Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Α. Τσίπρας: Στρατηγική μου επιλογή η ολοκλήρωση της 4ετίας, αλλά...

Θα επιδιώξω οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας και αυτό έχει τις περισσότερες πιθανότητες να συμβεί, είπε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης,  ωστόσο συμπλήρωσε πως "πολλά θα εξαρτηθούν και από την πορεία των πραγμάτων". 



Αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών εκτίμησε ότι ο  κ. Καμμένος δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία ανάπτυξης της χώρας και της οικονομίας.

Αναφερόμενος στα μέτρα που εξήγγειλε υπογράμμισε πως δεν είναι παροχολογία, είναι ελάχιστες φορολογικές ελαφρύνσεις, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το 2019 θα είμαστε πολύ πάνω από τον στόχο του 3,5% σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα και ως εκ τούτου η περικοπή των συντάξεων δεν θα είναι απαραίτητη.

Στην ερώτηση του Capital.gr για τον ιδιωτικό τομέα που κλυδωνίζεται και σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην αναχρηματοδότηση και χρηματοδότηση οι νέες επενδύσεις καθώς και για το αν θα χρειαζόταν για τη διασφάλιση του ιδιωτικού τομέα μια γραμμή πιστοληπτικής στήριξης ο κ. Τσίπρας ανέφερε: Έχουμε έναν καθαρό διάδρομο μέχρι το 2032. Αυτή ήταν η επιτυχία της ρύθμισης του χρέους. Τα δάνεια που έληγαν το 2022 πάνε στο 2032. Για αυτό μπορούμε να πούμε ότι το χρέος καθίσταται βιώσιμο. Το αναγνωρίζουν οι αγορές, οι οίκοι αξιολόγησης. Το βλέπουμε με τους επενδυτές που σπεύδουν στην Ελλάδα. Να σας πω για τον ιδιωτικό τομέα, να σας πω ότι τα ληξιπρόθεσμα έχουν μειωθεί στα 2,7 δισ. ευρώ, με στόχο να πληρωθούν όλα το επόμενο διάστημα. Επίσης, για πρώτη φορά μετά το 2013, για τρεις μήνες έχουμε μειώσεις ληξιπροθέσμων των ιδιωτών προς το δημόσιο και μείωση των κόκκινων δανείων. Αυτή είναι η εικόνα. Στα κόκκινα δάνεια πρέπει να δούμε πώς θα προστατεύουμε τους ευάλωτους και όχι τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Η πιστοληπτική γραμμή θα ήταν ένα κεκαλυμμένο μνημόνιο.

Συμφωνία Πρεσπών

"Είδαμε το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία να παίρνει χρώμα και μορφή από ακραία στοιχεία", είπε ο κ. Τσίπρας, συστήνοντας στους πολίτες που διαφωνούν "να διαχωρίσουν τη θέση τους από κάποιους που θέλουν να αναδείξουν ρητορική του μίσους. Στα εθνικά θέματα κανείς δεν πρέπει να παίζει με τις ευαισθησίες των πολιτών". Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός σημείωσε για τη Συμφωνία των Πρεσπών πως "πρόκειται για μια σημαντική συμφωνία και θα δώσει μοναδική ευκαιρία στη Θεσσαλονίκη και τη χώρα μας, πρώτον γιατί διασφαλίζεται η ιστορική παρακαταθήκη της αρχαίας Μακεδονίας, δεύτερον γιατί ανοίγει τον δρόμο στη Μακεδονία να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης και πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Τέλος, παρακολουθούμε τη ρητορική των γειτόνων ενόψει του δημοψηφίσματος, ορισμένες φορές η ρητορική ξεπερνά τα συμφωνηθέντα, και επισημαίνουμε όσα λένε να μην υπερβαίνουν τα συμφωνηθέντα".

