Τρίτη 26 Μαΐου 2009

«Όχι» στην αύξηση της φορολογίας λέει το ΕΒΕΑ

«Όχι» στην αύξηση της φορολογίας είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος κατά τη γενική συνέλευση του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, εν όψει των νέων μέτρων που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση μετά από τις Ευρωεκλογές για τη μείωση των δημοσίων εξόδων.

«Η αύξηση των εσόδων, δε θα πρέπει να συνεπάγεται την αυτόματη αύξηση της φορολογίας, που για τις επιχειρήσεις σημαίνει μείωση της ανταγωνιστικότητας και περαιτέρω αύξηση της ανεργίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μίχαλος πρόσθεσε



ότι αντί για πρόσθετη φορολόγηση «απαιτείται ένα νέο, πιο αποτελεσματικό και πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα ενισχύσει τη φορολογική συνείδηση, θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή και θα φροντίσει για την έγκαιρη είσπραξη των φόρων».

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ σημείωσε ότι «τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα και οι υστερήσεις της ελληνικής οικονομίας δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο οποιαδήποτε προσπάθεια για την ανάκαμψη».

«Αυτό που είναι βέβαιο –πρόσθεσε- είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης μειώνεται, τα δημόσια έσοδα οφείλουν να περιοριστούν, και οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα - όχι μόνο για τώρα, αλλά κυρίως για το μέλλον».

Σχετικά με τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν, ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση ιδιαίτερα στην εξυγίανση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης για το οποίο, όπως τόνισε, «δυστυχώς, οι μεγάλες τομές που χρειάζονταν δεν έγιναν, ώστε να έχουμε σε βάθος δεκαετιών μία βιώσιμη και ουσιαστική λύση».

Σε αυτά που πρέπει να γίνουν συμπεριέλαβε:

• Τον περιορισμό του δημοσίου χρέους, το ύψος του οποίου ακυρώνει οποιαδήποτε αναπτυξιακή πολιτική, καθώς, όπως είπε, παρά τη μείωση - από το 100% στο 94% του ΑΕΠ - το υφιστάμενο ύψος του δημόσιου χρέους τα τελευταία πέντε χρόνια, δεν επιτρέπει στη χώρα να υλοποιήσει τα αναγκαία αναπτυξιακά μέτρα.

• Την άμεση μείωση του ύψους των δαπανών στο δημόσιο τομέα, ελέγχοντας τα έξοδα και τις σπατάλες, περιορίζοντας τις προσλήψεις, και εφαρμόζοντας νέα, ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης προμηθειών σε επιμέρους τομείς, όπως η υγεία, που περιορίζουν το κόστος.

• Τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς - φαινομένων που ταλανίζουν τους επιχειρηματίες και επιβραδύνουν, αν όχι ακυρώνουν, κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια.

• Την εξυγίανση και αποκρατικοποίηση ζημιογόνων δημοσίων επιχειρήσεων, χωρίς εξαιρέσεις και εκπτώσεις. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ολυμπιακής, που εκτιμά ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί και σε άλλους δημόσιους οργανισμούς, όπως ο ΟΣΕ ώστε να απαλλαγούν οι Έλληνες φορολογούμενοι από χρέη και ζημίες εκατομμυρίων ευρώ την ημέρα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com