Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Συζήτηση για το νόμο «περί ευθύνης υπουργών» στη Βουλή

Την δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα επιδιωχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση επανέλαβε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κατά τη δεύτερη συζήτηση για αλλαγές στο νόμο «περί ευθύνης υπουργών». Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι αν και υπάρχουν σκέψεις και σχέδια, εν τούτοις θα ήταν ατελέσφαιρο να κατατεθούν πριν ακουστούν οι απόψεις και οι προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ώστε να εμπλουτιστούν προς το καλύτερο.

Ακόμα, ο κ Δένδιας υπεραμύνθηκε την ανάγκη αλλαγών τονίζοντας χαρακτηριστικά:


«Μέχρι την αναθεώρηση του Συντάγματος θα πρέπει να νίψουμε τας χείρας μας και μέχρι τότε να διατυπώνουμε απλά τις απόψεις μας; Υπάρχει μια πραγματικότητα, που την βιώνει το πολιτικό σύστημα ανεξάρτητα από την επάρκεια των υπαρχουσών διατάξεων για τις οποίες υπάρχει χάσμα ανάμεσα στον πολιτικό κόσμο και τους πολίτες. Χρειάζεται η Βουλή χείρα βοηθείας από την δικαστική εξουσία. Πρέπει υπό τον έλεγχο της Βουλής να δανειστούμε δικαστικούς που θα μπορούσαν έτσι να αποπολιτικοποιήσουν τις υποθέσεις που αφορούν υπουργούς».

Νωρίτερα, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης εκφράζοντας την άποψη της πλειοψηφίας πρότεινε τη συγκρότηση, μετά από κλήρωση, ενός Τριμελούς Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και με τη συμμετοχή ενός Αρεοπαγίτη, που θα προεδρεύει, και δύο εφετών.

Όπως είπε ο κ Τραγάκης θα μπορεί να εξετάζει τις μηνυτήριες αναφορές για το αν προκύπτουν ή όχι ποινικές ευθύνες υπουργών και εντός 20 ημερών να διαβιβάζει τη γνωμοδότηση του, στον πρόεδρο της Βουλής.

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα -Μπενάκη εξέφρασε επιφυλάξεις σημειώνοντας ότι «το πρόβλημα, πέραν της παραγραφής, έγκειται στη Δικαιοσύνη.Οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται στη Βουλή. Το θέμα άρα δεν είναι εντός της Βουλής αλλά στην δικαστική εξουσία», συμπλήρωσε.

Κοινή πάντως διαπίστωση ήταν η ανάγκη αλλαγής του Συντάγματος ώστε, όπως τονίστηκε, να γίνει δυνατή μια ουσιαστική αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

ΠΑΣΟΚ

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε ότι με την αναθεώρηση του συντάγματος πρέπει να απεμπλακεί πλήρως η Βουλή. Μέχρι τότε όμως, όπως είπε, πρέπει να συγκροτηθεί με απόφαση των 2/3 της Βουλής, Δικαστικό Συμβούλιο που θα γνωμοδοτεί αλλά σε κάθε περίπτωση το Κοινοβούλιο θα αποφαίνεται επί των υποθέσεων.

ΚΚΕ

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής ζήτησε να φύγουνε τα εμπόδια παραγραφής και αποσβεστικής ημερομηνίας. Παράλληλα πρότεινε εφόσον συγκεντρώνεται ένας απαιτούμενος αριθμός βουλευτών, να διενεργείται η προκαταρκτική εξέταση από Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο θα αποφαίνεται και για τυχόν ποινική δίωξη των υπουργών.

ΣΥΡΙΖΑ

Την ανάγκη αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών εξέφρασε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης ενώ επανέλαβε την πρόταση του κόμματος του για απεμπλοκή της Βουλής στην άσκηση ή μη ποινικής δίωξης.

ΛΑΟΣ

Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης υπογράμμισε εκ νέου τη θέση του κόμματος του, ότι κανένας υπουργός δεν μπορεί να προστατεύεται από τις πλειοψηφίες της Βουλής, καθώς και ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι αυτή που θα έχει τον κυρίαρχο ρόλο στην άσκηση ή μη ποινικής δίωξης.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com