Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Το Δημόσιο δεν επιστρέφει στην αγορά φόρους 1,8 δισ. ευρώ

Το ποσό των 1,82 δισ. ευρώ χρωστούσε στα τέλη Ιουλίου το Δημόσιο από μη πραγματοποιηθείσες επιστροφές φόρου σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πρόκειται για ποσό που στερεί πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά μόνο και μόνο προκειμένου να διατηρούνται με τεχνητό τρόπο τα υπερπλεονάσματα.



Αυτά προκύπτουν από στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που κατατέθηκαν στη Βουλή, αλλά και από τα στοιχεία που δημοσιοποιεί κάθε μήνα το υπουργείο Οικονομικών μέσω των μηνιαίων καταστάσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου. Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το ποσό αυτό έχει περιοριστεί τις τελευταίες ημέρες κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ λόγω των συμψηφισμών επιστροφών φόρου εισοδήματος με τον φετινό ΕΝΦΙΑ για τους οποίους έγραψε χθες το Capital.gr.

Ειδικότερα, από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτουν τα εξής για τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων στις 31 Ιουλίου 2018:

- το συνολικό ποσό που εκκρεμούσε για επιστροφές κάθε είδους φόρου ανερχόταν σε 1,82 δισ. ευρώ

- το ποσό που αφορά σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ανερχόταν σε 228 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό έχει μειωθεί σημαντικά λόγω των συμψηφισμών που έγιναν τις τελευταίες ημέρες

- το ποσό απλήρωτων επιστροφών φόρου που αφορά σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ανερχόταν σε 875 εκατ. ευρώ και

- το ποσό των απλήρωτων λοιπών φόρων ανερχόταν σε 249 εκατ. ευρώ

Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις που το δημόσιο καθυστερεί την καταβολή βεβαιωμένων επιστροφών φόρων για περισσότερες από 90 ημέρες είναι υποχρεωμένο να καταβάλλει προσαύξηση περίπου 6% ετησίως στον φορολογούμενο, κάτι το οποίο όμως σε γενικές γραμμές δεν τηρείται. Αντίθετα αν ο φορολογούμενος καθυστερήσει έστω και μια ημέρα την καταβολή μιας φορολογικής οφειλής τότε χρεώνεται με προσαύξηση που υπολογίζεται με επιτόκιο περίπου 8,5% ετησίως.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com