Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

Πώς θα επιστραφούν εισφορές σε στελέχη επιχειρήσεων

Με ενιαίο τρόπο θα υποβάλλουν αίτηση στον e- ΕΦΚΑ στελέχη επιχειρήσεων προκειμένου να λάβουν τις επιστροφές των εισφορών. Αυτό ξεκαθαρίζει εγκύκλιος του ασφαλιστικού υπέρ-φορέα.



Έτσι, οι εν λόγω μισθωτοί, είτε έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, είτε αμείβονται κατ΄ αποκοπή, είτε έχουν πολλαπλή απασχόληση, θα μπορούν όλοι τους, να υποβάλλουν αίτηση επιστροφής εισφορών, στην τοπική τους υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ στην οποία υπάγεται η επιχείρηση.

Σημειώνεται πως βάσει σχετικών διατάξεων, εφόσον πολλαπλώς απασχολούμενοι ασφαλισμένοι απασχολήθηκαν εντός της αυτής ημέρας σε περισσότερους εργοδότες και καταβλήθηκαν γι' αυτούς ασφαλιστικές εισφορές, των οποίων το σύνολο υπερβαίνει την εισφορά της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης (σ.σ. τα 5860 ευρώ μηνιαίως για το διάστημα μεταξύ 1/1/2017 έως 30/1/2019 και τα 6500 ευρώ μηνιαίως από την 1/2/2019 έως σήμερα), δικαιούνται την επιστροφή της επιπλέον καταβληθείσας εισφοράς, εκείνης που επιβαρύνει τον ασφαλισμένο.

Η διαδικασία αυτή αφορά όσους κατέχουν θέση:

* διευθυντή, γενικού διευθυντή, εντεταλμένου, διευθύνοντος ή συμπράττοντος συμβούλου, διοικητή εταιρείας ή συνεταιρισμού, εφόσον συνδέονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας, για τις εισπραττόμενες αμοιβές, των προβλεπομένων ποσοστών υπολογιζόμενων επί του συνολικού ποσού των αμοιβών.

*μέλους Διοικητικού Συμβουλίου ΑΕ και διαχειριστών όλων των νομικών μορφών των Εταιρειών - πλην Ι.Κ.Ε.

* μέλους Διοικητικού Συμβουλίου Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Πιο αναλυτικά, η αίτηση επιστροφής θα πρέπει να υποβάλλεται στην αρμόδια Τοπική Υπηρεσία Μισθωτών e-Ε.Φ.Κ.Α. ως εξής:

Όσοι κατέχουν θέση διευθυντή, γενικού διευθυντή, εντεταλμένου, διευθύνοντος ή συμπράττοντος συμβούλου, διοικητή εταιρείας ή συνεταιρισμού και ασφαλίζονται παράλληλα αφενός ως απασχολούμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας (πλήρους ή μερικής απασχόλησης) και αφετέρου επί της αμοιβής ή των αμοιβών κατ’ αποκοπή, θα υποβάλλουν την αίτηση επιστροφής στην Τοπική Υπηρεσία Μισθωτών e-Ε.Φ.Κ.Α. που ανήκει η επιχείρηση ή μια εκ των επιχειρήσεων που υποβάλλουν Α.Π.Δ. για τις αμοιβές κατ' αποκοπή.

Όσοι από τους παραπάνω ασφαλίζονται μόνο επί της αμοιβής ή των αμοιβών κατ’ αποκοπή, θα υποβάλλουν την αίτηση επιστροφής στην Τοπική Υπηρεσία Μισθωτών e-Ε.Φ.Κ.Α., στην ασφαλιστική αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται μια εκ των επιχειρήσεων που υποβάλλουν Α.Π.Δ. για τις αμοιβές κατ' αποκοπή.

Επίσης, όσοι από τους παραπάνω ασφαλίζονται σε δύο ή περισσότερες επιχειρήσεις, ως απασχολούμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας (πλήρους ή μερικής απασχόλησης), θα υποβάλλουν την αίτηση επιστροφής στην Τοπική Υπηρεσία Μισθωτών e-Ε.Φ.Κ.Α. στην ασφαλιστική αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται μια εκ των επιχειρήσεων απασχόλησής τους.

Επισημαίνεται ότι, η παράλληλα διαδικασία ισχύει, τόσο για τους ασφαλισμένους που συνδέονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας και παράλληλα αμείβονται ως μέλη Δ.Σ. στον ίδιο εργοδότη, όσο και για αυτούς που παρέχουν εργασία σε περισσότερους των δυο εργοδοτών.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com