Συμφωνία των Πρεσπών και πρόωρες εκλογές

Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών κι αν μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές ο κ. Τσίπρας δήλωσε: Εκτιμώ τη θέση του Πάνου Καμμένου, αν και διαφωνώ απόλυτα μαζί του. Πιστεύω ότι και ο ίδιος καταλαβαίνει πως η συμφωνία ανοίγει μία δυναμική για τη χώρα. Όμως, είναι δεσμευμένος σε μία στάση αρχής. Είναι προφανές ότι με βάση τη διεθνή πραγματικότητα δεν θα μπορούσε να έρθει τέτοια λύση. Ας μη λειτουργούμε σαν να έχουμε το κεφάλι μας στην άμμο. Πολλές χώρες έχουν αναγνωρίσει την πΓΔΜ ως "Μακεδονία". Η συμφωνία είναι απόλυτα σαφής για την κατοχύρωση της ιστορίας μας. Επειδή γνωρίζω τον Πάνο Καμμένο μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία ανάπτυξης της χώρας και της οικονομίας. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν από αυτούς που διέδιδε ότι δεν θεωρεί πως θα πρέπει να πάμε σε λύση χωρίς τον όρο "Μακεδονία". Ξαφνικά, κρατάει μία ακραία τυχοδιωκτική πολιτική. Μία στάση αμοραλισμού. Την κρατάει με γνώμονα τις εσωτερικές ισορροπίες στη ΝΔ. Για να αλιεύσει στα θολά νερά του ακροατηρίου της ακροδεξιάς. Εάν ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει πως η συμφωνία είναι επιζήμια, γιατί δεν κάνει το απλό; Αντί να κάνει τον... τσάμπα μάγκα ας βγει και ας πει από εδώ την άλλη εβδομάδα ότι εγώ θα ακυρώσω τη συμφωνία. Να πάει στο ΝΑΤΟ, στους συμμάχους και να πει ότι εάν βγει πρωθυπουργός θα έρθω στο ΝΑΤΟ και θα πω ότι δεν συμφωνώ. Όταν παίζει με τα εθνικά θέματα, είναι εθνικά επιζήμιος.

Για Σκόπια κι αν δέχθηκε πιέσεις από το εξωτερικό

Σχετικά με το αν δέχθηκε πιέσεις από το εξωτερικό σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Τσίπρας είπε: Γνωρίζετε ποιες είναι οι θέσεις οι δικές μου και του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορώ να σας πω ότι ουδείς μας πίεσε για το ζήτημα αυτό, γιατί πιστεύουμε βαθιά, εγώ και ο κ. Κοτζιάς, γιατί σε αυτόν οφείλεται αυτή η επιτυχία, ότι αδράξαμε την ευκαιρία. Όλα αυτά τα χρόνια είχαμε έναν εθνικιστή στα Σκόπια που ήθελε να κλέβει την ελληνική ιστορία. Από τη στιγμή που εξελέγη μια προοδευτική κυβέρνηση, σπεύσαμε να εκμεταλλευτούμε τη συγκυρία.  Είναι μία εξέλιξη που ικανοποιεί τη διεθνή κοινότητα, γιατί είναι ένα βήμα προς την ειρήνη, το διάλογο, τη συνεργασία. Αναβαθμίζει το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

Επίσης, ερωτηθείς σχετικά με Αμερικάνο που δήλωσε υπερήφανος ότι χάρη στην εμπλοκή των ΗΠΑ επετεύχθη η συμφωνία ο κ. Τσίπρας είπε: το ερώτημα πρέπει να το απευθύνεται στον κ. Ζάεφ. Η ενεργοποίηση του διπλωματικού παράγοντα που επικαλέστηκε ο κ. Μίτσελ αφορά χώρες που ο παράγοντας αυτός μπορεί να παίζει ρόλο. Η Ελλάδα δεν είναι τέτοια χώρα. Η Ελλάδα δε δέχεται υποδείξεις από κανέναν. Εμείς δεν κάναμε εκπτώσεις από εθνικές θέσεις.

