Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Έχει πανσέληνο απόψε! Οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Είναι η πιο δημοφιλής πανσέληνος της χρονιάς και όχι άδικα. Η πανσέληνος του Αυγούστου συνδυάζεται απόψε και με μερική έκλειψη σελήνης, έναν ακόμη λόγο για να σηκώσουμε τα μάτια ψηλά στον ουρανό!
H πανσέληνος θα εμφανισθεί στις 22:11 ώρα Ελλάδας, ενώ η έκλειψη, που θα διαρκέσει σχεδόν δύο ώρες, θα έχει φθάσει στο αποκορύφωμά της λίγο πριν, στις 21:22 ώρα Ελλάδας.


Η όμορφη εικόνα θα "ντυθεί" για ακόμη μια φορά με μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί και φέτος σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία σε όλη τη χώρα. Συνολικά 115 εκδηλώσεις καλούν το κοινό να απολαύσει το ολόγιομο φεγγάρι σε χώρους πολιτισμού, οι οποίοι θα έχουν για σήμερα ελεύθερη είσοδο.
Οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη:
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
«Οι μουσικοί του δρόμου στο Μουσείο» είναι ο τίτλος της συναυλίας με τους μουσικούς του δρόμου, που θα πλαισιώσουν τη γιορτή του φεγγαριού, στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, απόψε Δευτέρα 7 Αυγούστου, στις 9.30 μ.μ.
Σ’ ένα πλούσιο και ποικίλο πρόγραμμα με ακούσματα από την ελληνική και ξένη μουσική σκηνή στον κήπο της Κεντρικής εισόδου του Μουσείου, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο «Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης», οι επισκέπτες όπως κάθε χρόνο, θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τις υπαίθριες εκθέσεις του Μουσείου όχι μόνο κατά την διάρκεια της ημέρας αλλά και μεταμεσονύκτια!
Συμμετέχουν οι Sailing Tomatoes, Λόγου Χάρη & η Μαρία Ευλαβή με μία ευρεία γκάμα επιλογών, από την ελληνική και ξένη μουσική σκηνή.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, συμμετέχει στον εορτασμό της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου. Η φετινή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 21.30.
Το κοινό θα απολαύσει αγαπημένα τραγούδια από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο με τους μουσικούς Γιώργο Καραβελάκη (φωνή, κιθάρα), Νέλλη Αμαραντίδου (φωνή) και Κώστα Παπαδόπουλο (φωνή, πιάνο).
Το Μουσείο θα παραμείνει επισκέψιμο για το κοινό ως τις 22.00 με ελεύθερη είσοδο στη μόνιμη & τις περιοδικές εκθέσεις από τις 18.30 έως τις 22.00.
Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης συμμετέχει και φέτος στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο με αφορμή την Πανσέληνο του Αυγούστου, στο πλαίσιο του επιτυχημένου θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Απόψε το κοινό και οι επισκέπτες της πόλης θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν έναν από τους σημαντικότερους και κεντρικότερους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, τη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης, υπό το λαμπερό φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού, για να απολαύσουν την παράσταση «Ο θάνατος της Κλεοπάτρας». Πρόκειται για λυρική καντάτα σε μία πράξη σε μουσική του Hector Berlioz, λιμπρέτο του P.A. Vieillard («La mort de Cleopatre») και κείμενα πρόζας του William Shakespeare.
Υπόθεση: Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος. Η βασίλισσα της Αιγύπτου, Κλεοπάτρα, έχει μόλις ηττηθεί στο Άκτιο. Οι διαπραγματεύσεις με το νέο Καίσαρα της Ρώμης, Οκταβιανό, αποτυγχάνουν κι έτσι κλείνεται στον τάφο των Πτολεμαίων μαζί με όλους τους θησαυρούς της. Το έργο τη βρίσκει στην στιγμή αμέσως μετά τον θάνατο του Μάρκου Αντώνιου, όπου θα ξανασυναντήσει για μια τελευταία φορά τον Οκταβιανό. Καταλαβαίνοντας την πρόθεσή του να την εξευτελίσει δημοσίως στη Ρώμη, αποφασίζει να πεθάνει μαζί με την πιστή της ακόλουθο, Χάρμιον.
