Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Πότε θα πληρωθεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών για να προχωρήσει στην οριστικοποίηση των ημερομηνιών πληρωμής του φετινού ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες αλλά και δηλώσεις της αρμόδιας υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου, ο φετινός ΕΝΦΙΑ αναμένεται να πληρωθεί σε τέσσερις δόσεις, από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο, ενώ είναι ανοικτό το ενδεχόμενο με νομοθετική ρυθμιση να υπάρξει μια επιπλέον δόση έως και τον τέλος Ιανουαρίου, χωρίς να δοθεί έκπτωση στην εφάπαξ εξόφληση. Δηλαδή, ουσιαστικά ο ΕΝΦΙΑ να πληρωθεί ακριβώς όπως πληρώθηκε και πέρυσι.
Δεν αναμένεται να υπάρξει καμία αλλαγή και στους αριθμούς του φόρου. Το συνολικό ποσό που πρόκειται να βεβαιωθεί στους φορολογούμενους αναμένεται να αγγίξει τα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ το ποσό που υπολογίζεται ότι θα πληρωθεί εμπρόθεσμα αναμένεται να διαμορφωθεί στα 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αν και αρχικά είχε δρομολογηθεί μια σημαντική αλλαγή στον φετινό φόρο, δηλαδή η ένταξη και των αγροτεμαχίων στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, η σχετική παρέμβαση αναβλήθηκε για τουλάχιστον άλλα δυο χρόνια, φέτος και το 2018.
Μάλιστα, στο φόρο που καλούνται και θα κληθούν και το 2018 να πληρώσουν οι φορολογούμενοι δεν αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές ακόμη και αν γίνει πράξη η μνημονιακή δέσμευση για εξίσωση των αντικειμενικών τιμών με τις κατά πολύ χαμηλότερες εμπορικές.
Ακόμη και αν γίνει αυτό είναι δεδομένη πολιτική απόφαση να γίνουν παρεμβάσεις σε κλίμακες και φορολογικούς συντελεστές προκειμένου να προκύψει το ίδιο αποτέλεσμα σε επίπεδο βεβαίωσης και είσπραξης του φόρου.
Ο  κύριος ΕΝΦΙΑ στα κτίσματα υπολογίζεται με συντελεστή 2 έως και 13 ευρώ ανά τετραγωνικό και επηρεάζεται από συντελεστές όπως παλαιότητα και ο όροφος του κτίσματος.
Ο κύριος φόρος στα οικόπεδα υπολογίζεται με συντελεστή έως και 11,25 ευρώ ανά τετραγωνικό. Ο συμπληρωματικός φόρος υπολογίζεται με αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ και με συντελεστές έως και 0,9%.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com