Σχετικά με το αν θα αναγνωρίσει το Κόσσοβο, ο πρωθυπουργός είπε: Σε ό,τι αφορά το Κόσσοβο, παρακολουθούμε τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Έχω φιλική σχέση με τον πρόεδρο της Σερβίας. Διαμορφώνονται συνθήκες επίλυσης ενός δύσκολου θέματος. Πιστεύω ότι στο Κόσσοβο θα μπορούσαν να υπάρχουν προοπτικές επίλυσης. Εάν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα σε Σερβία και Κόσσοβο, εμείς δεν θα έχουμε λόγο να μην τη χαιρετίσουμε. 

Σχετικά με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το  Σκοπιανό ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως θα ήταν πρωτοφανές να καλείται μία χώρα να κάνει δημοψήφισμα για το πώς θα ονομαστεί μία γειτονική χώρα. Οι γείτονές μας ορθώς κάνουν δημοψήφισμα. Γιατί καλούνται να αλλάξουν όνομα και Σύνταγμα. Εμείς κατοχυρώνουμε την ελληνικότητα της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας.

Εξαγγελίες μέτρων

Αναφερόμενος στα μέτρα που εξήγγειλε χθες ο κ. Τσίπρας σημείωσε: "Με ενοχλεί ο όρος παροχολογία και μάλιστα όταν προέρχεται από πολιτικές δυνάμεις που γονάτισαν τον λαό. Σήμερα που μας δίνεται αυτή η δυνατότητα, μέσα από ένα δημοσιονομικό χώρο που έχουμε συμφωνήσει με τους θεσμούς να μιλούν για παροχολογία. Εγώ δεν μιλάω για παροχολογία. Είναι το ελάχιστο προς τους πολίτες. Εμείς πηγαίνουμε με σχέδιο. Και οι Κασσάνδρες διαψεύδονται. Φτάσαμε σε υπεραποδόσεις στην οικονομία. Στα θετικά βήματα. Σχεδιάζουμε ένα μέλλον με ασφάλεια για την κοινωνία και την οικονομία. Μέσα στο όραμά μας εντάξαμε και τις αναγκαίες ελαφρύνσεις και μέτρα κοινωνικής στήριξης, για να απαλύνουμε τις πληγές. Το πακέτο των μέτρων δεν είναι μόνο ελαφρύνσεις. Αλλά ενισχύει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας".

Ερωτηθείς σχετικά με τις προϋποθέσεις εφαρμογής των μέτρων που εξήγγειλε χθες ο κ. Τσίπρας σημείωσε: "Χθες δεν εξήγγειλα τον Σοσιαλισμό, αλλά μέτρα απαραίτητα. Δε σήκωσαν τα βάρη αυτοί που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Ενδεχομένων μπορεί να θέλουν μνημόνια, για να διασφαλίζουν τα κέρδη τους. Αυτά τα μέτρα είναι απολύτως εφικτά. Η έξοδος από τα Μνημόνια είναι πραγματικότητα. Και πραγματικότητα θα γίνει, όταν μπορεί να τη δει στην καθημερινότητά του ο πολίτης. Τα μέτρα θα τα υλοποιήσουμε άμεσα. Προς το τέλος του έτους θα δούμε, εάν θα υπάρχει επιπλέον χώρος για μέρισμα. Πάει καλά η οικονομία. Για το 2019, θα θεσμοθετήσουμε όσα εξήγγειλα χθες. Δεν αποτελούν πισωγύρισμα. Αλλά μέτρα για την αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας". 

