρα στους υποψήφιους των ΕΠΑΛ κατά την εξέταση της Ελληνικής Γλώσσας.Σύμφωνα με τα Νέα, στο πρωτότυπο κείμενο, που αποτελεί μέρος του βιβλίου «Στοχασμοί και Θέσεις» και δημοσιεύθηκε το 1956, αναφέρεται: «Ένας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σε αυτή είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κουφό πρύτανη ή έναν κακό πρωθυπουργό».
Ωστόσο, στο κείμενο που δόθηκε στους υποψηφίους δεν γίνεται αναφορά σε κακό πρωθυπουργό και κουφό πρύτανη, αλλά σε κακό επιστήμονα: «Ένας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σε αυτή είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κακό επιστήμονα».
Επιτροπή Εξετάσεων υποψηφίων ΕΠΑΛ: Πάγια τακτική η διασκευή κειμένου

Αβάσιμη χαρακτηρίζει η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων υποψηφίων Επαγγελματικών Λυκείων την πληροφορία ότι συμβαίνει για πρώτη φορά διασκευή κειμένου στο πλαίσιο της εξέτασης του μαθήματος της Νέας Ελληνικής Γλώσσας.
Με αφορμή σχετικό δημοσίευμα αναφέρει: Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την πανελλαδική εξέταση στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας τα κείμενα που επιλέγονται μπορούν να διασκευάζονται για τις ανάγκες της εξέτασης, κάτι που συνιστά πάγια τακτική.
«Τα κείμενα προσαρμόζονται λεξιλογικά και δομικά, έτσι ώστε να διευκολύνουν την διατύπωση κατάλληλων επιμέρους ερωτημάτων (περιεχομένου, οργάνωσης του κειμένου κ.λ.π) ώστε να ανταποκρίνονται στα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα του προγράμματος σπουδών της Νεοελληνικής Γλώσσας» τονίζει σε ανακοίνωση.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com