Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Φορο-πρόστιμα λόγω ΕΦΚΑ σε επαγγελματίες

Πρόστιμο επειδή είναι φορολογικά συνεπείς και υποβάλλουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις για να αυξήσουν το δηλωμένο εισόδημά τους καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες! Ο λόγος; Διορθώνουν το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που κατέβαλαν το 2017 με την ευθύνη του "λάθους" να μην ανήκει στους επαγγελματίες.



Η υποβολή των προστίμων είναι μια παρενέργεια του αρχικού σταδίου εφαρμογής του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου που έχει προκαλέσει ουκ ολίγα προβλήματα στους επαγγελματίες και τις υπηρεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο υπολογισμός των εισφορών που θα κατέβαλαν οι επαγγελματίες για τη χρήση 2017 που ξεκίνησε η ισχύς του νόμου Κατρούγκαλου (εισφορές με βάση το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματος) έγινε με βάση το εισόδημα του 2015 επειδή ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης δεν γνώριζε το εισόδημα του 2016 καθώς δεν είχαν υποβληθεί ακόμη οι φορολογικές δηλώσεις του 2017 (εισοδήματα 2016).

Εντός του 2017 υποβλήθηκαν οι φορολογικές δηλώσεις για τη χρήση 2016. Έτσι καθόλη τη διάρκεια του 2017 οι επαγγελματίες πλήρωσαν εισφορές με βάση το εισόδημα του 2015. Στις 10 Μαΐου του 2018 ο ΕΦΚΑ προχώρησε στην επανεκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών που κατέβαλαν οι φορολογούμενοι το 2017 λαμβάνοντας υπόψη το εισόδημα του 2016. Στην συντριπτική πλειονότητα το αποτέλεσμα της επανεκκαθάρισης ήταν πιστωτικό καθώς το καθαρό εισόδημα που δήλωσαν οι φορολογούμενοι για το 2016 ήταν μειωμένο. Το ποσό των καταβληθέντων ασφαλιστικών εισφορών επηρεάζει άμεσα το ύψος του καθαρού εισοδήματος αφού οι ασφαλιστικές εισφορές εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα. Πολλοί ελεύθεροι προχώρησαν στην υποβολή των φετινών τους φορολογικών δηλώσεων δηλώνοντας τα αρχικά ποσά εισφορών που κατέβαλαν το 2017. Στη συνέχεια, μετά την επανεκκαθάριση των ασφαλιστικών τους εισφορών, προχώρησαν στην υποβολή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων με τις νέες μειωμένες εισφορές λόγω της έκδοσης πιστωτικού από τον ΕΦΚΑ, δήλωσαν αυξημένα καθαρά έσοδα, αλλά μαζί με τον αυξημένο φόρο εισοδήματος κλήθηκαν να πληρώσουν και πρόστιμο τροποποιητικής δήλωσης ύψους 250 ευρώ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έλαβαν πιστωτικό από τον ΕΦΚΑ ανέρχονται σε περίπου 350.000.

 Παράδειγμα

Ελεύθερος επαγγελματίας πλήρωνε κάθε μήνα το 2017 ασφαλιστικές εισφορές ύψους 450 ευρώ το μήνα, δηλαδή συνολικά 5.400 ευρώ. Με την επανεκκαθάριση προέκυπτε ότι έπρεπε να πληρώσει 400 ευρώ το μήνα, δηλαδή του επιστράφηκαν 600 ευρώ. Προχώρησε το 2018 στην υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης αναπροσαρμόζοντας εκπιπτόμενες δαπάνες και εισόδημα. Συγκεκριμένα το καθαρό εισόδημά του αυξήθηκε κατά 600 ευρώ και κλήθηκε να πληρώσει πρόσθετο φόρο εισοδήματος 132 ευρώ. Εκτός, όμως, από τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος καλείται να πληρώσει και πρόστιμο 250 ευρώ για την υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης. Να σημειωθεί ότι έχει προβλεφθεί η απαλλαγή από πρόστιμα εκπρόθεσμης φορολογικής δήλωσης διαφόρων άλλων κατηγοριών φορολογούμενων, όπως είναι οι αγρότες ή οι συνταξιούχοι του δημοσίου στους οποίους έγινε φέτος λάθος από το Γενικό Λογιστήριο στον υπολογισμό των αποδοχών τους.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com