Αγορές

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα υψηλά spreads και την εικόνα των αγορών ο κ. Τσίπρας ανέφερε: "Ο λαός πρέπει να καταλάβει πόση σημασία έχει ότι συμφωνήσαμε με εταίρους να χτίσουμε δημοσιονομικό μαξιλάρι. Ένα μαξιλάρι ρευστότητας 30 δισ. που διασφαλίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να βγει στις αγορές, σε περιόδους αναταράξεων των αγορών. Για τα επόμενα 2,5 χρόνια έχουμε την πολυτέλεια να μην μας απασχολεί, εάν οι αγορές είναι στην κατάλληλη στιγμή. Εάν δεν είχαμε χτίσει αυτό το μαξιλάρι, η χώρα θα ήταν αναγκασμένη να οδηγηθεί σε ένα κεκαλυμμένο μνημόνιο, μέσα από την πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Αυτό που ευχόταν η αντιπολίτευση. Αυτή η κυβέρνηση που επέστρεψε τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης θα συνεχίσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις, για να βελτιώσει τις αποδόσεις της ακόμα περισσότερο. Που σημαίνει ότι θα έχει αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη με τις αγορές. Βγήκαν ορισμένοι και έσπευσαν να αποδώσουν το "τσίμπημα" στα ομόλογα στο ότι θα ερχόμουν στην ΔΕΘ για να εξαγγείλω παροχές. Όλα αυτά είναι ανοησίες και όσοι λένε ανοησίες κρίνονται από τον ελληνικό λαό".

Περικοπή συντάξεων

Σε ερώτηση σχετικά με το αν θα γίνει η περικοπή των συντάξεων ο κ. Τσίπρας σημείωσε: Η χώρα βγήκε από τα μνημόνια. Δεν έχει αυστηρή επιτροπεία. Αλλά είναι μέλος ευρωζώνης. Πρέπει να καταθέτουμε τον προϋπολογισμό μας. Αυτό που περιέγραψα χθες δεν είναι περίεργο για την Ελλάδα. Στη δική μας περίπτωση θα καταθέσουμε τον προϋπολογισμό, έχοντας μία καλύτερη εικόνα που θα δείχνει ότι είμαστε πάνω από το στόχο το 2019. Εμείς θα προσθέσουμε και επιχειρήματα που διαμορφώνουν το συνολικό μας αφήγημα. Δεν θέλουμε πισωγύρισμα. Δεν θα προβούμε σε μέτρα που θα άρουν τον πυρήνα των μεταρρυθμίσεων. Αλλά το μέτρο αυτό θα εξηγήσουμε ότι είναι αντιαναπτυξιακό. Δεν έχει επίπτωση στη δομή του ασφαλιστικού. Με αυτά τα επιχειρήματα και με την αξιοπιστία θα έχουμε σημαντικές δυνατότητες να πετύχουμε αυτό που θέλουμε να πετύχουμε.

Αφορολόγητο

Για το αφορολόγητο ισχύουν τα ίδια επιχειρήματα με τις συντάξεις, είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: Η μη εφαρμογή αυτού του μέτρου θα επιτευχθεί εάν συνεχιστεί αυτή η καλή πορεία. Δεν είμαι βέβαιος ότι η αξιωματική αντιπολίτευση σχεδιάζει τη μη εφαρμογή του μέτρου. Το σχέδιο της ΝΔ δε μπορεί να εφαρμοστεί δίχως την παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα. 

Μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και κοινά σημεία στην ατζέντα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Σε ερώτηση δημοσιογράφου όσον αφορά τις πολιτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, σε σχέση με το σχέδιο Μητσοτάκη ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως "είναι η ημέρα με τη νύχτα. Το σχέδιό τους δημιουργεί ερωτηματικά για πάρα πολλά".

Σχετικά με τη μείωση των εισφορών ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι: τα 4/5 είχαν μικρότερες επιβαρύνσεις. Το 1/5 είχε επιβαρύνσεις. Τώρα αυτό διορθώνουμε. Το σχέδιο Μητσοτάκη μας γυρίζει πίσω στα ελλείμματα. Σχεδιάζει ένα μέλλον επιστροφής στις αιτίες που μας οδήγησαν στα Μνημόνια.

