Παρασκευή, 4 Αυγούστου 2017

Δίμηνη αναβολή στην... πάταξη της φοροδιαφυγής

Αναβολή δύο μηνών στην εφαρμογή του σχεδίου για τη σύσταση μιας νέας ελεγκτικής υπηρεσίας υπό την εποπτεία του οικονομικού εισαγγελέα, η οποία θα είναι αρμόδια για τη διενέργεια ερευνών σε ποινικού χαρακτήρα υποθέσεις φοροδιαφυγής και άλλων οικονομικών εγκλημάτων, αποφάσισε η κυβέρνηση.


Συγκεκριμένα, με τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις»:
  • Μετατίθεται χρονικά κατά δύο μήνες η έναρξη ισχύος της διάταξης που προβλέπει την ανάθεση εκτέλεσης εισαγγελικών παραγγελιών για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων σε νέα υπηρεσία (εκτός ΑΑΔΕ) με ειδικούς προανακριτικούς υπαλλήλους, που θα εποπτεύεται από τον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος και θα έχει ως αρμοδιότητα την έρευνα τέλεσης εγκλημάτων φοροδιαφυγής ή λοιπών οικονομικών αδικημάτων. Η έναρξη ισχύος της παραπάνω διάταξης μετατίθεται για 1-10-2017, αντί 1-8-2017 που προέβλεπε κανονικά η παράγραφος 4 του άρθρου 63 του ν. 4472/2017. 
  • Μετατίθεται χρονικά, κατά δύο μήνες, η ημερομηνία μέχρι την οποία παρέχεται στον οικονομικό εισαγγελέα η δυνατότητα, κατ’ εξαίρεση, να διενεργεί προκαταρκτική εξέταση ή προανάκριση για υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί και διαβιβαστεί στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εισαγγελική παραγγελία και έχουν προτεραιοποιηθεί ή πρόκειται να προτεραιοποιηθούν. Ως νέα ημερομηνία τίθεται η 30-9-2017, αντί 31-7-2017.
  •  Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης δεν ήταν έτοιμα να προχωρήσουν στη σύσταση της νέας ελεγκτικής υπηρεσίας, η οποία σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το πρόσφατα συμφωνηθέν επικαιροποιημένο μνημόνιο θα έπρεπε να είχε αρχίσει να λειτουργεί από την 1η Αυγούστου. Το νομοσχέδιο που προβλέπει τη σύσταση της νέας αυτής υπηρεσίας δεν έχει ακόμη κατατεθεί στη Βουλή, ενώ καμία διαδικασία για τη δημιουργία αυτής της νέας δομής δεν έχει δρομολογηθεί. Έτσι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του σχεδίου αυτού, το οποίο αποτελεί μνημονιακή δέσμευση, θα καθυστερήσει για δύο ακόμη μήνες.
    Η «Ν» έχει αποκαλύψει ήδη τα βασικότερα σημεία του υπό κατάθεση στη Βουλή νομοσχεδίου για τη σύσταση της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Όπως προκύπτει από το κείμενο του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση σχεδιάζει να συστήσει ένα μίνι ΣΔΟΕ, το οποίο θα βρίσκεται υπό την εποπτεία των οικονομικών εισαγγελέων, θα στελεχωθεί με 135 ελεγκτές, θα έχει την αρμοδιότητα να ερευνά εξονυχιστικά μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και άλλων οικονομικών εγκλημάτων ποινικού χαρακτήρα, θα μπορεί να συλλαμβάνει και να ανακρίνει υπόπτους για την τέλεση ποινικών αδικημάτων αλλά δεν θα έχει δικαίωμα να επιβάλλει φόρους και πρόστιμα στους ελεγχόμενους.
    Στη νέα αυτή υπηρεσία, η οποία θα ονομάζεται Διεύθυνση Ειδικών Οικονομικών Ελέγχων, θα μεταφερθούν και θα συγκεντρωθούν οι διεσπαρμένες στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) και στις ΔΟΥ της χώρας 4.700 παραγγελίες των οικονομικών εισαγγελέων για ελέγχους σε οικονομικά ισχυρούς Έλληνες φορολογούμενους υπόπτους για φοροδιαφυγή και παράνομο πλουτισμό, οι οποίες έχουν μείνει ακόμη ανεκτέλεστες.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com