Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Σε δυο στρατόπεδα η κυβέρνηση για τις παροχές στη ΔΕΘ

Πριν αλέκτορα φωνήσαι… στην κυβέρνηση έχει αρχίσει η μάχη χαρακωμάτων για το που, πώς και κυρίως ποιος θα μοιράσει το "υπερπλεόνασμα" των περίπου 700 εκ ευρώ που προκύπτει σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις από την μέχρι τώρα υπερφορολόγηση. 



Το ένα στρατόπεδο επιμένει ότι αυτό πρέπει να διατεθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του ή καθ’ ολοκληρία  με την μορφή φοροελαφρύνσεων στην "μεσαία τάξη" και στις επιχειρήσεις.

Το άλλο στρατόπεδο επιμένει ότι το υπερπλεόνασμα, δηλαδή το πλεόνασμα που θα επιτευχθεί πέραν του 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπεται από την μεταμνημονιακή σύμβαση, πρέπει να διατεθεί σε δαπάνες που θα καλύψουν τις τεράστιες τρύπες που έχουν δημιουργηθεί στην παιδεία και την υγεία, με προσλήψεις.

Και οι δύο προτάσεις είναι προφανές ότι έχουν εκλογική στόχευση αλλά διαφέρουν τόσο ως προς το εκλογικό "κοινό" στο οποίο απευθύνονται όσο και ως προς την αμεσότητα με την οποία το αποτέλεσμα θα αγγίξει του αποδέκτες. Τα διαφορετικά αυτά χαρακτηριστικά σε μεγάλο βαθμό θα κρίνουν τις τελικές επιλογές πριν από την ΔΕΘ και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού σ’ αυτή.

Το ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, στους υπέρμαχους της τάσης για προσλήψεις καθηγητών, δασκάλων, γιατρών και νοσηλευτών, επικεφαλής εμφανίζεται ο υπ Οικονομικών κ. Τσακαλώτος, ενώ από την άλλη πλευρά, αυτή που προωθεί τις φοροελαφρύνσεις και στοχεύει σε ομάδες ψηφοφόρων της μεσαίας τάξης βρίσκονται στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου.

Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει γύρει η πλάστιγγα προς την μία από τις δύο κατευθύνσεις καθώς ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι θα κάνει τις επιλογές του στην βάση των στοιχείων που θα έχει στα χέρια του στα τέλη Αυγούστου. Ανάμεσα σ’ αυτά είναι και οι ανεπίσημες συνεννοήσεις για το πως θα εξελιχθεί και το θέμα της αναστολής ή μη των μέτρων για τις περικοπές των παλιών συντάξεων από 1/1/2019…

Κάποιοι βέβαια στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επιμένουν ότι στα μέσα με τέλη Νοεμβρίου τα "νούμερα" από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού θα είναι τέτοια που δεν θα χρειασθεί να γίνουν επιλογές μεταξύ φοροελαφρύνσεων και προσλήψεων καθώς λόγω υπεραπόδοσης των μέτρων που έχουν δρομολογηθεί, το "υπερπλεόνασμα" θα αγγίξει ή και θα ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ, αντί των 700 εκ ευρώ που προβλέπεται με σημερινά στοιχεία.

Κάτι τέτοιο βέβαια θα δώσει την δυνατότητα να ικανοποιηθούν και οι δύο πλευρές.

Παρ’ όλα αυτά όλοι παραδέχονται στο κυβερνητικό επιτελείο ότι αυτός ο "καυγάς” δεν αποτελεί το κεντρικό προεκλογικό στοιχείο καθώς πολιτικά και οικονομικά το θέμα της περικοπής των συντάξεων παραμένει το κύριο ζήτημα που θα κρίνει εκλογικά τις εκατέρωθεν προσδοκίες…
 
website counter
friend finderplentyoffish.com