Οικονομική ανεξαρτησία Ελλάδας κι αν έληξε με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα

Σε ερώτηση αν έληξε με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα ο πρωθυπουργός ανέφερε: Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι η Ελλάδα θα καθορίζει τον τρόπο που θα πιάνει τους συμφωνημένους στόχους. Αυτό είναι η επιστροφή της ανεξαρτησίας στις ελληνικές κυβερνήσεις. Οι στόχοι είναι οι συμφωνημένοι. Διαβεβαιώνουμε ότι θα καλύπτονται με ασφάλεια. Αλλά οι τρόποι είναι δική μας υπόθεση και αυτό είναι μία μεγάλη αλλαγή. Λίγοι πίστευαν σε αυτήν την αλλαγή.

Εκλογές

Σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο κ. Τσίπρας είπε: Η βασική μου στρατηγική επιλογή είναι εκλογές στο τέλος της θητείας. Αυτό θα επιδιώξω και έχει τις περισσότερες πιθανότητες να συμβεί. Η πολιτική σταθερότητα είναι προϋπόθεση, για να πάει καλά η οικονομία. Οι ευρωπαϊκές εκλογές θα δώσουν τη δυνατότητα να αποκατασταθεί η πραγματική εικόνα, που πολλές φορές παραμορφώνεται. Δίνεται εικόνα που δεν έχει σχέση με την πραγματική τάση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, τον Οκτώβριο του 2019, θα κερδίσει τις εκλογές. Γιατί έχει σχέδιο να βαθύνει την κοινωνική προστασία. Έχει σχέδιο για τη χώρα. Το βασικό είναι εάν θα πάμε μπροστά ή εάν θα πάμε πίσω. Αυτός είναι ο σχεδιασμός μου. Αυτόν θα ακολουθήσουμε. Πολλά θα εξαρτηθούν και από την πορεία των πραγμάτων.

Επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα

"Υπάρχει μία σταθερή πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Ο στόχος να ανέβουμε στην επενδυτική βαθμίδα είναι εφικτός" είπε ο κ. Τσίπρας ερωτηθείς σχετικά και συμπλήρωσε:  Το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι πραγματικά μεγάλο. Οι πολιτικές μας κινητοποιούν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις. Κανείς άλλος δε μπορεί να τις κάνει. Δεν είναι τυχαίο ότι εμείς κάναμε τις μεταρρυθμίσεις. Όχι οι προηγούμενοι. Γιατί είχαν δεσμεύσεις διαπλοκής. Αυτά τα αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα. Εμπιστεύεται την Ελλάδα και την οικονομία μας. 

Νέοι

"Ένας από τους εθνικούς στόχους είναι να κερδίσουμε τους νέους που έφυγαν στο εξωτερικό ή, τουλάχιστον, να σταματήσουμε αυτή τη διαρροή. Χρειαζόμαστε αυτούς τους ανθρώπους" είπε ο κ. Τσίπρας.

Μάτι και πιθανό αίτημα για προανακριτική

Σε ό,τι αφορά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως: διεξάγεται έρευνα. Από τη Δικαιοσύνη. Έσπευσα να καλέσω εμπειρογνώμονα από το εξωτερικό που θα φτιάξει πόρισμα για τις υποκείμενες αιτίες της καταστροφής. Συνιστώ στη ΝΔ να σταματήσει να παίζει το παιχνίδι της τυμβωρυχίας επάνω σε μία εθνική τραγωδία.

