Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Τέσσερις αλλαγές που έρχονται στα φάρμακα τον επόμενο μήνα

Αλλαγές στη συνταγογράφηση και τις τιμές των φαρμάκων, αλλά και έλεγχο των καινοτόμων θεραπειών ώστε να πάρουν το "πράσινο φως” και ενταχθούν στο σύστημα αποζημίωσης, προωθεί το υπουργείο Υγείας, παρεμβαίνοντας για ακόμη μια φορά την αγορά του φαρμάκου. Το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τους νέους "κανόνες” στη φαρμακευτική πολιτική αναμένεται μάλιστα να κατατεθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η διεύρυνση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και επέκτασή του και στα δημόσια νοσοκομεία. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα τεθούν περισσότερες κατευθυντήριες οδηγίες προκειμένου οι γιατροί να γράφουν φάρμακα στους ασθενείς. 
Δεύτερον, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό (όπως ανέφερε στο 6ο πανελλήνιο συνέδριο ασθενών), θα αλλάξουν οι όροι στην τιμολόγηση και την αποζημίωση των φαρμάκων, με στροφή στα γενόσημα σκευάσματα. Δεν είναι η πρώτη φορά που το υπ. Υγείας "επενδύει” στην άνοδο της διείσδυσης των γενοσήμων στην αγορά. Εντούτοις, όπως επαναλαμβάνουν στελέχη από το χώρο της  φαρμακοβιομηχανίας, θεωρείται ανέφικτος ο φετινός στόχος αύξησης των γενοσήμων στο 40% (όπως περιλαμβανόταν στο μνημόνιο), δεδομένου πως τα μέτρα του υπ. Υγείας εξαντλούνται στο σκέλος της τιμολόγησης. 
Την ίδια στιγμή, μέχρι το τέλος  της χρονιάς αναμένεται να έχει τεθεί το πλαίσιο για τη λειτουργία κέντρου αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας (HTA). Τα κριτήρια αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας, που θα αφορούν κυρίως νέα καινοτόμα φάρμακα (τα οποία κατά βάση είναι ακριβότερα) θα είναι η ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη, η προστιθέμενη θεραπευτική αξία του υπό αξιολόγηση φαρμακευτικού προϊόντος σε σχέση με τις υφιστάμενες θεραπείες, η αξιοπιστία των στοιχείων της κλινικής τεκμηρίωσης και η σχέση κόστους- οφέλους μετά από συνεκτίμηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη σε συνάρτηση με τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. 
Έχει προηγηθεί η επιβολή τέλους εισόδου ύψους 25% για όλα τα νέα καινοτόμα σκευάσματα που έρχονται στην Ελλάδα- και μάλιστα με αναδρομική ισχύ (από 1/1/2017)-, εξέλιξη που έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στην αγορά των φαρμακευτικών.  Φορείς από το χώρο του φαρμάκου προειδοποιούν πως η αξιολόγηση των θεραπειών πριν ενταχθούν στο σύστημα αποζημίωσης ενδεχομένως να γίνεται μόνο με βάση το κόστος και όχι τη θεραπευτική αξία. 
Τέλος, στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπ. Υγείας θα υπάρξει αναδιοργάνωση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Φαρμάκων με στόχο μεγαλύτερες εξοικονομήσεις στη φαρμακευτική δαπάνη. Οι αντιδράσεις είναι και σε αυτό το σημείο έντονες από τις επιχειρήσεις του χώρου, οι οποίες εξηγούν πως αν το υπουργείο Υγείας δεν καταφέρει να ελέγξει τον όγκο των συνταγών, οι υπερβάσεις στον προϋπολογισμό του φαρμάκου δεν πρόκειται να περιοριστούν.
Ο προϋπολογισμός του φαρμάκου εξακολουθεί να βρίσκεται "κολλημένος” στα 1,945 δισ. ευρώ, πλαφόν που θα διατηρηθεί και το 2018. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται και το κόστος των εμβολίων, αλλά και η φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων. Όπως τονίζουν στελέχη από το χώρο της φαρμακευτικής αγοράς, με τα σημερινά δεδομένα των υπερβάσεων που καταγράφονται στο κλειστό κονδύλι του φαρμάκου, η "τρύπα" μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένεται να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ για τα σκευάσματα που χορηγούνται μέσω των φαρμακείων (εξωνοσοκοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη), ενώ επιπλέον 150 εκατ. ευρώ τουλάχιστον υπολογίζεται πως θα είναι η υπέρβαση της νοσοκομειακής δαπάνης. Λόγω των υποχρεωτικών εκπτώσεων και των επιστροφών προς τον ΕΟΠΥΥ οι φαρμακευτικές κάνουν λόγο για απώλειες τζίρου που θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com