Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Ειδική επιτροπή του ΣΔΟΕ για αξιολόγηση υποθέσεων φοροδιαφυγής

Στη σύσταση ειδικής επιτροπής στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος η οποία θα αξιολογεί τη βαρύτητα κάθε υπόθεσης φοροδιαφυγής προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.



Στόχος της επιτροπής είναι να αξιολογούνται ταχύτερα οι καταγγελλόμενες υποθέσεις και οι υποθέσεις βάση πληροφοριών και να κινητοποιείται ανάλογα ο ελεγκτικός μηχανισμός για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών στο ΣΔΟΕ θα συσταθεί ειδική επιτροπή που θα συνεδριάζει μια φορά την εβδομάδα.

Έργο της Επιτροπής θα είναι:

α. Η εξέταση του περιεχομένου κάθε πληροφορίας που εισάγεται σ΄ αυτήν, Πληροφορίες που αναφέρονται σε αρμοδιότητες άλλων Υπηρεσιών θα διαβιβάζονται σ΄ αυτές, χωρίς περαιτέρω αξιολόγηση.
β. Η αξιολόγηση των πληροφοριών που αναφέρονται σε διάπραξη παραβάσεων, η διερεύνηση των οποίων εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Σ.Δ.Ο.Ε.


Η αξιολόγηση συνίσταται στο χαρακτηρισμό της πληροφορίας από πλευράς ενδιαφέροντος και αμεσότητας δράσης που απαιτεί, ειδικότερα:

i. Ως προς το ενδιαφέρον:
- Χωρίς ενδιαφέρον (βαθμός ενδιαφέροντος 0)
Οι υποθέσεις αυτές θα τίθενται με απόφαση της Επιτροπής στο αρχείο, από το οποίο μπορεί να ανασυρθεί εφόσον προκύψουν νεότερα στοιχεία,
- Απλή μικρού ενδιαφέροντος (βαθμός ενδιαφέροντος 1)

Θα τίθεται σε προσωρινό αρχείο μέχρι να διερευνηθούν οι σημαντικότερες πληροφορίες,
- Ενδιαφέρουσα σημαντική (βαθμός ενδιαφέροντος 2)

Θα εντάσσεται για περαιτέρω διερεύνηση στον προγραμματισμό δράσης της αρμόδιας Επιχειρησιακής Διεύθυνσης
- Πολύ ενδιαφέρουσα εξόχως σημαντική (βαθμός ενδιαφέροντος 3)
θα διαβιβάζεται για άμεση διερεύνηση με έκδοση εντολής ελέγχου,
- Ειδικού χειρισμού (βαθμός ενδιαφέροντος 4)

Θα διαβιβάζεται άμεσα για την κατά προτεραιότητα διερεύνηση με έκδοση εντολής ελέγχου, με παράλληλη ενημέρωση του Γενικού Διευθυντή και του Γενικού Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας

Αναφορικά με το επείγον των ενεργειών:
- Κοινή υπόθεση: Ένταξη στον προγραμματισμό δράσης της αρμόδιας Επιχειρησιακής Διεύθυνσης (κατόπιν γνωμοδότησης της Επιτροπής).
- Επείγουσα: Άμεση ενέργεια (έκδοση εντολής ελέγχου), με τη λήψη πληροφοριακού δελτίου.
- Εξαιρετικώς επείγουσα: Η πληροφορία, με τη λήψη και κατόπιν έγκρισης του Προέδρου της Επιτροπής, διαβιβάζεται άμεσα για ενέργεια.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com