Οι εκδηλώσεις στην Κεντρική Μακεδονία:
ΗΜΑΘΙΑ:
Ιερό της Μητρός Αυτόχθονος στη Λευκόπετρα: Πανσέληνη βραδιά με μακεδονικές γκάϊντες, λύρες και νταχαρέδες στο Ιερό της Μητέρας στη Λευκόπετρα Βερμίου. Διάρκεια εκδήλωσης: 22:00 – 01:00
Αρχαίο Θέατρο του Γυμνασίου του Αριστοτέλη στη Μίεζα: Κεντρική εκδήλωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Ευριπίδη Ιφιγένεια εν Αυλίδι- Θεατρικό Αναλόγιο, Σκηνοθεσία Θοδωρής Γκόνης, Βοηθός σκηνοθέτη Μιχάλης Αγγελίδης, Σκηνογραφική Επιμέλεια Ματίνα Μέγκλα, Μουσική εγκατάσταση Αλεξανδρος Γκόνης. Διαβάζουν οι συγγραφείς Ζυράννα Ζατέλη, Θωμάς Κοροβίνης, Θεόδωρος Γρηγοριαδης, Γλυκερία Μπασδέκη. Διάρκεια: 22:00-24:00
Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών: Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών: α) 20.00-21.00: ξενάγηση στο μουσείο από αρχαιολόγο της ΕΦΑ Ημαθίας β) 21.00.: “Τραγούδια για το φεγγάρι” από τη χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Βεργίνας και τη Σχολική Χορωδία Βέροιας
Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας: Το μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό από 20:00 έως 24:00
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ:
Αρχαιολογικός Χώρος Αρχαίας Ακάνθου, Ιερισσός: Μουσική εκδήλωση με πιάνο σαξόφωνο και τραγούδι. Ώρα έναρξης 21.00. Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων του Περιβάλλοντος Ιερισσού
Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου: 21.00: Eγκαίνια της περιοδικής έκθεσης ‘Μουσικά όργανα και δρώμενα στην αρχαιότητα’. 22.00: Μουσική εκδήλωση-αφιέρωμα σε έλληνες ποιητές στον αύλειο χώρο του Μουσείου. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός από τις 20:00 έως και τις 24:00. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσων και η Μουσική Εκδήλωση -σε συνεργασία με τον Δήμο Πολυγύρου- στον αύλειο χώρο του Μουσείου. Οι μεγαφωνικές εγκαταστάσεις θα είναι ελεγχόμενης έντασης. Θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και την καθαριότητα του χώρου.
ΠΕΛΛΑ:
Αρχαιολογικός Χώρος Πέλλας: Μουσική εκδήλωση – συναυλία με το μουσικό σχήμα των Νάντια Παυλίδου- φωνητικά, Βασίλης Μπεζεβέγκης – κιθάρα. Μουσική ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου (jazz, swing, american cinema κλπ). Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός από τις 20:00 έως και τις 24:00.
Αρχαιολογικός Χώρος Λόγγου Έδεσσας: Μουσική εκδήλωση – συναυλία jazz.από την μπάντα Off minor quartet
Κωνσταντίνος Παπαχρήστου – τρομπέτα
Δημοσθένης Σταλίδης – κιθάρα
Λάκης Σαμαράς – μπάσο
Κώστας Παπάς – τύμπανα Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός από τις 20:00 έως και τις 24:00
Παλαιά Μητρόπολη Έδεσσας: Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός από τις 20:00 έως και τις 23:00.
ΠΙΕΡΙΑ:
Κάστρο Αρχαίας Πύδνας: Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από τις 20:00 έως και τις 24:00. Επίσης θα διοργανωθεί μουσική εκδήλωση από την Εστία Πιερίδων Μουσών.
Η θεσμοθετημένη και καθιερωμένη τη βραδιά της πανσέληνου του Αυγούστου, συναυλία της χορωδίας και ορχήστρας της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, θα πραγματοποιηθεί και φέτος τη Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017 στις 9: μ.μ. στον αρχαιολογικό χώρο της Πύδνας. Η εκδήλωση που υλοποιείται στο πλαίσιο του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου είναι αφιερωμένη στον κορυφαίο Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, φέρει τον γενικό τίτλο «Φεγγάρι μάγια μου ΄κανες» και έχει ως κατευθυντήρια αναφορά: Αυγουστιάτικη φεγγαράδα στην Πύδνα.
Την πολυβραβευμένη χορωδία της Εστίας πλαισιώνει με την συμμετοχή της η χορωδία των Κολινδρινών Κατερίνης. Η βραδιά που περιλαμβάνει τις ανεπανάληπτες δημιουργίες του Μίκη, δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη θεατή να ταξιδεύσει την φωτεινότερη βραδιά του χρόνου παρέα με το περίλαμπρο Αυγουστιάτικο φεγγάρι στην απεραντοσύνη του Θερμαϊκού ορίζοντα, εκεί που η θάλασσα και η σελήνη συνυπάρχουν ως το τέλεια αρμονικό και αιώνιο ζευγάρι.
Αρχαιολογικός χώρος Λειβήθρων, Θεματικό Πάρκο Λειβήθρων: Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από τις 20:00 έως και τις 24:00 (Μουσική εκδήλωση)
Αρχαιολογικός χώρος Δίου: Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 20:00 έως και τις 24:00. Διοργάνωση εκδήλωσης με το μουσικό σχήμα, “Οι Μελωδοί της Παράδοσης”.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com