Μάτι και αν είχε εικόνα για τους νεκρούς την ώρα της πρώτης σύσκεψης

Σε ερώτηση σχετικά με το αν έχει εικόνα για τους νεκρούς από τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι την ώρα της πρώτης σύσκεψης, ο πρωθυπουργός είπε: Είδα την έντονη κριτική. Η κριτική στη Δημοκρατία είναι απαραίτητη. Ωστόσο, υπάρχει ένα όριο που, εάν κανείς το ξεπεράσει, οι πολίτες το αντιλαμβάνονται. Και η κριτική παίρνει το χαρακτήρα στρατευμένης προπαγάνδας. Που αλλάζει το πρόσημο. Θα έπρεπε να ήμασταν ανόητοι εάν το βράδυ της τραγωδίας θα θέλαμε να κρύψουμε τους νεκρούς. Οι νεκροί δεν κρύβονται, αλλά ούτε και εικάζονται. Η κριτική διαψεύδεται και από την εξέλιξη των πραγμάτων. Ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέλαβε την ευθύνη, με δική μου εντολή, να ανακοινώσει τον αριθμό των νεκρών. Τι νόημα έχει αυτή η κατηγορία που διαψεύδεται από την εξέλιξη των πραγμάτων; Η όποια κριτική για λάθη και παραλείψεις πρέπει να γίνεται. Όταν, όμως, αυτό ξεπερνάει το όριο, μάλλον αυτός που τη δέχεται πρέπει να χαίρεται, γιατί οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι αυτό γίνεται μόνο για πολιτικά κέρδη.

Σε άλλη ερώτηση αναφορά με το Μάτι ο κ. Τσίπρας σημείωσε αναφερόμενος στον κ. Τόσκα πως θεωρεί ότι ήταν πολύ καλός υπουργός. "Εκτιμώ ιδιαίτερα πως έθεσε άμεσα την παραίτησή του στη διάθεσή μου, λέγοντας πως τον βαραίνει το ηθικό κομμάτι, ανεξάρτητα από τη διαχείριση της κατάστασης. Αν είναι κάτι που διαφοροποιεί εμάς, δεν είναι αν είμαστε καλύτεροι ή χειρότεροι διαχειριστές κρίσης, αυτό που διαφοροποιεί εμάς είναι το ηθικό πλεονέκτημα. Πιστεύω ότι σωστά έθεσε την παραίτησή του, σωστά εγώ δεν την αποδέχθηκα αμέσως για να συμμαζέψουμε την κατάσταση, σωστά κάναμε τις αλλαγές αργότερα. Δεν υπάρχει καμία ασυλία. Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Το πιο σημαντικό είναι να δούμε, εάν από αυτήν την τραγωδία βγάλαμε συμπεράσματα για το τι πρέπει  να αλλάξουμε. Για αυτό πιστεύω ότι η αναβάθμιση της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας και άλλα αυτό είναι ο πιο σημαντικό. Και σε αυτήν την προσπάθεια θα ήταν ένα βήμα θετικό, εάν τα κόμματα της αντιπολίτευσης έβρισκαν σημεία συνεννόησης".

ΣΕΒ και κατώτατος μισθός

Μιλώντας για τον ΣΕΒ ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως οι διαφωνίες είναι περισσότερο ιδεολογικού χαρακτήρα. "Οι άλλοι εταίροι έχουν δείξει διάθεση συνεννόησης. Θα είναι μία διαδικασία απόλυτα εγκεκριμένη από το πλαίσιο που έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας. Θα κρατήσει τέσσερις μήνες. Μετά θα υπάρξει η απόφαση της υπουργού Εργασίας. Είναι μία διαδικασία που την έχει ακολουθήσει ακόμα μία χώρα που βγήκε από τα Μνημόνια".

Άδειες καναλιών

Σε ό,τι αφορά την αδειοδότηση των καναλιών ο κ. Τσίπρας είπε: Μας ταλαιπώρησε αυτή η διαδικασία. Αλλά σήμερα όλοι έχουν καταλάβει ότι αυτή ήταν μία αναγκαία μεταρρύθμιση. Θα κάνει καλό στους δημοσιογράφους, στο τηλεοπτικό κοινό, στους ιδιοκτήτες. Εξορθολογίζουμε τα πράγματα. Προχωρήσαμε σε μία αναγκαία μεταρρύθμιση. Η επιλογή μας, αν και είχε πολιτικό κόστος, ήταν η σωστή επιλογή.

Για προεδρική εκλογή

Σε ερώτηση σχετικά με τα σενάρια για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός σημείωσε: "Έχουμε έναν εξαιρετικό πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο έχει ξεκινήσει αυτή η συζήτηση".
 
website counter
friend finderplentyoffish.com